Νέα έρευνα: το lockdown (εγκλεισμός) ΔΕΝ κάνει την διαφορά στους θανάτους κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – αλλά τα προηγούμενα επίπεδα υγείας

το lockdown (εγκλεισμός) ΔΕΝ κάνει διαφορά στους θανάτους κοροναϊού

Νέα έρευνα: το lockdown (εγκλεισμός) ΔΕΝ κάνει την διαφορά στους θανάτους κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – αλλά τα προηγούμενα επίπεδα υγείας κάνουν την διαφορά

– Δεκάδες χώρες έχουν αναγκαστεί σε lockdown για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού

– Η νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι τα δραστικά μέτρα δεν λειτουργούν καν

– Αντίθετα, η υγεία κάθε έθνους πριν από την πανδημία έπαιξε σε μεγάλο βαθμό έναν ρόλο

– Η παχυσαρκία αυξάνει τα ποσοστά θανάτων κατά 12%

Βοηθάει το Lockdown στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονoϊού?

Το lockdown δεν είχε μεγάλο αντίκτυπο στα ποσοστά θανάτου του κορονoϊού σε όλο τον κόσμο, ισχυρίζονται οι επιστήμονες και η υγεία των εθνών ήταν πιο σημαντική.

Δεκάδες χώρες επέβαλαν στους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και να κλείσουν τα καταστήματα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πανδημία Covid-19 από τότε που ξέσπασε.

Αλλά τώρα σύμφωνά με την νέα μελέτη τα δραστικά αυτά μέτρα εγκλεισμού δεν λειτουργούν καν. Διαπίστωσαν ότι εάν μια χώρα ήταν σε εγκλεισμό ή όχι «δεν συσχετίστηκε» με το ποσοστό θανάτων.

Τα επίπεδα παχυσαρκίας και η χρηματική άνεση που είχαν οι άνθρωποι ήταν δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για το ποσοστό θανάτου μιας χώρας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Επίπεδα παχυσαρκίας και μέσος όρος ηλικίας ανά κράτος

Τα υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας, με περισσότερο από το 30% των ενηλίκων να είναι υπέρβαρα, συνδέονται με αύξηση 12% στον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο ανθρώπων.

Η μέση ηλικία των ανθρώπων είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό θανάτου. Χώρες με διάμεση ηλικία – που σημαίνει ότι οι μισοί άνθρωποι είναι μεγαλύτεροι και οι μισοί άνθρωποι είναι νεότεροι – των 40 ετών και άνω είχαν σημαντικά περισσότερους θανάτους.

Ένα γράφημα έδειξε ότι οι χώρες με μέσο όρο ηλικία άνω των 40 υπέφεραν περισσότερους από 150 θανάτους Covid-19 ανά εκατομμύριο άνθρωποι, σε σύγκριση με λιγότερους από 25 ανά εκατομμύριο για εκείνες όπου ο μέσος όρος ήταν κάτω από 30.

Και ένα χαμηλότερο μέσο εισόδημα αύξησε το ποσοστό θνησιμότητας ανά εκατομμύριο κατά 3%. Αυτό μετρήθηκε έναντι ενός μεσαίου εισοδήματος $ 23.122 (£ 18.173).

Τα στοιχεία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί χώρες όπως η Βρετανία – με ένα από τα χειρότερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη και η Ιταλία, η οποία έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας – είχαν τόσο υψηλό αριθμό θανάτων παρά τους αυστηρούς κανονισμούς.

Το πρόωρο κλείσιμο των διεθνών συνόρων φάνηκε να μειώνει τις περιπτώσεις, αλλά δεν μεταφράζεται σε σώσιμο ζωών.

Ο αριθμός των νοσοκόμων

Ωστόσο, ο αριθμός των νοσοκόμων προστατεύει τις ζωές και χώρες με περισσότερες από 6.000 νοσοκόμες ανά εκατομμύριο άτομα είδαν σημαντικά λιγότερους θανάτους από εκείνους με τους μισούς.

