
Η βοτανική ιατρική που χρησιμοποιεί αντιοξειδωτικά βότανα ή μείγματα φυτικών εκχυλισμάτων είναι μία πανάρχαια μέθοδος ίασης, διαφόρων προβλημάτων, που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα.
Μόλις πρόσφατα, δυστυχώς, αντικαταστάθηκε στον δυτικό κόσμο εξ ολοκλήρου από την δυτική ιατρική (εγχειρήσεις, φάρμακα, χημειοθεραπείες, αντιβιώσεις, κλπ).
Υπάρχουν 3 κύριες κατηγορίες βοτάνων βάση των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων:
1. Αντιοξειδωτικά βότανα
2. Βότανα για το πεπτικό σύστημα
3. Aντιμικροβιακά βότανα
10 Αντιοξειδωτικά Βότανα
Ο ανθρώπινος οργανισμός κλονίζεται σχεδόν καθημερινά από διάφορους παράγοντες όπως είναι η υπερκατανάλωση φαρμάκων, αλκοόλ, τροφής (κακής κυρίως διατροφής), τσιγάρου και έντονου στρες. Ναι, το συσσωρευμένο στρες, κατάθλιψη και το άγχος μειώνουν τη σωστή λειτουργία και την καλή υγεία του ανθρώπου. Όλα αυτά είναι οι ελεύθερες ρίζες που συνεχώς χτυπάνε και σοκάρουν τον οργανισμό.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, έρχονται τα αντιοξειδωτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, ενώ “καθαρίζουν” τον οργανισμό από τις τοξίνες.
Παρακάτω παραθέτουμε 10 αντιοξειδωτικά βότανα που αποτελούν τη βάση της βοτανικής ιατρικής όσον αφορά την ενίσχυση του οργανισμού και την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών – τοξινών.

1. Ρίγανη:
Η ρίγανη αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά βότανα. Η δραστικότητα της ρίγανης βρίσκεται στα φλαβονοειδή και τα φαινολικά οξέα, που χρησιμοποιούνται από το φυτό για να προστατευτεί από το φως.
2. Βασιλικός:
Ο βασιλικός, ένα από τα πιο γνωστά βότανα της Μεσογείου, οφείλει την αντιοξειδωτική του δράση κυρίως στις ανθοκυανίνες, και τα φλαβονοειδή.
3. Μαϊντανός:
Ο μαϊντανός, το βότανο που μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε πληθώρα φαγητών ή και σε smoothie, περιέχει τα αντιοξειδωτικά απιόλη, μυριστικίνη, βιταμίνη C, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

4. Δενδρολίβανο:
Το δεντρολίβανο ευδοκιμεί στον ήλιο και τα φτωχά, ξηρά εδάφη. Οι προϋποθέσεις αυτές ευνοούν την ανάπτυξη των αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων όπως το καρνοσικό οξύ που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Θεωρείται από πολλούς, ως πιθανός θεραπευτικός παράγοντας για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με άλλα βότανα, το δενδρολίβανο διατηρεί τις θεραπευτικές του ιδιότητες όταν μαγειρεύεται.
5. Θυμάρι:
Οι ιδιότητες του θυμαριού το κάνουν χρήσιμο σε χρόνιες, μυκητιακές λοιμώξεις, καθώς και αποτελεσματικό φάρμακο για μολύνσεις των πνευμόνων όπως η βρογχίτιδα και η πλευρίτιδα. Το εύγευστο έγχυμα μπορεί να χορηγηθεί για μικρομολύνσεις του λαιμού και των πνευμόνων, ενώ τα νωπά φύλλα μπορούν να μασηθούν για να ανακουφίσουν τον ερεθισμένο λαιμό.

6. Κουρκουμάς:
Η κουρκουμίνη είναι το βασικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, νευροπροστατευτικές, αντικαρκινικές, χημειοθεραπευτικές και άλλες ιδιότητες . Στην Αγιουρβέδα, την παραδοσιακή Ινδική Ιατρική, αλλά και στην αντίστοιχη Κινέζικη ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για πληθώρα καταστάσεων υγείας, κυρίως για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου.
7. Φασκόμηλο:
Το φασκόμηλο μάχεται την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών και καταπολεμά διάφορες παθήσεις. Το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου χρησιμοποιείται κατά της χοληστερίνης, των μικροβίων, του άγχους, των φλεγμονών, ακόμη και του καρκίνου.
8. Μελισσόχορτο:
Το μελισσόχορτο, το φυτό της μακροζωίας και της νεότητας, ήταν για εκατοντάδες χρόνια πολύτιμο συστατικό πολλών ελιξίριων ζωής, Έχει πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά.
9. Γαρίφαλο:
Το γαρίφαλο είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό το κατατάσσει στις αντικαρκινικές τροφές, ενώ επίσης έχει εντυπωσιακές αποτοξινωτικές και προστατευτικές ιδιότητες.

10. Κανέλα:
Η κανέλα θεωρείται από πολλούς ως το πιο ωφέλιμο μπαχαρικό στον κόσμο, καθότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ελάχιστη ποσότητα κανέλας είναι αρκετή για να επωφεληθείτε από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Μισό κουταλάκι του γλυκού καθημερινά έχει θετική επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, στην πέψη, στο ανοσοποιητικό. Υψηλότερες δόσεις είναι ωφέλιμες για την καρδι , την πρόληψη του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Επίσης πολύ χρήσιμα αντιοξειδωτικά είναι το πράσινο τσάι, το τζίντζερ, το τζίνσενγκ, κ.α.