Οι vegan στην Ελλάδα και ο βιγκανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο – οφέλη, υγεία, περιβάλλον, βιωσιμότητα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ VEGAN

Συλλέξαμε για εσάς ένα πλήθος στατιστικών στοιχείων που αφορούν τους vegan στην Ελλάδα και τον βιγκανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τα οφέλη για την υγεία, το περιβάλλον και την βιωσιμότητα.

Γενικά στατιστικά στοιχεία για τον βιγκανισμό

Το ενδιαφέρον για τον όρο «veganism» αυξήθηκε κατά οκτώ φορές μεταξύ 2014 και 2020, σύμφωνα με τις τάσεις της Google.

Η λέξη «vegan» έχει πλέον σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αναζητήσεις για την λέξη «vegetarian» και «gluten free».

Εάν όλος ο κόσμος γίνει vegan, θα μπορούσε να σώσει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έως το 2050, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τα δύο τρίτα και να οδηγήσει σε εξοικονόμηση υγειονομικής περίθαλψης και να αποφύγει τις κλιματικές ζημιές ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάνω από 70 δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα σκοτώνονται κάθε χρόνο σε σφαγεία.

Το 82% των παιδιών που λιμοκτονούν, ζουν σε χώρες όπου με τις τροφές που παράγουν τρέφονται ζώα. Τα ζώα αυτά στη συνέχεια καταναλώνονται στις δυτικές χώρες.

VEGAN στην Ελλάδα

Οι vegan στην Ελλάδα και ο βιγκανισμός παγκοσμίως σε στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 0,8% του πληθυσμού, ήτοι περίπου 80.000 άτομα, ακολουθούν vegan διατροφή στην Ελλάδα. Οι vegan στην Ελλάδα στην πλειονότητά τους είναι νεαρά άτομα, ηλικίας από 18 έως και 25 χρόνων, και παρόλο που ο βιγκανισμός στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, το ποσοστό αυξάνει.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη τα νούμερα δεν πλησιάζουν καν τα ποσοστά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, όπως Ισραήλ, όπου οι Vegan αντιπροσωπεύουν το 15% του πληθυσμού, Πολωνία και στην Μεγάλη Βρετανία στο 7% και Γερμανία στο 6%, στη χώρα μας είμαστε σε αυξητική τάση και ας αντιπροσωπεύουμε σήμερα μόλις το 0,8%  του πληθυσμού μας. Παγκοσμίως δε οι Vegan το 2020 υπερβαίνουν τα 78 εκατομμύρια.

Αυτήν τη στιγμή, ο συνολικός αριθμός των βίγκαν, των χορτοφάγων και όλων των σχετικών κατηγοριών, πλησιάζει το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εάν το κίνημα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης, τα επόμενα δέκα χρόνια, τουλάχιστον 1 στα 10 άτομα θα είναι vegan.

Το 2018, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς vegan τροφίμων υπολογίστηκε σε 11,67 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται ότι η αγορά θα φτάσει τα 25,81 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως μέχρι το 2026.

Δυστυχώς, καμία πόλη της Ελλάδος,  δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στην λίστα με τις 50 vegan friendly πόλεις ή listings στον κόσμο, γεγονός παράδοξο αν σκεφτούμε ότι η χώρα μας είναι τόσο πλούσια σε φυτικές τροφές και ότι η μεσογειακή διατροφή ήταν κυρίως χορτοφαγική. Αυτό όμως σημαίνει συγχρόνως ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης και κερδοφορίας για επιχειρήσεις που επιλέγουν να στραφούν σε vegan προϊόντα.

Υγεία και vegan διατροφή

Η παγκόσμια μετάβαση σε μια βίγκαν διατροφή θα αποτρέψει 8,1 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Μια μελέτη του 2019, με συνολικά πάνω από 300.000 συμμετέχοντες, από επιστήμονες του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση βίγκαν διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά σχεδόν ένα τέταρτο (23%).