Η μελέτη

Η μελέτη συνέκρινε τα ποσοστά θνησιμότητας και τις περιπτώσεις σε 50 διαφορετικές χώρες.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας υπολόγισαν ότι μεταξύ αυτών των χωρών που έχουν πληγεί σοβαρά, μόνο 33 από κάθε εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ιό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της απόκρισης κάθε χώρας σε περιπτώσεις και θανάτους κορονοϊού.

Στη συνέχεια το συνέκριναν με δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Η Dr. Sheila Riazi και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι τα μέτρα εγκλεισμού πέτυχαν να σταματήσουν τα συστήματα υγείας να κατακλύζονται από την αύξηση των ασθενών.

Τα δεδομένα της μελέτης

Τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι οι παράγοντες που επηρέασαν τον αριθμό των περιπτώσεων που είχε μια χώρα ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να μπουν στο lockdown, οι ηλικίες και η παχυσαρκία του πληθυσμού, πόσο καιρό χρειάστηκε για να κλείσουν τα διεθνή σύνορα και πόσες δοκιμές έκανε μια χώρα .

Οι χώρες με υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας σημείωσαν αύξηση 10% στις περιπτώσεις σε σύγκριση με ένα έθνος όπου η μέση ηλικία ήταν 40.

Τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας φάνηκαν να αυξάνουν τον αριθμό των λοιμώξεων κατά έξι τοις εκατό και μια καθυστέρηση στο κλείσιμο των συνόρων – περίπου ένα βασικό σημείο 23 ημερών από την πρώτη περίπτωση σε αυτήν τη χώρα – φαίνεται να αυξάνει τις περιπτώσεις κατά μόνο 4%.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο εγκλεισμός φάνηκε να αυξάνει σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που ανέκαμψαν, παρά το βασικό συμπέρασμα ότι δεν μείωσε τους θανάτους.

Ο περιορισμός των κινήσεων και το κλείσιμο των συνόρων δεν είχαν επίσης σημαντικό αντίκτυπο στους θανάτους του Covid-19, ακόμη και αν το πρόωρο κλείσιμο των συνόρων φάνηκε να μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις και να μειώνει την αιχμή της μετάδοσης, εμποδίζοντας τα νοσοκομεία να κατακλύζονται.

Οι χώρες με εκτεταμένες μαζικές δοκιμές δεν φάνηκαν να έχουν λιγότερες κρίσιμες περιπτώσεις ή θανάτους ανά εκατομμύριο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δηλώσεις των ερευνητών

«Κυβερνητικές ενέργειες όπως κλείσιμο συνόρων, πλήρης lockdown και υψηλό ποσοστό δοκιμών COVID-19 δεν συσχετίστηκαν με στατιστικά σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των κρίσιμων περιπτώσεων ή στη συνολική θνησιμότητα».

«Ο αριθμός ημερών σε οποιοδήποτε κλείσιμο συνόρων συσχετίστηκε με τον αριθμό περιπτώσεων ανά εκατομμύριο. Αυτό υποδηλώνει ότι o εγκλεισμός και τα πρόωρα κλεισίματα των συνόρων ενδέχεται να μειώσουν την αιχμή της μετάδοσης και, επομένως, να αποτρέψουν την πλεονάζουσα ικανότητα του συστήματος υγείας, η οποία θα διευκόλυνε την αύξηση των ποσοστών ανάκαμψης».

Όμως οι επιστήμονες δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα lockdown έσωσαν ζωές.

Ήταν τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού και η υποκείμενη υγεία – ιδιαίτερα τα ποσοστά παχυσαρκίας – που καθόρισαν ποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα έθνη με ποσοστά παχυσαρκίας άνω του μέσου όρου είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου από εκείνα χωρίς.

Οι συγγραφείς έγραψαν: «Σύμφωνα με τα αναφερόμενα δεδομένα αποτελεσμάτων COVID-19 από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, τα υψηλότερα φορτία και η συνολική θνησιμότητα συσχετίστηκαν με συννοσηρότητες όπως η παχυσαρκία».

