
Cruelty-Free vs. Vegan – Ποια η διαφορά?
Οι όροι “Cruelty-Free” και “Vegan” έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα χωρίς κακομεταχείριση ζώων αυξάνεται. Γι’ αυτό παρατηρούμε μια αυξανόμενη εισροή νέων προϊόντων που φέρουν τα σύμβολα Cruelty-Free και Vegan. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του cruelty free και του vegan?
Τα δυο σύμβολα χρησιμοποιούνται συχνά, τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους καταναλωτές, αλλά στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα.
Ποια λοιπόν είναι η διαφορά μεταξύ του “Cruelty-Free” και του “Vegan”?
Σύντομη Απάντηση: Το “Cruelty-Free” σημαίνει γενικά ότι δεν πραγματοποιήθηκαν δοκιμές – πειράματα σε ζώα. Ενώ το “Vegan” σημαίνει γενικά ότι τα προϊόντα δεν περιέχουν συστατικά ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης.
Ένα προϊόν μπορεί να είναι και τα δύο ή ένα από τα δύο. Θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε περαιτέρω τις διαφορές δίνοντας μερικά παραδείγματα.
Γρήγορη σημείωση: χρησιμοποιήσαμε τον όρο «γενικά» παραπάνω, γιατί αυτός είναι γενικά ο τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία χρησιμοποιεί αυτές τις δύο ετικέτες – σύμβολα. Η δική μας άποψη είναι ότι ένα προϊόν δεν θα έπρεπε να φέρει την σήμανση Vegan εάν δοκιμάστηκε σε ζώα. Δυστυχώς όμως δεν φτιάχνουμε εμείς τους κανόνες. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πώς οι βιομηχανίες και οι εταιρείες χρησιμοποιούν αυτές τις ετικέτες.
Να θυμάστε λοιπόν ότι η ετικέτα “cruelty free” σημαίνει = αυτό το προϊόν και τα συστατικά του δεν ελέγχθηκαν σε ζώα. Και η ετικέτα “vegan” σημαίνει = αυτό το προϊόν δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή συστατικά.
1. Όταν ένα προϊόν είναι “cruelty free” και “vegan”

Μπορεί ένα προϊόν να είναι cruelty free και vegan?
Όταν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι cruelty free και vegan, αυτό σημαίνει ότι δεν δοκιμάστηκε σε ζώα και δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή συστατικά.
Παράδειγμα: 80% των προϊόντων Lush είναι cruelty free και vegan. Δηλαδή δεν δοκιμάστηκαν σε ζώα και δεν περιέχουν συστατικά ή υποπροϊόντα που προέρχονται από ζώα.
2. Όταν ένα προϊόν είναι “cruelty free” αλλά όχι “vegan”

