ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Σημαντικός Κίνδυνος Νέας Πανδημίας λόγω της Εντατικής Κτηνοτροφίας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΕΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Η εντατική κτηνοτροφία είναι ένα γόνιμο έδαφος για μελλοντικές πανδημίες παρόμοιες με την πανδημία COVID-19, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Humane Society International (HSI).

Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 πιστεύεται ότι προήλθε από μια «υγρή» αγορά ζώων στο Wuhan της Κίνας, όπου σφάζονται άγρια ​​και οικόσιτα ζώα. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι παρόμοιες με τις αγορές υγρών ζώων, επισημαίνει η έκθεση, δεδομένου ότι είναι ένα «τρυβλίο Petri» παθογόνων και έχουν προκαλέσει στο παρελθόν ζωονοσολογικές ασθένειες όπως η H5N1 (γρίπη των πτηνών) και η H1N1 (γρίπη των χοίρων), μεταξύ άλλων.

«Δεδομένου ότι το COVID-19 πιθανότατα προήλθε από μια ζωντανή αγορά ζώων όπου τα ζώα είναι συνωστισμένα σε κλουβιά, υπό ανθυγιεινές συνθήκες, ξεκινήσαμε να εξετάζουμε ποια άλλη ανθρώπινη εκμετάλλευση ζώων θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παρόμοιο «τρυβλίο Petri», δήλωσε η Julie Janovsky, Αντιπρόεδρος της Farm Animal Campaigns. «Είναι ξεκάθαρο αν κοιτάξουμε τα δεδομένα ότι η άνευ προηγουμένου αύξηση και επέκταση της εντατικής κτηνοτροφίας, κυρίως σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες εκτρέφονται και σφάζονται περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ζώα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, είναι ένας σαφής καλλιεργητής ζωοτονικών παθήσεων. Το μήνυμα είναι απλό: εάν θέλουμε να σταματήσουμε τις μελλοντικές πανδημίες, πρέπει να σταματήσουμε τη συνήθεια κατανάλωσης κρέατος και οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να βοηθήσουν ενεργά στη μετατόπιση των διατροφών παγκοσμίως προς μια πιο φυτική διατροφή ».

Η έκθεση επισήμανε πέντε σημαντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη κτηνοτροφία και τη γαλακτοβιομηχανία:

  1. Μεταπήδηση Παθογόνων: όπου η επέκταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, σε περιοχές που είχαν προηγουμένως άγρια ​​ζώα, φέρνει κοντά άγρια ​​και οικόσιτα ζώα
  2. Ενίσχυση ιών: όπου δημιουργούνται νέα ιογενή στελέχη μέσω περιορισμού τεράστιου αριθμού στρεσογόνων ζώων σε εσωτερικούς χώρους
  3. Συγκέντρωση αγροκτημάτων: όπου η πυκνή γεωγραφική συγκέντρωση αγροκτημάτων αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης παθογόνων
  4. Παγκόσμιο εμπόριο ζώντων ζώων: όπου μεταφέρεται τεράστιος αριθμός ζωντανών ζώων μεταξύ χωρών και ηπείρων, επιτρέποντας στα παθογόνα να εξαπλωθούν ακόμη περισσότερο
  5. Ζωντανές αγορές ζώων, αγροτικές εκθέσεις και δημοπρασίες: όπου ζώα από διαφορετικά μέρη μεταφέρονται κοντά στο αγοραστικό κοινό, δημιουργώντας ένα «εργαστήριο» όπου οι ιοί μπορούν να πολλαπλασιαστούν

Μόνη πιθανή σωτηρία η μετατόπιση σε φυτική διατροφή

«Αν μελετήσουμε τις παλιές επιδημίες που προήλθαν από ζώα και οδήγησαν σε ανθρώπινες ασθένειες, μπορούμε να δούμε ένα μοτίβο που θέτει σαφώς την εντατική εκτροφή ζώων ως βασικό ένοχο», δήλωσε η Sara Shields, HSI Farm Animal Senior Scientist. «Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο μας λιγότερο ευάλωτο σε μελλοντικές πανδημίες, αλλά μόνο με την μετατόπιση σε φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Για να γίνει αυτό απαιτείται από τις κυβερνήσεις να συμμετάσχουν ενεργά στην εξισορρόπηση του συστήματος τροφίμων μας, αλλά ως καταναλωτές είμαστε επίσης άμεσα υπεύθυνοι για τις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών μας».

Για να αποφευχθούν μελλοντικές πανδημίες, το HSI προτρέπει σε εκστρατείες για τη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από ζωικές πρωτεΐνες, δημόσιες πολιτικές που προωθούν την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών, νόμους που θα προστατεύουν τα οικοσυστήματα από τη κτηνοτροφική επέκταση και άλλες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην σημαντική ελαχιστοποίηση ή ακόμη και διακοπή της βιομηχανικής κτηνοτροφίας.

«COVID-19 έχει δείξει ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε τα ζώα στο όριο της αντοχής τους και να περιμένουμε να παραμείνουμε ανέγγιχτοι από τα αποτελέσματα της κακοποίησης τους», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της HSI UK Claire Bass. «Οι καταναλωτές έχουν ήδη ξεκινήσει αυτήν την επανάσταση, η αγορά τροφίμων με βάση τα φυτά βρίσκεται σε άνθηση, οπότε αν ανταλλάξουμε τα μπιφτέκια βοείου κρέατος με vegan μπιφτέκια που μιμούνται τη γεύση και την υφή του κρέατος ή καταναλώνοντας φυτικά γάλατα έναντι του ζωικού γάλακτος, έχουμε ελπίδες να αποφύγουμε μια νέα πανδημία πιθανόν πιο θανατηφόρα και από αυτή του COVID-19. Είναι κρίσιμη στιγμή και οφείλουμε να λάβουμε αποφάσεις για συνειδητή διατροφή που θα οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία των ζώων, των ανθρώπων και του πλανήτη».

Jane Goodall: “Eπείγουσα ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης ζώων για να μετριάσουμε την κλιματική κρίση”
Ρεβίθια Shawarma

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!