
Ένα νέο επιστημονικό έγγραφο με τίτλο “What the COVID-19 Pandemic is Telling Humanity” ζητά τον άμεσο τερματισμό της κτηνοτροφίας και των αγορών άγριων ζώων παγκοσμίως. Το έγγραφο ξεκάθαρα επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί στο μέλλον η δημιουργία και η εξάπλωση ζωονόσων όπως ο COVID-19 πρέπει να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Το έγγραφο ετοιμάστηκε από τους εξέχοντες ακαδημαϊκούς γιατρούς David O. Wiebers, MD, ομότιμο καθηγητή στην κλινική Mayo, και τον Valery Feigin, MD, αρχισυντάκτη του ιατρικού περιοδικού Neuroepidemiology και καθηγητή στην Νέα Ζηλανδία.
«Αν και είναι δελεαστικό για εμάς να κατηγορούμε για πανδημίες – όπως ο COVID-19 – νυχτερίδες, παγκολίνες ή άλλα άγρια είδη, είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά που ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των ζωονοσογόνων μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρουν την ασθένεια από τα ζώα στους ανθρώπους», αναφέρει το επιστημονικό έγγραφο.
«Η ανησυχητική αύξηση της συχνότητας αυτών των θανατηφόρων ζωονοσογόνων ασθενειών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το οικοσύστημα που κυριαρχείται από τον άνθρωπο με ολοένα και πιο αφύσικη στενή επαφή ανθρώπου-ζώου, έντονα παρεκκλίνουσα συσσώρευση ζώων για ανθρώπινους σκοπούς, καταστροφή ζωικών οικοτόπων και τεράστιο αριθμό μετακινούμενων ανθρώπων που μεταφέρουν γρήγορα αυτές τις ασθένειες σε όλο τον κόσμο.»
Μείζονες κινδύνοι για τη δημόσια υγεία
Επίσης, το έγγραφο επισημαίνει ότι το κυνήγι και η πώληση άγριων ζώων και ο μαζικός υπερπληθυσμός ζώων σε εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις συνιστούν μείζονες κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ότι η συνέχιση αυτών των πρακτικών θα εξασφαλίσει περαιτέρω κρίσεις στο μέλλον.
«Ο εντατικός περιορισμός των ζώων σε εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις πρέπει άμεσα να διακοπεί παγκοσμίως για χάρη των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος και θα πρέπει να εξελιχθούμε γρήγορα στην κατανάλωση άλλων μορφών πρωτεϊνών που είναι ασφαλέστερες για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των φυτικής προέλευσης εναλλακτικών επιλογών και του κρέατος που παράγεται με καλλιέργεια ζωικών κυττάρων», συνεχίζει το έγγραφο. «Πρόσθετες επενδύσεις στη γεωργία με βάση τα φυτά για την δημιουργία καλλιεργειών για τη διατροφή ανθρώπων και όχι για τα ζώα. Αυτή η πρακτική θα είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσει να διατραφεί μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων, ενώ συγχρόνως θα χρησιμοποιούσαμε πολύ λιγότερη γη και νερό, επιτρέποντας τη διατήρηση ζωτικών οικοσυστημάτων για αναρίθμητα είδη.»
Το έγγραφο καταλήγει
Ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με κάθε μορφή ζωής σε αυτόν τον πλανήτη – τους ανθρώπους, τους μη ανθρώπους και τη γη, μια μορφή ζωής από μόνη της. Αυτό που είναι καλό για τους μη ανθρώπους και τη γη είναι σχεδόν πάντα προς το καλύτερο συμφέρον των ανθρώπων, δεδομένης της βαθιάς διασύνδεσης όλης της ζωής. Όλα όσα κάνουμε, εξαρτώνται από την άφθονη ζωή των φυτών και των ζώων, καθώς και από τον καθαρό αέρα και το νερό. Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτές τις βασικές αρχές, ξεκινώντας βασικά με αυτό που τρώμε και το πώς όλες οι καθημερινές μας επιλογές και ενέργειες μπορεί να επηρεάζουν τα ζώα και τους φυσικούς οικότοπους. Τελικά, η επιβίωση, όχι μόνο άλλων μορφών ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και της δικής μας, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της ανθρωπότητας να αναγνωρίσει την ενότητα όλων όσων υπάρχουν και τη βαθύτερη σημασία της συμπόνιας για όλες τις μορφές ζωής.
Το άρθρο θα δημοσιευθεί επίσης στην έντυπη έκδοση Neuroepidemiology τον Ιούλιο. Η διαδικτυακή έκδοση διατίθεται δωρεάν στο ευρύ κοινό παγκοσμίως.