Ο ΟΗΕ υποστηρίζει για πρώτη φορά την φυτική vegan διατροφή

Ο ΟΗΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από τις διασκέψεις του ΟΗΕ για το κλίμα προτρέπει τους παγκόσμιους ηγέτες να απομακρυνθούν από το «φθηνότερο πρότυπο τροφίμων» και να ενθαρρύνουν την φυτική vegan διατροφή (plant-based).

H έκθεση που κυκλοφόρησε αυτό το μήνα από το διεθνές think tank Chatham House και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Compassion in World Farming, ζητά εκτεταμένη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων. Iδίως ζητά απομάκρυνση από τη ζωική γεωργία, προκειμένου να διατηρηθεί βιοποικιλότητα.

Η έκθεση προσδιόρισε “το φθηνότερο μοντέλο τροφίμων” – όπου ο στόχος της παραγωγής περισσότερων τροφίμων για έναν αυξανόμενο πληθυσμό οδηγεί σε ολοένα και πιο περιβαλλοντικά βλαβερές πρακτικές – ως τη κύρια απειλή για τη βιοποικιλότητα και την κατάρρευση του οικοσυστήματος, απειλώντας 24.000 από τα 28.000 (86%) ειδών σε κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι τρεις λύσεις που προτείνουν

Η εργασία διερευνά το ρόλο του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων ως τον κύριο μοχλό της επιτάχυνσης της απώλειας βιοποικιλότητας. Εξηγεί πώς η παραγωγή τροφίμων υποβαθμίζει ή καταστρέφει τους φυσικούς οικοτόπους και συμβάλλει στην εξαφάνιση ειδών. Το έγγραφο περιγράφει τις προκλήσεις και τις αντισταθμίσεις που εμπλέκονται στον επανασχεδιασμό των συστημάτων τροφίμων για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και / ή την πρόληψη περαιτέρω απώλειας βιοποικιλότητας και παρουσιάζει συστάσεις για δράση.

Το έγγραφο εισάγει τρεις «μοχλούς» για τη μείωση των πιέσεων στη γη και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

  1. Αλλαγή στα διατροφικά πρότυπα για να μειωθεί η ζήτηση τροφίμων και ενθάρρυνση των καταναλωτών προς τη φυτική vegan διατροφή.
  2. Προστασία και αγρανάπαυση της γης για τη φύση, είτε μέσω της αποκατάστασης φυσικών οικοσυστημάτων σε χωράφια είτε με την ενσωμάτωση φυσικών οικοτόπων σε χωράφια.
  3. Μετάβαση σε πιο βιώσιμη γεωργία.

Καταλήγει πως και οι τρεις μοχλοί θα χρειαστούν για τον επανασχεδιασμό του συστήματος τροφίμων για την προστασία του κλίματος.

Συνέδρια του ΟΗΕ για το κλίμα

Η έκθεση κυκλοφόρησε πριν από το συνέδριο «Super Year» για το κλίμα του ΟΗΕ για τη Φύση που θα πραγματοποιηθεί το 2021 και προορίζεται στο να παροτρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη των περιβαλλοντικά επιβλαβών πρακτικών στα τρέχοντα συστήματα τροφίμων.

«Το τρέχον σύστημα διατροφής μας είναι ένα καταστροφικό μοντέλο – που διαμορφώνεται από δεκαετίες της πρακτικής «φθηνότερα τρόφιμα », που στοχεύει στην παραγωγή περισσότερων τροφίμων, γρήγορα και φθηνά, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το κρυμμένο κόστος για τη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη ζωή του και για τη δική μας υγεία », είπε η Σούζαν Γκάρντνερ, διευθύντρια του τμήματος οικοσυστημάτων του UNEP. «Η μεταρρύθμιση του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων είναι επείγουσα προτεραιότητα – πρέπει να αλλάξουμε τα παγκόσμια διατροφικά πρότυπα, να προστατεύσουμε και να ελευθερώσουμε γη για τη φύση και να καλλιεργήσουμε με έναν πιο φιλικό προς τη φύση και βιοποικιλότερο τρόπο».

Τα ευρήματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια μιας εικονικής εκδήλωσης αυτήν την εβδομάδα, η οποία περιελάμβανε αρκετούς περιβαλλοντικούς υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένης της θρυλικής  Jane Goodall.

«Η εντατική εκτροφή δισεκατομμυρίων ζώων παγκοσμίως βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον, προκαλώντας απώλεια βιοποικιλότητας και παράγοντας τεράστιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη», δήλωσε η Goodall.

«Οι απάνθρωπες συνωστισμένες συνθήκες όχι μόνο προκαλούν έντονο πόνο στα αισθανόμενα όντα, αλλά επιτρέπουν τη μεταφορά παθογόνων από ζώα στον άνθρωπο που εγκυμονούν νέες ζωονοσολογικές ασθένειες. Για ηθικούς λόγους θα πρέπει να καταργηθεί το συντομότερο δυνατόν και να στραφούμε σταδιακά σε μια φυτική vegan διατροφή. “

Ψητό κουνουπίδι στο φούρνο με σως Ταχίνι
Νέα έρευνα: το lockdown (εγκλεισμός) ΔΕΝ κάνει την διαφορά στους θανάτους κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – αλλά τα προηγούμενα επίπεδα υγείας

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!