Μπορεί ένα προϊόν να είναι cruelty free, αλλά όχι vegan?
Εάν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι cruelty free αλλά όχι vegan, αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν δοκιμάστηκε σε ζώα αλλά περιέχει ορισμένα ζωικά συστατικά ή υποπροϊόντα.
Παράδειγμα: Η Milani Cosmetics έχει κραγιόν cruelty free αλλά δεν είναι vegan. Αυτό σημαίνει ότι το κραγιόν από τη Milani δεν δοκιμάστηκε σε ζώα. Περιέχει όμως ορισμένα ζωικά συστατικά ή υποπροϊόντα όπως κερί μέλισσας, καρμίνη ή λανολίνη.
Μερικά από τα πιο κοινά non vegan συστατικά που πιθανόν περιλαμβάνουν:
Κερί μέλισσας
Το κερί χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα προϊόντα για τα χείλη και το πρόσωπο. Το κερί μέλισσας επίσης αναγράφεται με το λατινικό του όνομα, το Cera Alba. Μια άλλη σημαντική σημείωση είναι ότι ακόμη και το συνθετικό κερί μέλισσας δεν είναι πάντοτε vegan, επειδή μερικές φορές περιέχει Lanolin, ένα άλλο ζωικό συστατικό, ή ακόμα και μικρές ποσότητες πραγματικού κεριού από μέλισσα.
Carmine (καρμίνη)
Πολλές πούδρες, σκιές ματιών και κραγιόν αποκτούν την απόχρωση τους από το συστατικό Carmine. Αυτό είναι μια κόκκινη βαφή που προκύπτει από το θρυμματισμό και βράσιμο σκαθαριών προκείμενου να εξάγουν το χημικό που τα κάνει κόκκινα.
Lanolin (λανολίνη)
Το κοινό αυτό συστατικό περιποίησης της επιδερμίδας προέρχεται από το σμήγμα των προβάτων που χρησιμοποιείται για να κρατήσει το μαλλί τους ενυδατωμένο. Είναι κηρώδες και λιπαρό … έτσι η βιομηχανία ομορφιάς το αξιοποιεί σαν ένα ενυδατικό συστατικό.
Shellac (γομμαλάκα)
Όπως το Carmine, έτσι και το Shellac προέρχεται από σκαθάρια. Χρησιμοποιείται σε βερνίκια και γενικά προϊόντα για τα νύχια και τα μαλλιά.
Μέλι
Αρκετά αυτονόητο. Το μέλι πιστεύεται ότι ενυδατώνει και προστατεύει το δέρμα, οπότε συνήθως βρίσκεται στις μάσκες προσώπου και σε άλλα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.
2. Όταν ένα προϊόν είναι “vegan” αλλά όχι “cruelty free”

Μπορεί ένα προϊόν να είναι vegan, αλλά όχι cruelty free?
Εδώ είναι που τα πράγματα περιπλέκονται. Όταν ένα προϊόν ισχυρίζεται ότι είναι «vegan» αλλά όχι και «cruelty free», σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει ζωικά προϊόντα ή συστατικά που προέρχονται από ζώα, αλλά δυστυχώς τα προϊόντα ή τα συστατικά τους μπορεί να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.
Παράδειγμα: Η Garnier υποστηρίζει ότι τα Ultimate Blends και τα νέα προϊόντα για τα μαλλιά Fructis είναι «vegan», εξηγώντας πώς αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν συστατικά ή υποπροϊόντα που προέρχονται από ζώα. Αλλά η Garnier δεν είναι στην πραγματικότητα ένα cruelty free εμπορικό σήμα, καθώς η Garnier πραγματοποιεί πειράματα σε ζώα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα σαμπουάν και τα μαλακτικά EverPure της L’Oreal, τα οποία φέρουν την σφραγίδα 100% Vegan στη συσκευασία. Η L’Oreal ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα αυτά είναι «vegan» στα οποία δεν περιέχονται συστατικά ή υποπροϊόντα που προέρχονται από ζώα. Η L’Oreal όμως δυστυχώς πραγματοποιεί επίσης δοκιμές σε ζώα.
Δεν είναι παράνομο για τα εμπορικά σήματα να χρησιμοποιούν την έκφραση Cruelty-Free / Vegan όταν δεν είναι στην πραγματικότητα?
Πώς είναι δυνατόν εταιρείες όπως η L’Oreal και η Garnier να ισχυρίζονται ότι είναι “vegan” ή και “cruelty-free” όταν δεν είναι?
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν τυποποιημένοι ή νομικοί ορισμοί για τις ετικέτες “cruelty free” και “vegan”. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις ετικέτες με όποιο τρόπο τους αρέσει χωρίς συνέπειες ή ευθύνη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ήμαστε ενήμεροι για το τι σημαίνουν αυτές οι ετικέτες. Υπάρχουν 4 οργανισμοί πιστοποίησης, οι οποίοι ελέγχουν και πιστοποιούν εταιρείες / προϊόντα που είναι cruelty free και vegan. Όταν εντοπίζετε το λογότυπό τους σε μια συσκευασία προϊόντος, σημαίνει ότι ο οργανισμός που το εξέδωσε επιβεβαιώνει ότι αυτό το προϊόν / εταιρεία δεν χρησιμοποιεί συστατικά ή υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης στα προϊόντα της και δεν τα δοκιμάζει σε ζώα.
