Βοτανική Ιατρική – 15 Aντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά

Βοτανική Ιατρική - Aντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά

Η βοτανική ιατρική που χρησιμοποιεί αντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά ή μείγματα φυτικών εκχυλισμάτων είναι μία πανάρχαια μέθοδος ίασης, διαφόρων προβλημάτων, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.

Μόλις πρόσφατα, δυστυχώς, αντικαταστάθηκε στον δυτικό κόσμο εξ ολοκλήρου από την δυτική ιατρική (εγχειρήσεις, φάρμακα, χημειοθεραπείες, αντιβιώσεις, κλπ).

Υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες βοτάνων βάση των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων:

1. Αντιοξειδωτικά βότανα
2. Βότανα για το πεπτικό σύστημα
3. Aντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά

15 Βότανα και Μπαχαρικά με αντιμικροβιακή / αντισηπτική δράση

Τα αντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά αποτρέπουν τα επιβλαβή βακτήρια, τους μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς όχι μόνο μακριά από τα τρόφιμα αλλά και από τον οργανισμό μας.

Παρακάτω παραθέτουμε 15 Βότανα και Μπαχαρικά με αντιμικροβιακή /αντισηπτική δράση που αποτελούν τη βάση της βοτανικής ιατρικής όσον αφορά την ενίσχυση του οργανισμού και την καταπολέμηση των βακτηρίων.

ΘΥΜΑΡΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

1. Θυμάρι:

Το θυμάρι είναι το νούμερο ένα αντιμικροβιακό βότανο, καθώς μελετητές παρατήρησαν ότι είναι οχτώ φορές πιο ισχυρό και δραστικό από τη φαινόλη

Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η θυμόλη που περιέχεται στο θυμάρι ήταν το αντισηπτικό που χρησιμοποιούσαν στο πεδίο μάχης. Ακόμη και σήμερα αποτελεί συστατικό των σύγχρονων απολυμαντικών. Το θυμάρι καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα τοξικών βακτηρίων και μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση.

2. Κύμινο:

Το κύμινο είναι ένα φυτό του οποίου οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληροι ή αλεσμένοι. Όχι μόνο το κύμινο δίνει στα πιάτα σας μια υπέροχη γεύση, αλλά έχει επίσης εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το κύμινο έχει βρεθεί ότι καταδεικνύει αντιμικροβιακή δράση κατά των βακτηρίων Εσερίχια κόλι, Χρυσίζων σταφυλόκοκκος και Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος.

3. Κουρκούμη:

Η κουρκούμη περιέχει τη δραστική ουσία κουρκουμίνη που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Επιπλέον, η κουρκούμη έχει αντιβακτηριακές επιδράσεις κατά των βακτηρίων Βάκιλου δημητριακών, Εσερίχια κόλι και Ψευδομονάδα η αεριογόνος και αντιμυκητιακές επιδράσεις σε ορισμένα είδη Καντιντίασης.

Η κουρκουμίνη δεν απορροφάται καλά στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά με λίγο μαύρο πιπέρι μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει καλύτερα την κουρκουμίνη, καθώς το μαύρο πιπέρι περιέχει πιπερίνη που βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης.

4. Μαύρο Πιπέρι:

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα συνηθισμένο καρύκευμα στο μαγείρεμα, αλλά ξέρατε ότι περιέχουν επίσης βιταμίνη Α και βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Επίσης είναι αντιβακτηριακό και λέγεται ότι βοηθά στη θεραπεία των κρυολογήματων. Το μαύρο πιπέρι έχει δείξει αντιμικροβιακή δράση κατά των βακτηρίων Εσερίχια κόλι και Χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ_ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

5. Κόλιανδρος:

Ο Κόλιαντρος περιέχει ένα πτητικό συστατικό που ονομάζεται δωδεκανάλη, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση κατά της σαλμονέλας.

Το κόλιανδρος έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακά αποτελέσματα επίσης κατά των βακτηρίων Εσερίχια κόλι και Χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Επίσης έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός έναντι ορισμένων ζυμών και μυκήτων.

6. Μάραθος:

Ο μάραθος χρησιμοποιείται κυρίως για τη μεγάλη του αρωματική και γευστική γεύση. Οι σπόροι μάραθου χρησιμοποιούνται επίσης ως ενισχυτικό πέψης.

Επίσης έχει εξαιρετικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Ο μάραθος έχει αντιμικροβιακή δράση κατά των βακτηρίων του Aspergillus flavus και των σπορογόνων βακτηρίων Βάκιλλος (κηρόχρους).

ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ VEGAN ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

7. Τζίντζερ:

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο σε πολλές διαφορετικές κουζίνες και είναι γνωστό ότι βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας και του πόνου. Τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο τζίντζερ περιλαμβάνουν μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.

Το τζίντζερ έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακές.

8. Κάρδαμο:

Ο κάρδαμος έχει πολύ ισχυρή και μοναδική γεύση, αλλά έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

9. Κανέλα:

Αυτό το κοινό μπαχαρικό βρίσκεται στα περισσότερα νοικοκυριά και είναι βασικό για πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα σε διάφορες κουζίνες.

Η κανέλα περιέχει κινναμαλδεΰδη, ένα δραστικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.

ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΣ_ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

10. Μοσχοκάρυδο:

Το μοσχοκάρυδο έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση ενώ επίσης έχει υψηλές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες.

.

Άλλα αποτελεσματικά αντισηπτικά / αντιμικροβιακά βότανα και μπαχαρικά είναι τα παρακάτω:

Ρίγανη: Περιέχει θυμόλη και καρβακρόλη που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.

Δεντρολίβανο: Περιέχει καφεϊκά και ροσμαρινικά οξέα, ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν επίσης ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες.

Κρεμμύδι: Το κρεμμύδι περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική.

Σκόρδο: Σε μεγάλες ποσότητες χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.

Λεμόνι: Καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή.

 

Vegan Λαχματζούν με Κιμά Σόγιας και Μυρωδάτα μπαχάρια της Ανατολής
Ψητό κουνουπίδι στο φούρνο με σως Ταχίνι

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!