
Η σκοτεινή πλευρά του βιγκανισμού
Η εναντίωση στην εκμετάλλευση των ζώων δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι γίνονται βίγκαν, αλλά για πολλούς παραμένει ο βασικός παράγοντας στην απόφασή τους να επιλέξουν και να παραμείνουν βίγκαν. Ο σεβασμός και η αγάπη προς τα ζώα αποτελεί μέρος αυτού του λόγου, ενώ προς μεγάλη μας χαρά όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν την άποψη ότι όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία.
Ένας άλλος λόγος για την επιλογή της βίγκαν διατροφής και του τρόπου ζωής είναι ότι η παραγωγή κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στη vegan διατροφή για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία: η αυξημένη ενέργεια, το νεανικό δέρμα και η αποφυγή χρόνιων ασθενειών είναι μερικές από τις θετικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία.
Το να είσαι vegan είναι όλα τα παραπάνω και αυτό είναι το καλύτερο μέρος του βιγκανισμού. Ο βιγκανισμός είναι μια ολιστική προσέγγιση για μια καλύτερη ζωή για όλους: το περιβάλλον, τα ζώα και φυσικά τους ανθρώπους.
Ωστόσο, καθώς το vegan κίνημα μεγαλώνει, ταυτόχρονα αυξάνεται και η σκοτεινή πλευρά του βιγκανισμού.
Vegan Τυποποιημένα – Συσκευασμένα Τρόφιμα
Τα vegan μπιφτέκια και τα τυποποιημένα βίγκαν τρόφιμα δεν αναπτύσσονται στο έδαφος ή στα δέντρα. Είναι κατασκευασμένα σε εργαστήρια και εργοστάσια.
Όταν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι. Τα τελευταία χρόνια, οι βίγκαν καταναλωτές επιλέγουν υποκατάστατα κρέατος και μεταποιημένα τρόφιμα πιο συχνά από ποτέ. Σίγουρα είναι τώρα πιο διαθέσιμα, προσιτά στην τιμή και η ποικιλία τους έχει σημαντικά αυξηθεί.
Δεν φτιάχνονται όμως μόνο με συστατικά φυτικής προέλευσης. Το vegan “κρέας” μπορεί να περιέχει πάνω από 50 χημικά συστατικά.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών για “ψεύτικο” κρέας έχει αυξηθεί χάρη στις νέες τεχνικές παραγωγής τους που δίνουν στα φυτικά «burgers» μια γεύση που μοιάζει περισσότερο με το πραγματικό κρέας.
Αλλά πώς οι εταιρείες κάνουν τα φυτικά παρασκευάσματα να έχουν την γεύση και αίσθηση στο στόμα που μοιάζει με πραγματικό βόειο κρέας; Με Χημικά Πρόσθετα.
Εδώ είναι μερικές ουσίες που ίσως να μην γνωρίζετε ότι περιέχουν τα vegan burger ή vegan επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά:
- Τριτοταγής βουτυλυδροκινόνη. Το TBHQ είναι ένα συνθετικό συντηρητικό που αποτρέπει τον αποχρωματισμό σε μεταποιημένα τρόφιμα. Το FDA περιορίζει την ποσότητα TBHQ που επιτρέπεται σε τρόφιμα, επειδή μελέτες σε πειραματόζωα έχουν βρει συσχέτιση με TBHQ και καρκίνο.
- Ανθρακικό μαγνήσιο. Το ανθρακικό μαγνήσιο, που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα για να διατηρήσει το χρώμα, χρησιμοποιείται επίσης σε δάπεδα, πυρίμαχα και υλικά πυρόσβεσης.
- Ερυθοσίνη (Red # 3). Το Red # 3 είναι ένας τεχνητός (τρόπος χρωματισμού) χρωματισμός τροφίμων. Το FDA απαγόρευσε τη χρήση του Red # 3 σε προϊόντα όπως τα καλλυντικά το 1990, αφού υψηλές δόσεις της ουσίας συνδέονταν με καρκίνο. Αλλά μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα όπως το ψεύτικο κρέας.
- Προπυλενογλυκόλη. Η προπυλενογλυκόλη είναι ένα άοσμο, άχρωμο υγρό που χρησιμοποιείται ως ενυδατική κρέμα. Χρησιμοποιείται επίσης ως υγρό στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και είναι το κύριο συστατικό του αντιψυκτικού.
- Ορθοφωσφορικό σίδηρο. Ονομάζεται επίσης φωσφορικό σίδηρο, αυτή η χημική ουσία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των τροφίμων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως φυτοφάρμακο για να σκοτώσει γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Αν και γενικά θεωρείται ασφαλές σε τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια και μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στο στομάχι.
