
Παρά τις συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το από πού λαμβάνουν οι vegan τις πρωτεΐνες τους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι vegan όχι μόνο λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής τους αλλά έχουν υψηλότερα επίπεδα αντοχής από τους παμφάγους.
Σε έναν κόσμο όπου πολλοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι συνώνυμη με τη δύναμη, οι ερευνητές Dr. Antony Karelis και ο Guy Hajj Boutros από το l’Université du Québec à Montréal (UQAM) ξεκίνησαν έρευνα με τίτλο “Είναι η βίγκαν διατροφή επιβλαβής για την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη;” προκειμένου να ανακαλύψουν εάν η βίγκαν δίαιτα είναι τόσο επιζήμια για τη μυϊκή δύναμη και αντοχή, όσο η κοινωνία την κάνει να φαίνεται. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Journal of Clinical Nutrition.
«Είναι μια δημοφιλής πεποίθηση, την οποία δεν πιστεύω, και γι ‘αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε τη μελέτη», δήλωσε ο Guy Hajj Boutros, λέκτορας στο UQAM και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, σε συνέντευξη στο CTV News. Ο Guy Hajj Boutros έχει μεταπτυχιακό στη φυσιολογία άσκησης.
“Είδαμε ότι δεν έχουν γίνει πολλές μελέτες για αυτό το θέμα”, είπε ο Boutros. “Αν υπάρχουν, έχουν γίνει περισσότερο για χορτοφάγους. Δεν επικεντρώθηκαν στους vegan.”
Οι ερευνητές σημείωσαν την πρόσφατη αύξηση της δημοτικότητας του βιγκανισμού, δεδομένης της αποδεδειγμένης μείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων στους vegan και της γενικά καλύτερης υγείας αυτών.
«Ακόμα, στον γενικό πληθυσμό, υπάρχει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι μια δίαιτα vegan μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη απόδοση άσκησης, λόγω της έλλειψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνη, κρεατίνη, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D», αναφέρει η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Research Journal στις αρχές Απριλίου.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε νέες, σωματικά δραστήριες γυναίκες, το να είσαι βίγκαν δεν είναι επιζήμιο για τη μυϊκή δύναμη ή αντοχή – στην πραγματικότητα είναι καλύτερο.
Η μελέτη
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την μελέτη σε 56 γυναίκες, 28 γυναίκες που ήταν vegan για τουλάχιστον δύο χρόνια και 28 παμφάγους γυναίκες. Και οι δύο ομάδες ήταν συγκρίσιμες για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, τον δείκτη μάζας σώματος, το ποσοστό σωματικού λίπους, την άπαχη σωματική μάζα και τη μυϊκή δύναμη. Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν τεστ αντοχής και δύναμης, αφού τους ζήτησαν πρώτα να καταγράψουν τα γεύματα τους για μια περίοδο τριών ημερών.
Ο Guy Hajj Boutros είπε ότι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δοκιμές, επειδή είναι εύκολο να εκτελεστούν και “μπορούν να ορίσουν τη δύναμη και την αντοχή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη μέτρηση της απόδοσης γενικά”.
Ένα από τα τεστ αντοχής είχε σχεδιαστεί για να προβλέψει πόσο χρόνο μπορεί να συνεχίσει το άτομο προτού να σταματήσει.
«Είναι ένα τεστ κόπωσης», είπε ο Boutros. «Και οι βίγκαν πραγματικά είχαν καλύτερη απόδοση.»
Συμπεράσματα
“Ο λόγος για τον οποίο οι βίγκαν αθλητές έχουν καλύτερη απόδοση θα μπορούσε να οφείλεται στην πρόσληψη υδατανθράκων και στη συνολικά καλύτερη διατροφή”, δήλωσε ο Boutros.
«Όταν τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες, αυξάνουμε την ποσότητα σακχάρου στο μυ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει αποφασιστικά σε καλύτερη ικανότητα αντοχής. ”
Ο Boutros είπε ότι παρά τη δημοφιλή πεποίθηση περί της vegan διατροφής, οι βίγκαν παίρνουν πραγματικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να είναι υγιείς – και η πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι πρόβλημα.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν χρειάζεστε πολλή πρωτεΐνη όπως λένε όλοι», είπε, σημειώνοντας ότι ενώ είναι σημαντικό, οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν. «Γενικά, οι άνθρωποι τρώνε πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από ό, τι χρειάζονται.»