Διατροφή και Ψυχική Υγεία άγχος κατάθλιψη αϋπνία καλύτερη ψυχική υγεία

Μια μελέτη του 2019, σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν κυρίως φυτικές τροφές είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Η vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει άτομα που είναι υπέρβαρα να μειώσουν το σωματικό λίπος και να επιτύχουν την απώλεια βάρους χωρίς να περιορίσουν τις θερμίδες.

Θα μπορούσαμε να ταΐζουμε δύο φορές περισσότερους ανθρώπους με τη σημερινή παγκόσμια συγκομιδή (το 2020) εάν δεν ταΐζαμε εκτρεφόμενα ζώα.

Το πρώτο “βήμα” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την υγιεινή διατροφή είναι: “Φάτε μια θρεπτική διατροφή βασισμένη σε μια ποικιλία τροφίμων που προέρχονται κυρίως από φυτά και όχι από ζώα”.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον Νοέμβριο του 2015 κατατάσσει το τυποποιημένο κρέας ως καρκινογόνο ομάδα 1 (ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα, το αλκοόλ και τον αμίαντο). Η κατανάλωση μόλις 50 γρ. την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Επίσης ταξινόμησε το κόκκινο κρέας ως καρκινογόνο ομάδας 2Α.

Αντιθέτως η vegan διατροφή έχει συνδεθεί με 35% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι λιγότερο συχνή στους vegans.

Ο δείκτης μάζας σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης είναι χαμηλότερα μεταξύ των vegan.

Όσοι τρώνε επτά ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν 33% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σύγκριση με τα άτομα που τρώνε λιγότερο από μία μερίδα.

35 φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον το κρέας έναντι το λαχανικών, σύμφωνα με νέα έρευνα του Oxford University

Περιβάλλον και αειφορία

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του 2018 – η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για τις ζημιογόνες συνέπειες στον πλανήτη – διαπίστωσε ότι «η αποφυγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο μόνος εξαιρετικός τρόπος για να μειώσουμε το αποτύπωμα μας στη Γη». Η εκτροφή ζώων παρέχει μόνο το 18% των θερμίδων, αλλά καταλαμβάνει το 83% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων μας.

Μια έκθεση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ του 2019 απέδειξε ότι αν όλοι γινόντουσαν vegan, θα είχαμε περισσότερο φαγητό για όλους. Εάν σταματήσουμε να παράγουμε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά και αντ ‘αυτού αυξήσουμε τις καλλιέργειες που προάγουν την υγεία για τον άνθρωπο, θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τις ανάγκες σε θερμίδες και πρωτεΐνες, αντί να τις σπαταλάμε σήμερα για να μεγαλώνουμε ζώα.

Μια μελέτη του Imperial College, το 2019, διαπίστωσε ότι η αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά, ακολουθούμενη από ταξίδια και θέρμανση. Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ταξιδέψουν λιγότερο ή να αποφύγουν τη θέρμανση των σπιτιών τους – όμως όλοι μπορούν πράγματι να υιοθετήσουν μια vegan διατροφή.

Η κτηνοτροφία συμβάλλει περίπου στο 18% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Μόνο για τον κτηνοτροφικό τομέα, τα εκτρεφόμενα ζώα αποτελούν σχεδόν το 80% όλων των εκπομπών. Σύμφωνα με τον δείκτη βιωσιμότητας υλικών Higg, το δέρμα από αγελάδες είναι σχεδόν τρεις φορές πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από το vegan δέρμα και το μαλλί είναι δυο φορές πιο επιβλαβές από τον πολυεστέρα.

Το επιχείρημα της βιωσιμότητας συχνά παρερμηνεύεται καθώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή κάτι είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αυτό πρέπει αυτόματα να είναι λιγότερο φιλικό προς το περιβάλλον ως επιλογή. Αυτό όμως είναι μια τεράστια εσκεμμένη πλάνη που βοηθά στην ουσία την κτηνοτροφία. Το χαρτί είναι πολύ πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από ότι το πλαστικό.

