
Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας ανακοίνωσε ότι αφαιρεί τα σκυλιά από την κατηγορία “ζωικό κεφάλαιο (livestock)” και θα τα θεωρεί πλέον “ζώα συντροφιάς”. “Όσον αφορά τα σκυλιά, μαζί με την πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού και την ανησυχία του κοινού και την αγάπη για την προστασία των ζώων, τα σκυλιά έχουν« εκπαιδευτεί» για να γίνουν ζώα συντροφιάς και διεθνώς δεν θεωρούνται ζώα προς τροφή των ανθρώπων και έτσι θα θεωρούνται και στην Κίνα “, ανέφερε η ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωσή της, η Κίνα απαρίθμησε 18 είδη «ζωικού κεφαλαίου», συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των χοίρων, των πουλερικών και των καμήλων και πρόσθεσε 13 «ειδικά είδη ζώων» όπως τα ρακούν, οι αλεπούδες και οι στρουθοκάμηλοι.
Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων σε όλο τον κόσμο εργάστηκαν για δεκαετίες για να απαγορεύσουν το παγκόσμιο εμπόριο κρέατος σκύλου και γάτας, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης Humane Society International (HSI), η οποία λειτουργεί σε όλο τον κόσμο και προωθεί τον δεσμό ανθρώπων-ζώων προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη σκληρότητα σε όλες τις μορφές της. Σε σχετική της ανακοίνωση επισήμανε ότι “πάνω από 10 εκατομμύρια σκυλιά και 30 εκατομμύρια γάτες σκοτώνονται για τροφή ετησίως στην Κίνα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει ποτέ την εθνική κυβέρνηση της Κίνας να αναφέρει ότι τα σκυλιά είναι ζώα συντροφιάς”, δήλωσε ο Peter Li, PhD, HSI China Policy Specialist. “Αναγνωρίζοντας ότι τα σκυλιά έχουν έναν ιδιαίτερο δεσμό με τους ανθρώπους είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την εξάλειψη της κατανάλωσης και του εμπορίου κρέατος σκύλου”. Πότε θα σταματήσει όμως το μαρτύριο για τις γάτες και τα υπόλοιπα ζώα κτηνοτροφίας -ζωικού κεφαλαίου?
Την περασμένη εβδομάδα, η Shenzhen έγινε η πρώτη πόλη στην Κίνα για την πλήρη απαγόρευση της κατανάλωσης και της πώλησης σκύλων και γατών. Επιπλέον όρισε την πλήρη απαγόρευση των άγριων ζώων, η οποία απαγορεύει επίσης την αναπαραγωγή, πώληση και κατανάλωση προστατευόμενων ειδών άγριας πανίδας όπως τα φίδια και οι σαύρες. “Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κεντρική στιγμή που θα ενθαρρύνει και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα να ακολουθήσουν το προβάδισμα του Shenzhen για να απαγορεύσουν την κατανάλωση σκύλων και γάτων”, δήλωσε ο Dr. Peter Li.