Οι χώρες με υψηλότερη μέση ηλικία είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλο φορτίο.

Ένα εκπληκτικό εύρημα ήταν ότι τα έθνη με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος είχαν λιγότερους θανάτους.

Προσθέτει βάρος στο αναδυόμενο επιχείρημα ότι η χρήση καπνού μπορεί να προστατεύσει από τον κορονοϊό, με πολλές μελέτες να βρίσκουν περίεργα χαμηλά επίπεδα καπνιστών στους ασθενείς του νοσοκομείου.

Οι ερευνητές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα μπορεί να οφείλονται μόνο στο γεγονός ότι οι χώρες με υψηλό ποσοστό καπνίσματος τείνουν να είναι αυτές με νεότερους πληθυσμούς.

Οι νέοι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, και ως εκ τούτου χώρες με νεότερο πληθυσμό έχουν την τάση να πλήττονται λιγότερο από την πανδημία.

Ο σημαντικός ρόλος της υγιεινής διατροφής

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα πλουσιότερα έθνη είχαν χειρότερη πορεία, πιθανώς επειδή ακολουθούν τον δυτικό πρότυπο διατροφής (επεξεργασμένα τρόφιμα, κρεατοφαγία, fast food, κ.α.) όπως και τα διεθνή ταξίδια σήμαινε ότι εισήχθησαν περισσότερες περιπτώσεις στην αρχή της κρίσης.

Σχολεία και επιχειρήσεις

Η ομάδα, γράφοντας στο ηλεκτρονικό περιοδικό Lancet EClinicalMedicine, δήλωσε: «Κυβερνητικές ενέργειες όπως κλείσιμο συνόρων, πλήρες κλείδωμα και υψηλό ποσοστό δοκιμών Covid-19 δεν συσχετίστηκαν με στατιστικά σημαντικές μειώσεις στον αριθμό των κρίσιμων περιπτώσεων ή της συνολικής θνησιμότητας».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο έδειξε ότι οι δρακόνιες παραγγελίες παραμονής στο σπίτι και το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων επιχειρήσεων είχαν μικρή επίδραση στην καταπολέμηση του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Αλλά οι ίδιοι επιστήμονες ανακάλυψαν το κλείσιμο σχολείων και την απαγόρευση όλων των μαζικών συγκεντρώσεων λειτουργούσαν στην επιβράδυνση των επιδημιών σε ολόκληρη την ήπειρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας δήλωσαν ότι η χαλάρωση της πολιτικής διαμονής στο σπίτι και το να αφήσουμε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Σαφείς διακρίσεις μεταξύ των μέτρων που ήταν πιο αποτελεσματικά

Ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Dr. Julii Brainard, είπε ότι βρήκαν σαφείς διακρίσεις μεταξύ των μέτρων που ήταν πιο αποτελεσματικά.

«Διαπιστώσαμε ότι τρία από τα μέτρα ελέγχου ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά και τα άλλα δύο δεν ήταν», είπε σε συνέντευξη στο BBC Radio 4.

«Με ενοχλεί να το πω αυτό γιατί έχω παιδιά που θα ήθελα να επιστρέψουν στην εκπαίδευση, αλλά το κλείσιμο σχολείων ήταν το πιο αποτελεσματικό ενιαίο μέτρο, ακολουθούμενο από τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Ο αντίκτυπος του lockdown

Όπως προκύπτει, ο οικονομικός αντίκτυπος που προκύπτει αναμένεται να αυξήσει τα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Ο καθηγητής Mark Woolhouse, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις έκτακτες ανάγκες, προειδοποίησε:

«Όταν έρθει ο υπολογισμός, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η θεραπεία αποδείχθηκε πολύ χειρότερη από την ασθένεια».

Ο ΟΗΕ υποστηρίζει για πρώτη φορά την φυτική vegan διατροφή
Ολυμπιονίκες προς Ολυμπιακή Επιτροπή: Σταματήστε την προώθηση των ανθυγιεινών γαλακτοκομικών προϊόντων

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!