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να λάβουν υπόψη το πόση ποσότητα νερού και τροφής καταναλώνουν οι αγελάδες, πόση γη καταλαμβάνουν, πόσα απόβλητα και μεθάνιο παράγουν και την ποσότητα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία βυρσοδεψίας που βλάπτουν τους εργαζόμενους.

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίνουν 19,24 δισεκατομμύρια λίτρα νερό και τρώνε 42 δισεκατομμύρια κιλά τροφής κάθε μέρα. Οι αγελάδες σε όλο τον κόσμο πίνουν 166,5 δισεκατομμύρια λίτρα νερό και τρώνε 270 δισεκατομμύρια κιλά τροφής κάθε μέρα – εννέα φορές περισσότερο νερό και επτά φορές περισσότερο τροφή από όλους τους ανθρώπους.

Μια έκθεση της Greenpeace του 2018 διαπίστωσε ότι «η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πρέπει να μειωθεί στο μισό έως το 2050 για να αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιματική αλλαγή και να διατηρηθεί η συμφωνία του Παρισιού σε καλό δρόμο. Εάν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η κτηνοτροφία αναμένεται να παράγει 52% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες, το 70% των οποίων θα προέρχεται από κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 91% της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Ακόμη και ο πιο επιβλαβής για το περιβάλλον τύπος φυτικού γάλακτος (αμύγδαλο) είναι καλύτερος για τον πλανήτη από το ζωικό γάλα.

παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος govegan

Το αποτύπωμα της φυτικής διατροφής

Τα αβοκάντο μπορεί να κατηγορηθούν ότι έχουν υψηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς έχουν συνολικό αποτύπωμα νερού 1,981 mᶾ / τόνο. Όταν εξετάζουμε ζωικά προϊόντα, το μεγαλύτερο αποτύπωμα νερού είναι από κρέας αγελάδας (στα 15.400 mᶾ / τόνο), ακολουθούμενο από πρόβατα (10.400 mᶾ / τόνο), χοίρους (6.000 mᶾ / τόνο), κοτόπουλα (4.300 mᶾ / τόνο) και αυγά ( 3.300 mᶾ / τόνο). Έτσι, το αποτύπωμα νερού των αβοκάντο είναι ακόμα μικρότερο από το χαμηλότερο ζωικό προϊόν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research Letters διαπίστωσε ότι η κατανάλωση φυτικής διατροφής έχει τρεις φορές πιο θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το πλύσιμο των ρούχων σας σε κρύο νερό. τέσσερις φορές περισσότερο από το στέγνωμα ρούχων ή την ανακύκλωση. και οκτώ φορές περισσότερο από την αναβάθμιση των λαμπτήρων.

Μπορούμε πάντα να είμαστε πιο βιώσιμοι στις επιλογές φαγητού μας, αλλά μια βίγκαν διατροφή είναι η πιο βιώσιμη από όλες τις δίαιτες.

Μέση ετήσια ποσότητα CO2 που εκπέμπεται από τυπικές δυτικές δίαιτες:

Κρέας – 2.055 κιλά

Χορτοφαγική – 1.391 κιλά

Vegan – 1.055 κιλά

Τι γνώμη έχει η επιστημονική κοινότητα για την vegan διατροφή

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2019 κάλεσε τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χένινγκ Στάινφελντ, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και πολιτικής για τα ζώα του FAO και ανώτερος συγγραφέας των Ηνωμένων Εθνών «Livestock’s Long Shadow report», δήλωσε το 2006: “Απαιτείται επείγουσα δράση για την αποκατάσταση της κατάστασης. ”

Το πανεπιστήμιο John Hopkins διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, μια vegan δίαιτα είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον από όλες τις δίαιτες και θα μειώσει τις εκπομπές κατά 70%, ενώ μια δίαιτα δυτικού τύπου προσθέτει + 135% στις εκπομπές.

11 γεγονότα που δεν γνωρίζετε για τις Μαϊμούδες
Ήρθαν στην Ελλάδα οι Vegan JunkStar Σάλτσες

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!