Πέρα από τα παραπάνω χημικά προϊόντα, που συμβάλουν στη σκοτεινή πλευρά του βιγκανισμού, περιλαμβάνονται επίσης ουσίες όπως φωσφορικό κάλιο, χλωριούχο κάλιο, διοξείδιο του τιτανίου και μαλτοδεξτρίνη.
Είναι λοιπόν επιβλαβείς οι χημικές ουσίες στο ψεύτικο κρέας; Πιθανώς όχι. Προτείνουμε όμως να αποφεύγονται ούτως ή άλλως και να προτιμώνται νόστιμα τοπικά (εγχώρια) φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια. Επομένως, εάν οι εταιρείες ψεύτικων κρεάτων και τυποποιημένων vegan προϊόντων προσπαθούν να σας πείσουν ότι είναι φυτικής προέλευσης και υγιές για εσάς και την οικογένειά σας — κρίνετε από μόνοι σας αν αυτό είναι αλήθεια.
Follow the Money (ακολουθήστε το χρήμα)
Αν πιστεύατε σε εφημερίδες και ειδήσεις για διατροφικές συμβουλές, πιθανότατα θα σκεφτόσασταν ότι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι είναι οι άνθρωποι που μας καθοδηγούν για το τι πρέπει να πιστεύουμε όταν πρόκειται για φαγητό. Αλλά οι τάσεις των τροφίμων είναι πολύ πιο πολιτικές – και οικονομικά υποκινούμενες – από ό, τι φαίνεται.
Από την αρχαία Ρώμη, όπου η «Cura Annonae» – η παροχή ψωμιού στους πολίτες – ήταν το κεντρικό μέτρο της καλής διακυβέρνησης, στη Βρετανία του 18ου αιώνα, όπου ο οικονομολόγος Adam Smith εντόπισε σχέση μεταξύ των μισθών και της τιμής του καλαμποκιού, τα τρόφιμα ήταν το κέντρο της οικονομίας. Οι πολιτικοί έχουν από καιρό το βλέμμα τους στην πολιτική τροφίμων ως τρόπο διαμόρφωσης και χειραγώγησης της κοινωνίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν δασμοί και άλλοι εμπορικοί περιορισμοί στα εισαγόμενα τρόφιμα και σιτηρά στη Βρετανία μεταξύ 1815 και 1846. Αυτοί οι «νόμοι καλαμποκιού» αύξησαν τα κέρδη και την πολιτική εξουσία των γαιοκτημόνων, με σκοπό την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την παρεμπόδιση της ανάπτυξης σε άλλους οικονομικούς τομείς.
Τωρινές Τάσεις – Επιρροές
Πολλές από τις σημερινές συζητήσεις για τα τρόφιμα μπορούν επίσης να ερμηνευθούν εκ νέου και είναι χρήσιμα όταν θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης οικονομικής εικόνας.
Σκεφτείτε το λανσάρισμα μιας ολοκαίνουργιας σειράς εργαστηρίων που δημιουργούν «ψεύτικα κρέατα» (ψεύτικα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψεύτικα αυγά) στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που συχνά εγκωμιάστηκαν καθότι βοήθησαν στην άνοδο του vegan κινήματος. Τέτοιες τάσεις εδραιώνουν τη μετατόπιση της πολιτικής εξουσίας από τις παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις και τις τοπικές αγορές προς εταιρείες βιοτεχνολογίας και πολυεθνικές και αμβλύνουν περεταίρω την σκοτεινή πλευρά του βιγκανισμού.
Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι οι μικρές vegan επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τη διεθνή vegan πιστοποίηση. Οι “ανεξάρτητοι οργανισμοί” δεν απαντούν καν στo αίτημα τους για έγκριση. Γιατί; Επειδή είναι ένα inside game.
Ένα παιχνίδι που παίζεται ως επί το πλείστον από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, τους δισεκατομμυριούχους και τους celebrities, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι καν vegan. Για τους περισσότερους από αυτούς είναι καθαρά επένδυση και θέμα κερδοφορίας, ενώ δεν ενδιαφέρονται για την καλή διαβίωση των ζώων ή την υγεία και την ευημερία του ανθρώπων. Ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέρδος και την σταδιακή μονοπώληση των τροφίμων.
