
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε γιατί εξασθενούν την μνήμη και γερνούν τις αρτηρίες
Πρόσφατη έρευνα του University of Colorado Boulder επισημαίνει την σημασία της διατροφής και τον αρνητικό ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων στην αρτηριακή λειτουργία. Η έρευνα εξέτασε τους μηχανισμούς με τους οποίους προκαλείται η γήρανση των αρτηριών και η γνωστική εξασθένιση.
Η σημασία της διατροφής στην αποτροπή και αντιστροφή της γήρανσης των αρτηριών είναι εφικτή μέσω της αλλαγής σε vegan διατροφή.
Μια ένωση που παράγεται στο έντερο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος βλάπτει τις αρτηρίες και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών στην πάροδο του χρόνου, επισημαίνουν τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες συνεπώς, μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση του τρόπου που το γήρας επιβαρύνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης Vienna Brunt, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας.
Τρόφιμα ζωικής προέλευσης και υψηλά επίπεδα TMAO
Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης όπως τα αυγά ή το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, κ.α., τα βακτήρια του εντέρου ξεκινούν να μεταβολίζουν τα αμινοξέα L-καρνιτίνη και χολίνη, παράγοντας ένα μεταβολικό υποπροϊόν που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη, το οποίο εν συνεχεία μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το ήπαρ και διαχέεται στο αίμα.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με υψηλά επίπεδα TMAO στο αίμα έχουν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Στη νέα έρευνα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε το αίμα και την αρτηριακή υγεία 101 ηλικιωμένων και 22 νέων συμμετεχόντων και διαπίστωσε πως τα επίπεδα TMAO αυξάνονται σημαντικά με την ηλικία. Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενη μελέτη, που ανέδειξε πως το εντερικό μικροβίωμα αλλάζει με την ηλικία, πολλαπλασιάζοντας βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή TMAO.
Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα TMAO στο αίμα είχαν σημαντικά χειρότερη αρτηριακή λειτουργία και παρουσίαζαν εντονότερα σημάδια οξειδωτικού στρες ή βλάβες στους ιστούς και την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων τους.
Όταν οι ερευνητές έδωσαν TMAO απευθείας ως τροφή, τα αιμοφόρα αγγεία άρχισαν να γερνούν γρήγορα. Αρκεί να σημειωθεί, ανέφερε η Dr. Brunt, πως ένας άνθρωπος 35 χρονών όταν τρέφεται επί μήνες με TMAO, τείνει να μοιάζει περισσότερο με 80 χρονών όσο αφορά την αρτηριακή λειτουργία του.
Διατροφή και γνωστική εξασθένιση
Προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν πως υψηλή συγκέντρωση TMAO συνδέθηκε με εξασθένιση της ικανότητας μάθησης και της μνήμης, φανερώνοντας την επίδρασή του στην δυσλειτουργία των γνωστικών λειτουργιών.
Από την άλλη πλευρά, σε γηραιότερα άτομα, στων οποίων την τροφή είχε συμπεριληφθεί μια ένωση που ονομάζεται διμεθυλική βουτανόλη, (ίχνη της οποίας εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, το ξύδι και το κόκκινο κρασί) παρατηρήθηκε αντιστροφή της αγγειακής δυσλειτουργίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η ένωση εμποδίζει την παραγωγή TMAO.
Η ερευνητική ομάδα, εστιάζοντας στο σημαντικό εύρημα που επεξηγεί πώς προκαλείται το γήρας στις αρτηρίες, επεσήμανε την ανάγκη στροφής σε μια vegan διατροφή πλούσια σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.