
Πικρές Τροφές – Τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Αν σκέφτηκες κάτι γλυκό ή αμυλούχο ή υψηλό σε λιπαρά – ή ίσως και τα τρία – αυτό δεν είναι τυχαίο. Στην πραγματικότητα, έχεις “μάθει” να τα αγαπάς.
Τα παλαιά χρόνια, όταν ο άνθρωπος έπρεπε να μοχθήσει για τα γεύματα, ο στόχος του φαγητού δεν ήταν η απόλαυση. Αντ ‘αυτού, σκοπός ήταν να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Έτσι, η πλειοψηφία της διατροφής του αποτελείτο κυρίως από φυτά, άγρια φρούτα, καρπούς, φλούδες, ρίζες και κονδύλους.
Πίσω στο σήμερα, ο άνθρωπος έχει εκπαιδευτεί να επιλέγει να τρώει τα γλυκά, αμυλώδη και λιπαρά τρόφιμα. «Έχουμε δυστυχώς επιλεκτικά αφαιρέσει όλες τις πικρές τροφές από τη διατροφή μας, ειδικά τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, καθώς οι άνθρωποι έχουν μετατοπιστεί από το φαγητό που ήταν ως επί το πλείστον φυτικής προέλευσης σε μια διατροφή γεμάτη σιτηρά και ζωικής προέλευσης τροφές», λέει ο Dr. Bill Rawls, MD , ιατρικός διευθυντής του Vital Plan .
Αυτό σημαίνει, για πολλούς, ότι οι υποδοχείς πικρής γεύσης τους ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται. Αλλά οι πικροί υποδοχείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιή πέψη, την όρεξη και πολλά άλλα.
Στην πραγματικότητα, έχουμε υποδοχείς πικρής γεύσης όχι μόνο στη γλώσσα μας, αλλά σε όλο το πεπτικό μας σύστημα και σε άλλα όργανα όπως το πάγκρεας. Και το αστείο της υπόθεσης: Μόνο στο έντερο, υπάρχουν 25 διαφορετικοί υποδοχείς για πικρή γεύση, ενώ μόνο ένας για τον εντοπισμό γλυκών και umami ενώσεων.
“Όταν κάτι πικρό χτυπά το στόμα μας, στέλνει ένα σήμα που προετοιμάζει το γαστρεντερικό μας σωλήνα για δράση”, εξηγεί ο Δρ Rawls. “Οι υποδοχείς στο έντερο μας στη συνέχεια, διεγείρουν την παραγωγή ενζύμων που διασπούν τα τρόφιμα, την δράση του στομάχου και την κίνηση προς τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλά δυστυχώς έχουμε χάσει αυτή τη διέγερση τώρα.” Το αποτέλεσμα; Πεπτικά προβλήματα, λαχτάρα για υδατάνθρακες, αύξηση βάρους και όλα τα προβλήματα υγείας που μπορούν να προκύψουν από αυτά.