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια αγορά τροφίμων για vegan αναμένουν τώρα ότι αυτή θα αυξηθεί κάθε χρόνο κατά σχεδόν 10% και θα φτάσει περίπου τα 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Στοιχεία όπως αυτό έχουν ενθαρρύνει τους «αυτοκράτορες» της γεωργικής & κτηνοτροφικής βιομηχανίας να μπουν στη vegan αγορά. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα vegan προϊόντα δημιουργούν μεγάλα περιθώρια κέρδους, προσθέτοντας αξία σε φτηνές πρώτες ύλες (όπως εκχυλίσματα πρωτεϊνών, άμυλα και έλαια) μέσω της υπερ-επεξεργασίας. Η Unilever είναι ιδιαίτερα δραστήρια, προσφέροντας σχεδόν 700 προϊόντα vegan στην Ευρώπη.
Lab Meat (εργαστηριακό κρέας) – Cultured Meat (καλλιεργημένο κρέας) –Clean meat (καθαρό κρέας)
Το μέχρι πρόσφατα γνωστό ως εργαστήριο κρέατος τους τελευταίους μήνες μετονομάστηκε σε καλλιεργημένο κρέας ή ακόμη και καθαρό κρέας… Χμμ ενδιαφέρον….Η γνωστή τεχνική του rebranding είναι μια στρατηγική μάρκετινγκ στην οποία ένα νέο όνομα, όρος, σύμβολο, σχέδιο, ιδέα ή συνδυασμός αυτών δημιουργείται για μια καθιερωμένη επωνυμία με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας, διαφοροποιημένης ταυτότητας στο μυαλό των καταναλωτών, των επενδυτών, των ανταγωνιστών και άλλων ενδιαφερομένων.
Στο εργαστήριο κρέατος, αντί να μεγαλώνουν ζωντανά ζώα για το κρέας τους, για να φτιάξουν τεχνητό κρέας, βλαστικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα) από τον μυϊκό ιστό ενός ζώου – γνωστό ως ζώο δότη – συνδυάζονται με ορό. Ο ορός προέρχεται συνήθως από τα έμβρυα νεκρών αγελάδων.
Τα κύτταρα τρέφονται με ζάχαρη και άλατα, ώστε να ξεγελιόνται και να νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα σε ένα ζωντανό ζώο – και με αυτόν τον τρόπο να αναπτύσσονται.
Με την πάροδο του χρόνου, τα μυϊκά βλαστικά κύτταρα αρχίζουν να μετατρέπονται καθώς ενισχύονται, επεκτείνονται και ωριμάζουν σε μυϊκές ίνες. Τελικά, όταν συνδυάζονται αρκετές από αυτές τις ίνες, έχουμε ένα κομμάτι κρέας εργαστηρίου. Στη συνέχεια, μπορεί να προστεθεί λιπώδης ιστός για να δώσει στο εργαστηριακό κρέας μια γεύση πιο κοντά στο “παραδοσιακό” κρέας.
Το εργαστηριακό κρέας ΔΕΝ είναι vegan
Επειδή το εργαστήριο που καλλιεργείται εξακολουθεί να απαιτεί ζωικά προϊόντα, δεν θεωρείται vegan ή φιλικό προς τους χορτοφάγους.
Πάραυτα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 40% των Αμερικανών και το 60% των βίγκαν θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν «καθαρό κρέας». Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί όταν είναι πραγματικά διαθέσιμο σε καταστήματα και αν οι vegan τελικά το επιλέξουν παρόλο που δεν είναι ούτε καθαρό, αλλά ούτε vegan.
Τώρα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που έχουν τέτοια τρόφιμα στην υγεία μας, μένει ακόμη να αξιολογηθεί. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο κ. Gates πιέζει για επέκταση και διάδοση του. Μάλιστα σε μια σχετικά πρόσφατη συνέντευξη είπε ότι «θα το συνηθίσουμε» – θέλουμε δεν θέλουμε.
Ωστόσο, οποιοσδήποτε εκτιμά όχι μόνο ζωές των ζώων αλλά και τις ζωές των ανθρώπων πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την σκοτεινή πλευρά του Βιγκανισμού.
Συμπέρασμα
Προσπαθώντας οι ίδιοι άνθρωποι αρχικά να αιχμαλωτίσουν, βασανίσουν και σκοτώσουν τα ζώα και στη συνέχεια να δημιουργήσουν φαγητό σε εργαστήρια και όχι στη φύση, μας ακούγεται πολύ κακή ιδέα.
Η φύση έχει ήδη δημιουργήσει το τέλειο αρμονικό περιβάλλον για εμάς, παρέχοντας μας πάνω από 70.000 διαφορετικές φυτικές τροφές.
Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όσον αφορά την παραγωγικότητα, εποχικότητα και βιοποικιλότητα και προσφέρει πληθώρα πραγματικών φυτικών τροφών. Επομένως τα vegan κατασκευάσματα δεν είναι σίγουρα απαραίτητα σε μια vegan διατροφή αλλά φυσικά η επιλογή είναι δική σας.