Το Za’atar είναι ένα παραδοσιακό μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών της ανατολικής μεσογειακής κουζίνας που χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα σε όλη τη Μέση Ανατολή και – όπως το κάρυ – ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το πού βρίσκεστε.
Το Za’atar είναι ένα μείγμα αλμυρών αποξηραμένων βοτάνων, όπως ρίγανη, μαντζουράνα ή θυμάρι, και γήινα μπαχαρικά όπως το κύμινο και ο κόλιανδρος, με σουσάμι, αλάτι και το πιο σημαντικό συστατικό όλων … το σουμάκ! Το Σουμάκ δίνει αυτή την απροσδόκητα ισχυρή γέυση, που είναι το κλειδί για το καλό za’atar.

Συνολικός χρόνος 5 λεπτά
Ποσότητα ½ κούπα
ΥΛΙΚΑ
1 κουταλιά αποξηραμένο θυμάρι (ή ρίγανη)
1 κουταλιά της σούπας κύμινο (βλέπε σημείωση)
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
1 κουταλιά της σούπας φρυγανισμένο σουσάμι
1 κουταλιά σούπας σουμάκι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο νιφάδες τσίλι – προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αναμείξτε όλα τα συστατικά μαζί σε ένα μικρό μπολ. Αποθήκευσε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Tips
Για ακόμα περισσότερη γεύση, φρυγανίστε ωμούς σπόρους (σπόρους κύμινου και κόλιανδρου) και έπειτα αλέστε τους. Έτσι θα έχετε το πιο γευστικό ζαατάρ!
Εάν δεν έχετε ολόκληρους σπόρους, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αλεσμένα μπαχαρικά.
Δοκιμάστε Za’atar pita-chips με Χούμους. Ένας μοναδικά γευστικός συνδυασμός!
Θρεπτική Αξία
Κάθε συστατικό του μείγματος μπαχαρικών Za’atar προσφέρει διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Τόσο το θυμάρι όσο και η ρίγανη έχουν αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας και των κρυολογημάτων. Επίσης τα αντιοξειδωτικά στο θυμάρι είναι αρκετά ισχυρά για να καταπολεμήσουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.
Οι σπόροι του σουσαμιού υπάρχουν γύρω στα 5.000 χρόνια και καταναλώθηκαν για ιατρικούς σκοπούς από τους Ρωμαίους και τους αρχαίους Αιγυπτίους. Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, με μια κουταλιά της σούπας να αντιπροσωπεύει περίπου το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθήσει με τις ημικρανίες και τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
Μπορεί να μην έχετε ακούσει για το σουμάκ, αλλά έχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε κεκιδικό οξύ, το οποίο έχει αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με μελέτη του 2009 το σουμάκ μπορεί να βοηθήσει και στην αναπαραγωγή των κυττάρων.