
Μια φυτική vegan διατροφή είναι η μόνη διατροφή που αποδεικνύεται ότι προλαμβάνει και αναστρέφει τις καρδιακές παθήσεις – καμία άλλη διατροφή δεν μπορεί να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό. Έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των επιστημονικών συνεδριών του American Heart Association το 2017 έδειξε ότι οι φυτικές δίαιτες μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 42% μεταξύ ατόμων με ιστορικό καρδιακών παθήσεων.
Η ιδέα ότι μια vegan διατροφή με χαμηλά λιπαρά θα μπορούσε να «αντιστρέψει» καρδιακές παθήσεις κυκλοφορεί για περισσότερα από 40 χρόνια. Ωστόσο αγνοούμε τα στοιχεία εδώ και χρόνια και μόλις τα τελευταία δύο χρόνια η vegan διατροφή έχει γίνει πιο δημοφιλής στην Ελλάδα.
Μελέτες για τα οφέλη της vegan διατροφής για πρόληψη ή και αντιστροφή καρδιακών παθήσεων
Τα αρχικά στοιχεία για τα οφέλη της vegan διατροφής σε σχέση με τις καρδιακές παθήσεις, προήλθαν από τη δεκαετία του 1980, από μια πολύ μικρή μελέτη 22 ατόμων. Διαπίστωσε ότι τέσσερις συμμετέχοντες είχαν αντιστροφή της νόσου στις αρτηρίες τους μετά από μια αυστηρά φυτική διατροφή.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 εξέτασε 198 ασθενείς για να διερευνήσουν περαιτέρω εάν η αυστηρή φυτική vegan διατροφή θα μπορούσε να σταματήσει ή να αντιστρέψει καρδιακές παθήσεις. Διαπίστωσε ότι από τους 177 ασθενείς που επέμειναν στη vegan διατροφή, η πλειοψηφία ανέφερε μείωση των συμπτωμάτων και 22% επέτυχαν αντιστροφή της νόσου, βάση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.
Οι φυτικές δίαιτες βελτιώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις όπως στηθάγχη (πόνος στο στήθος) και αθηροσκλήρωση, οι οποίες εμφανίζονται όταν οι αρτηρίες στενεύουν ή μπλοκάρουν λόγω συσσώρευσης μιας ουσίας που περιέχει χοληστερόλη, που ονομάζεται αθηρωματική πλάκα.
Με τον όρο αθηρωμάτωση περιγράφεται η διαδικασία με την οποία τα τοιχώματα των αρτηριών καλύπτονται με μια πυκνή ουσία, το αθήρωμα, που αποτελείται από εναπόθεση λιπών της χοληστερίνης και άλλων ουσιών. Μια εύθραυστη αθηρωματική πλάκα μπορεί να σπάσει, στέλνοντας το περιεχόμενο στη κυκλοφορία του αίματος. Το αίμα προκειμένου να επιδιορθώσει τη βλάβη, σχηματίζει ένα θρόμβο που μπορεί να μπλοκάρει την αρτηρία.

Πού μπορεί να οδηγήσει η αθηρωμάτωση;
- Καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη σε περίπτωση που κλείσουν οι αρτηρίες της καρδιάς
- Εγκεφαλικό αν οι προσβεβλημένες αρτηρίες είναι αυτές του εγκεφάλου
- Περιφερειακή αρτηριακή νόσο (γάγγραινα) αν μειωθεί το αίμα που πηγαίνει στα χέρια ή τα πόδια
Η αθηρωμάτωση είναι στις μέρες μας η σημαντικότερη αιτία θανάτου στις χώρες με υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν φυτική διατροφή έδειξαν ακόμη και αντιστροφή της στεφανιαίας νόσου. Οι φυτικές δίατροφές έχουν επίσης αποδειχθεί ωφέλιμες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δεύτερου καρδιακού επεισοδίου, σε κάποιον έχει ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή.
Εάν είστε ένα από τα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, η vegan διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε μελλοντικές επιπλοκές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιστρέψετε την υπάρχουσα βλάβη στο καρδιαγγειακό σας σύστημα.
Ποια είναι τα οφέλη της φυτικής vegan διατροφής;
Μια φυτική vegan διατροφή επικεντρώνεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια (φασόλια και μπιζέλια) και αποκλείει ζωικές πρωτεΐνες, όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Μια φυτική διατροφή επικεντρώνεται επίσης σε «ολόκληρα» τρόφιμα που δεν είναι ραφιναρισμένα ή εξευγενισμένα και περιορίζει ή αποκλείει εξαιρετικά ραφιναρισμένα τρόφιμα όπως λευκό αλεύρι, ραφιναρισμένη ζάχαρη και λάδι.
Δεν υπάρχει μειονέκτημα για όποιον θέλει να ακολουθήσει μια φυτική vegan διατροφή. Ακόμα κι αν δεν έχετε καρδιακή νόσο και δεν κινδυνεύετε να την αναπτύξετε, μια φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καταστάσεων υγείας, όπως διαβήτη και καρκίνο.
Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων παθήσεων, όπως ψωρίαση και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου – ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn.
Όταν πρόκειται για φαγητό, αυτό που είναι καλό για την καρδιά σας είναι επίσης καλό για το υπόλοιπο σώμα σας. Εκτός από τη μείωση των κινδύνων και τη βελτίωση των συμπτωμάτων για ορισμένες καταστάσεις υγείας, η κατανάλωση φυτικής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο υγιείς και πιο ενεργοί.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μετάβασης σε vegan διατροφή;
Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, που μπορεί να σας τρομάζει στην αρχή. Όμως, είναι πιο εύκολο να κάνετε τη μετάβαση με τη βοήθεια διαθέσιμων πόρων, όπως ιστότοπους, vegan συνταγές μαγειρικής, εκπαιδευτικά προγράμματα, εφαρμογές για κινητά – και ακόμη και προκατασκευασμένες λίστες αγορών τροφίμων.
Επίσης, υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ που μπορείτε να παρακολουθήσετε για να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του Forks Over Knives, το οποίο εξετάζει τη σχέση μεταξύ φυτικής διατροφής και διαχείρισης ασθενειών.
Η ταχύτητα μετάβασης σε μια φυτική vegan διατροφή εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως την υγεία σας και την θέληση να κάνετε την αλλαγή:
- Εάν έχετε ήδη αντιμετωπίσει καρδιακό συμβάν, όπως καρδιακής προσβολής, για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερης καρδιακής προσβολής, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε σε μια φυτική διατροφή γρήγορα.
- Εάν διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και δεν έχετε άλλα ιατρικά προβλήματα, μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε την αλλαγή. Μπορείτε να ξεκινήσετε αντικαθιστώντας ένα γεύμα την ημέρα με ένα φυτικό γεύμα και σταδιακά προσθέσετε περισσότερο στη διατροφή σας κάθε εβδομάδα.