Νέα Έρευνα: Ο ιός Covid-19 επιβιώνει σε κοτόπουλο, σολομό και χοιρινό για 21 ημέρες

Νέα Έρευνα Ο ιός Covid-19 επιβιώνει σε κοτόπουλο, σολομό και χοιρινό για 21 ημέρες

Ο ιός COVID-19 μπορεί να επιβιώσει σε κοτόπουλο, σολομό και χοιρινό για έως και 21 ημέρες, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη στην Ιρλανδία και τη Σιγκαπούρη και δημοσιεύθηκε στο bioRxiv. Τον Αύγουστο, Κινέζοι αξιωματούχοι στο Σενζέν και στο Σιαν διαπίστωσαν την παρουσία του ιού COVID-19 σε συσκευασίες κοτόπουλου και γαρίδας που εισήχθησαν από τη Βραζιλία και τον Ισημερινό, αντίστοιχα. Οι ερευνητές της μελέτης ξεκίνησαν να μάθουν για το πώς επιβιώνει ο ιός στο κρέας σε δείγματα σολομού, κοτόπουλου και ψαριού με SARS-CoV-2 – τον ιό που οδηγεί στο COVID-19. Τα δείγματα αποθηκεύτηκαν σε διαφορετικές θερμοκρασίες και ελέγχθηκαν για τον ιό σε 1, 2, 5, 7, 14 και 21 ημέρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν την παρουσία του SARS-CoV-2 τόσο σε ψυγμένα όσο και σε κατεψυγμένα δείγματα στο όριο των τριών εβδομάδων.

Πηγή εξάπλωσης του COVID-19

Ενώ η άμεση κατανάλωση προϊόντων κρέατος δεν έχει ακόμη καθοριστεί ως πηγή εξάπλωσης του COVID-19, τα σφαγεία παγκοσμίως έχουν γίνει σημεία εστίασης για την εξάπλωση του ιού, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση της εργασίας ώμου-ώμου κατά την διάρκεια της σφαγής και συσκευασίας μερών των ζώων για κατανάλωση. Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη συμβούλεψαν ότι το ποσοστό επιβίωσης του ιού στο εισαγόμενο κρέας, το οποίο χειρίζονται εργαζόμενοι που είναι δυνητικά θετικοί στο COVID-19, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για δευτερογενείς εστίες COVID-19 σε περιοχές όπου ο ιός φάνηκε να έχει εξαλειφθεί. «Πρόσφατα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Βιετνάμ, τη Νέα Ζηλανδία και σε τμήματα της Κίνας όπου δεν υπήρχαν περιπτώσεις για μερικούς μήνες», έγραψαν οι ερευνητές. «Η εισαγωγή μολυσμένων τροφίμων και συσκευασιών τροφίμων είναι μια πιθανή πηγή για τέτοιου είδους εστίες και μια πηγή εξάπλωσης εντός των υπαρχόντων εστιών. Αυτό πρέπει να προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων και τη βιομηχανία τροφίμων για ένα «νέο κανονικό» περιβάλλον καθότι αυτός ο ιός ενέχει μη παραδοσιακό κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων.»

Από τις 11 Σεπτεμβρίου, υπήρξαν τουλάχιστον 39.000 θετικές περιπτώσεις COVID-19 που συνδέονται με εγκαταστάσεις συσκευασίας κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον 417 εργοστάσια κτηνοτροφίας έχουν σταματήσει τις εργασίες λόγω σημαντικού αριθμού κρουσμάτων Covid-19 και τουλάχιστον 184 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του ιού σε 27 πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία από το Midwest Center for Investigative Reporting.

Διατροφή και Ψυχική Υγεία: Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε ή να αποφεύγουμε για καλύτερη ψυχική υγεία
Vegalife – Ελληνικά vegan και cruelty free καλλυντικά – οροί ομορφιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μενού
error: Content is protected !!