
Στην αναζήτηση μας για Ελληνική vegan μπύρα βρήκαμε ένα αστικό μικροζυθοποιείο, κέντρο αναφοράς της craft μπύρας στην Αθήνα που πλέον αποκτά τη δική της vegan μπύρα – την NOCTUA !!!
Μια από τις ελάχιστες μονάδες παραγωγής στη πρωτεύουσα που στηρίζει τη κοινότητα γύρω της εκφράζοντας έμπρακτα το όραμα 4 φίλων.
Σύμβολο όπως μας είπε ο Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, ένας από τους ιδιοκτήτες της μικροζυθοποιίας, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την κουκουβάγια – Noctua η νυχτερινή– το σύμβολο της Αθήνας.
Γιατί η Noctua Μπύρα είναι Vegan?
Οι μπύρες μας παράγονται με 100% vegan τρόπο, απο φυσικές πρώτες ύλες χωρίς κανένα συστατικό ζωικής προέλευσης. Δεν χρησιμοποιούμε ιχθυόκολλες ή όποιο άλλο είδος φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί συστατικά ζωικής προέλευσης όπως κάνουν μεγάλα ζυθοποιεία του εξωτερικού κυρίως. Πρόκειται για μια μικρή παραγωγή όπου το φιλτράρισμα γίνεται είτε με stacks χαρτιού ή με άμμο σε άλλες περιπτώσεις. Τα συστατικά της μπύρας μας είναι νερό, μαγιά, το φυτό λυκίσκος και βύνες κριθαριού, σιταριού ή βρώμης ανάλογα με τη συνταγή.
Πως γεννήθηκε η ιδέα της Noctua Μπίρας?
Ξεκινήσαμε τη παραγωγή μας το 2016 στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μικροζυθοποιείο στο κέντρο της πόλης μας και κατά συνέπεια τη craft μπύρα της Αθήνας, κάτι που έλειπε. Είμαστε λάτρεις της μπύρας και των πειραματισμών που μπορεί κάποιος να κάνει φτιάχνοντας νέες συνταγές και αποφασίσαμε να τα παρατήσουμε όλα και να ασχοληθούμε με αυτό. Νοικιάσαμε ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων στη Πειραιώς στο Γκάζι, μπήκαμε μέ σφυριά και πινέλα, το διαμορφώσαμε κατάλληλα και σήμερα έχουμε ένα σύγχρονο αστικό μικροζυθοποιείο.
Ποια η διαφορά της Craft μπύρας από αυτές των πολυεθνικών?
Craft χαρακτηρίζουμε τη μπύρα που δεν είναι αποτέλεσμα μαζικής και βιομηχανικής παραγωγής. Μπύρες που έχουν ποικιλία στα αρώματα και τις γεύσεις, πειραματισμό, πρωτοπορία και πιο προσωπικό χαρακτήρα.
Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για φρέσκια μπύρα με προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες, χωρίς παστερίωση που “σκοτώνει” πολλά από τα στοιχεία που θέλουμε να υπάρχουν μέσα στη μπύρα μας. Ένα craft ζυθοποιείο επίσης συνήθως είναι ανεξάρτητο (δεν ανήκει δηλαδή σε κάποια πολυεθνική) και λειτουργεί αλληλένδετα με τη τοπική του κοινότητα.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τους διαφορετικούς τύπους και γεύσεις της Μπίρας Noctua?
Αυτή τη στιγμή στη Noctua παράγουμε τέσσερις βασικές μπύρες που μπορεί να τις βρει κάποιος όλο το χρόνο και αρκετές εποχιακές, επετειακές ή περιορισμένης κυκλοφορίας που ζυθοποιούμε μέσα στη χρονιά. Η βασική μας μπύρα είναι η Head Twister pale ale, μια ξανθιά ale, πιο αρωματική και γευστική από τις commercial μπύρες που θα βρει κανείς στην αγορά και η ιδανική μπύρα για να ενταχθεί κάποιος στο κόσμο της craft μπύρας. Ακολουθεί η Insomnia IPA , μια πολύ ανερχόμενη μπύρα με αρώματα ροδάκινου, κίτρου και μέτρια πικράδα σε ένα στυλ που κατακτά σιγά σιγά τους λάτρεις της μπύρας. Από κοντά είναι και μια παραλλαγή της, η Endangered New England IPA, η οποία εστιάζει στο φρουτώδη χαρακτήρα, θολή όψη και χαμηλή πικράδα. Τέλος παράγουμε τη Night Vision, μια μαύρη μπύρα με αλκοόλ στο 7,2% η οποία ξεχωρίζει για τη μεγάλη ποσότητα λυκίσκου που προσθέτουμε για να δώσουμε έξτρα άρωμα και γεύση.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα noctua.gr
*Απολαύστε Υπεύθυνα*