
Αυτό το μήνα, το Sejm της Πολωνίας (η κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου) ψήφισε να απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων στη χώρα. Η Πολωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα γούνας στον κόσμο, μετά την Κίνα και τη Δανία. Το νομοσχέδιο, το οποίο δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τα κουνέλια, μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία της χώρας (ανώτερο κοινοβούλιο) για ψηφοφορία και εάν εφαρμοστεί θα σώσει ετησίως 8.000.000 ζώα. «Τα πρότυπα της Πολωνίας σχετικά με τα ζώα δεν πρέπει να είναι διαφορετικά από αυτά των υπόλοιπων δυτικών χωρών», δήλωσε ο Jaroslaw Kaczynski, αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος.
Η έναρξη για το τέλος της εκτροφής γουνοφόρων ζώων ήρθε μετά από έρευνα από τον οργανισμό People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) στη Γερμανία, η οποία αποκάλυψε φρικτές καταστάσεις σε πέντε πολωνικά εκτροφεία ζώων για την γούνα τους. «Τα ζώα παρουσίαζαν έντονες ψυχώσεις από τον εντατικό περιορισμό, γυρνούσαν ακατάπαυστα σε κύκλους, κινούνταν μπρος-πίσω, ξύνοντας και γρατζουνώντας τα τοιχώματα του κλουβιού», δήλωσε η PETA μετά την έρευνα. «Η στασιμότητα στα βρόμικα δάπεδα των κλωβών είχε προκαλέσει στα ζώα πρησμένα και φλεγμονώδη πόδια. Αυτοί και άλλοι τραυματισμοί και ασθένειες, όπως τα πρησμένα ούλα, δεν υποβάλλονταν σε θεραπεία, αφήνοντας τα ζώα να υποφέρουν από τις ασθένειες. ” Η PETA Γερμανίας ακολούθως έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Πολωνίας ζητώντας τον τερματισμό της σκληρής βιομηχανίας.
Ακτιβισμός και εκστρατείες ομάδων προστασίας των ζώων
Τα θετικά νέα είναι το αποτέλεσμα πολυετών εκστρατειών από πολωνικές ομάδες προστασίας των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των Viva Poland και Otwarte Klatki. Σχεδόν 90 χιλιάδες υποστηρικτές της PETA έστειλαν επίσης μηνύματα σε πολωνούς αξιωματούχους σχετικά με το θέμα.
Άλλες έρευνες αποκάλυψαν παρόμοια παραμέληση και κακοποίηση σε γουνοφόρα ζώα, συμπεριλαμβανομένων ζώων με ανοιχτές πληγές που θανατώνονταν από ηλεκτροπληξία, σπάσιμο λαιμού ή δηλητηριώδη αέρια.
Μπορεί να προέλθει η επόμενη πανδημία από εκτροφεία γουνοφόρων ζώων;
Οι εκμεταλλεύσεις γούνας θέτουν επίσης σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Όσον αφορά τον κίνδυνο ασθένειας, δεν διαφέρουν από την αγορά ζώντων ζώων από την οποία πιστεύεται ότι προήλθε ο κοροναϊός. Είναι πολύ εύκολο για τις μολυσματικές ασθένειες να εξαπλωθούν σε εκτροφεία γούνας μέσω της ανταλλαγής ούρων, περιττωμάτων, πύου και αίματος. Τα γουνοφόρα ζώα με μολύνσεις, πληγές και πρησμένα, ανοιχτά τραύματα που προκαλούνται από το συρματόσχοινο στο οποίο στέκονται είναι ένα κοινό φαινόμενο και μια σημαντική πηγή ζωονόσων ασθενειών. Οι εργάτες στα εκτροφεία γούνας συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που συχνά πάσχουν από τουλαραιμία, μια ζωονοσογόνα βακτηριακή πάθηση.
Μετά από αναφορές ότι τα βιζόν βγήκαν θετικά στο COVID-19 σε εκτροφεία γούνας στην Ολλανδία και οι εργαζόμενοι πιστεύεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό από τα ζώα, το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να προωθήσει την εφαρμογή της απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.
Εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία και στην Πολωνία τότε θα ενταχθεί – μαζί με το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, τη Σλοβακία, το Ηνωμένο Βασίλειο – στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο χωρών που έχουν απαγορεύσει την εκτροφή γούνας.