
Όταν πρόκειται για φαγητό, οι ετικέτες είναι πολύ πιο εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν, προσφέροντας στους αγοραστές ενδείξεις για το τι υπάρχει μέσα στο προϊόν. Μπορούμε να δούμε, σύμφωνα με το νόμο, ορατά στη συσκευασία τα συστατικά ζωικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αναγράφονται με έντονους χαρακτήρες.
Υπάρχει μεγάλη συνειδητοποίηση για το τι πρέπει να αναζητήσουμε προκειμένου να ελέγξουμε εάν ένα προϊόν, που προορίζεται για φαγητό, είναι vegan. Γιατί όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και για τα καλλυντικά μας? Μια πρόσφατη μελέτη της Flawless Lashes by Loreta αποκάλυψε ότι το 36% των vegan δεν γνώριζαν ότι τα καλλυντικά και τα προϊόντα μακιγιάζ περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα.
Τα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και στα προϊόντα ομορφιάς περιλαμβάνουν:
Κερατίνη
Η κερατίνη είναι ένα δημοφιλές συστατικό που βοηθά στην ενίσχυση της τρίχας και των νυχιών. Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί να προέρχεται από τα μαλλιά και τα κέρατα διαφόρων ζώων, αλλά κυρίως προέρχεται από τα ζώα κτηνοτροφίας.
Κοχενίλη ή Καρμίνη (carmine)
Η κοχενίλη ή καρμίνη επίσης αναφέρεται ως φυσικό κόκκινο 4, E120 και C.I 75470. Την συναντάμε σε πολλά κραγιόν, πούδρες, βερνίκια νυχιών ή οτιδήποτε άλλο μιμείται το κλασικό κόκκινο και ροζ χρώμα. Η κόκκινη αυτή χρωστική δημιουργείται με τη συντριβή μικροσκοπικών εντόμων που ονομάζονται κοχενικά και είναι ένας τύπος μικρού σκαθαριού.
Κηρός Μελισσών (cera alba)
Το cera alba συνηθέστερα αναφέρεται ως κερί μέλισσας. Χρησιμοποιείται ως παράγοντας για την αποφυγή διαχωρισμού των υγρών. Το συναντάμε στα κραγιόν, τα ενυδατικά χειλιών, τα σαπούνια, στις ενυδατικές κρέμες, και σε πολλά άλλα, καθότι βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος.
Σελάκ (shellac)
Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με το όνομα, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι το shellac αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται μέσα στα περισσότερα βερνίκια νυχιών. Προέρχεται από το θρυμματισμό του κελύφους εντόμων και δημιουργεί αυτό το σκληρό και γυαλιστερό φινίρισμα.
Στεατέλαιο (tallow)
Το στεατέλαιο το βρίσκουμε ως συστατικό σε σαπούνια, σε βάσεις μακιγιάζ, βερνίκια νυχιών και μακιγιάζ για τα μάτια. Πρόκειται για ζωικό λίπος που προέρχεται επίσης κυρίως από ζώα κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.
Σκουαλένιο (squalene)
Το σκουαλένιο είναι ένα εκχύλισμα από το συκώτι καρχαρία. Το Squalene μοιράζεται επίσης το όνομά του με ένα φυτικό προϊόν, γι’αυτό συνιστάται να κάνουμε την έρευνά μας όσον αφορά τις μάρκες που επιλέγουμε. Βρίσκεται σε αποσμητικά, προϊόντα ενυδάτωσης για τα χείλη, το πρόσωπο και το σώμα.
Λανολίνη (lanolin)
Χρησιμοποιείται σε βάλσαμα χειλιών (lip balm), κραγιόν και lip gloss, και προέρχεται από το μαλλί προβάτων. Υπάρχει επίσης μια φυτική έκδοση που έχει δοθεί με το ίδιο όνομα, για αυτό πρέπει να ελέγχουμε καλά πριν αγοράσουμε.
Γουανίνη (guanine glitter)
Η λάμψη κυριαρχεί την περίοδο των γιορτών. Οι λαμπερές και γυαλιστερές σκιές ματιών και τα highlighters είναι τέλεια για τις βραδυνές εξόδους. Αλλά αυτό το λαμπερό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται από τη σύνθλιψη σύνθλιψη λεπιών από ψάρια.
Κολλαγόνο (collagen)
Είναι απίθανο να μην έχετε ακούσει για αυτό το συστατικό, αλλά ίσως να μην γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια πρωτεΐνη που έχει κυρίως ληφθεί από τα οστά, το δέρμα, τους συνδέσμους και τους ιστούς των αγελάδων. Η πρωτεΐνη σόγιας και το αμυγδαλέλαιο λειτουργούν ως ηθική vegan εναλλακτική επιλογή vegan κολλαγόνου.
Τρίχες ζώων
Οι τρίχες ζώων χρησιμοποιούνται συνήθως σε αντικείμενα όπου τα συστατικά δεν είναι υποχρεωτικά να αναγράφονται. Επίσης χρησιμοποιούνται στα πινέλα και στις βούρτσες μακιγιάζ. Αυτό μπορεί να είναι από οποιοδήποτε πλάσμα που φέρει γούνα και τα πιο συχνά παραδείγματα είναι αλεπού, σκίουρος, βιζόν, κατσίκα, άλογο και σαμούρι.
Συμπέρασμα
Χωρίς προηγούμενη γνώση, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιο από αυτά τα συστατικά προέρχονται από ζώα, καθότι τα επιστημονικά ονόματα και οι αριθμήσεις μπορούν εύκολα να μας προκαλέσουν σύγχυση ή να μας αφήσουν να πιστεύουμε ότι είναι vegan, καθώς δεν έχουν δηλωθεί ευδιάκριτα τα ζωικής προέλευσης συστατικά.
Υπάρχουν όμως πολλές διαθέσιμες συνθετικές και φυτικές εναλλακτικές λύσεις, επομένως υπάρχει μικρή δικαιολογία για τις επιχειρήσεις να μην κάνουν τη μετάβαση και να διευρύνουν τις διαθέσιμες επιλογές για vegan καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι το 34% των vegan εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί καλλυντικά με ζωικής προέλευσης συστατικά, κυρίως από άγνοια αλλά και γιατί οι vegan επιλογές είναι σε μερικά προϊόντα περιορισμένες.
Επομένως, εάν περισσότεροι κατασκευαστές είναι πρόθυμοι να κάνουν μια αλλαγή σε vegan προϊόντα και καλλυντικά, τότε η αγοραστική μας συμπεριφορά και η ηθική μας θα συμβαδίσουν. Ηθική που πηγάζει είτε από την αγάπη για τα ζώα, είτε από την ανάγκη διατήρησης του περιβάλλοντος, είτε και από τα δύο!