Τα καλά νέα? Το να ξυπνάς αυτούς τους συχνά ξεχασμένους υποδοχείς μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς πέψης και να ρυθμίσει άλλα θέματα και λειτουργίες που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού.
3 λόγοι που σε ωφελεί η πικρή γεύση
1. Απολαμβάνεις ομαλή και υγιή πέψη
Οι υποδοχείς γεύσης στο έντερο έχουν άμεση σχέση με τις ορμόνες που εμπλέκονται για την πέψη και τον μεταβολισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων πικρής γεύσης στο έντερο ενεργοποιεί την απελευθέρωση του CKK – ή της χολοκυστοκινίνης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται στο άνω μέρος του λεπτού εντέρου.
Η δουλειά του CKK, είναι να πει στο πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη να στείλουν ένζυμα και χολικά, που είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των τροφίμων σε χρήσιμα μέρη. Το CKK ρυθμίζει επίσης την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω της γαστρεντερικής οδού και την γαστρική εκκένωση. Εν τω μεταξύ, πρόσθετες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η διέγερση των υποδοχέων πικρής γεύσης, μπορεί επίσης να διευκολύνει την πέψη, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος και τον λείο μυ της γαστρεντερικής οδού.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, αρχίζει να γίνεται σαφές γιατί αγνοώντας τους πικρούς σου υποδοχείς γεύσης, μπορεί να προκαλέσεις δυσκολίες στη πέψη σου. Και ακριβώς αυτό είναι αυτό που κάνει η παραδοσιακή Δυτική διατροφή – η οποία είναι γεμάτη με κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και στερείται πικρών γεύσεων -, λέει ο Δρ Rawls. “Χωρίς αυτά τα σήματα, καταλήγετε με ένα κομμάτι ξηρού φαγητού στο στομάχι σας.”
Η σύγχρονη διατροφή μας είναι επίσης χαμηλή σε περιεκτικότητα στο νερό που βρίσκεται στα λαχανικά και στα φρούτα και που βοηθά στην σωστή απορρόφηση των τροφών από το σώμα, σημειώνει ο Δρ Rawls. “Έτσι, στη συνέχεια διψάτε και πίνετε νερό, το οποίο με τη σειρά του αραιώνει το οξύ του στομάχου που έχετε και ξεπλένει οποιαδήποτε πεπτικά ένζυμα”, εξηγεί. “Για άλλη μια φορά, το φαγητό κάθεται, δημιουργούνται στομαχικά αέρια, η εσωτερική μεμβράνη του στομάχου διαταράσσεται και δημιουργείται μια αλυσίδα αρνητικών επιπτώσεων από κει και πέρα”.

Τα πικρά φυτά, τα βότανα και τα εκχυλίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για να βοηθήσουν στην πέψη και να θεραπεύσουν τα προβλήματά της. Οι ερευνητές αρχίζουν τώρα να αντιλαμβάνονται την σημασία και να ρίχνουν φως μέσω της επιστήμης και των ευρημάτων.
Μια επισκόπηση της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, για παράδειγμα, ανέφερε ότι το εκχύλισμα φύλλων από πικρή αγκινάρα βελτίωσε τα συμπτώματα της δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος, των στομαχικών αερίων και λοιπών συμπτωμάτων, στο 70-85% των ασθενών.
2. Ελέγχεις την όρεξη και την ποσότητα τροφής
Οι πικρές τροφές πιστεύεται ότι βοηθούν να περιορίσουμε την όρεξη και πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην επίδραση των υποδοχέων στις ορμόνες.
Για παράδειγμα, η διέγερση των υποδοχέων πικρής γεύσης στο έντερο έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί την απελευθέρωση των PYY και GLP-1, δύο ορμονών που ελέγχουν την όρεξη και την πρόσληψη τροφής. Η ενέργεια αυτή μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς κορεσμό και πληρότητά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Άλλες, οι προκαταρκτικές μελέτες, προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στην ικανότητα της πικρίας να ελέγχει την πείνα. Τα άτομα σε μια μικρή μελέτη που έλαβαν κάψουλες μιας πικρής ένωσης μία ώρα πριν από το γεύμα κατανάλωσαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από ότι όταν χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Neurogastroenterology and Motility. Είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης CKK που βοηθά την πέψη .

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, εξέτασε τι συνέβη όταν οι άνθρωποι έφαγαν για πρωινό μια πουτίγκα που περιείχε το πικρό εκχύλισμα ρίζας. Το αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 30% λιγότερες θερμίδες τις ώρες που ακολούθησαν μετά το γεύμα.
Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε το «γιατί» πίσω από όλα αυτά, όσον αφορά την ικανότητα των “πικρών” να βοηθούν να περιορίσουμε την τάση μας για υδατάνθρακες υψηλής θερμιδικής αξίας και γλυκά, τα μέχρι τώρα ευρήματα είναι πολύ αισιόδοξα.
3. Βοηθάς στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σου
Τα πικρά βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί από αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική για να υποστηρίξουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το οποίο έχει νόημα, εφόσον το πάγκρεας, το οποίο παράγει την ινσουλίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – περιέχει υποδοχείς πικρής γεύσης.
Αν και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, μπορεί να είναι και η ικανότητα των υποδοχέων πικρής γεύσης να ξεκινήσουν την έκκριση της ορμόνης GLP-1. Επιπλέον, το GLP-1 όχι μόνο λειτουργεί για να ρυθμίζει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής, διεγείρει επίσης την απελευθέρωση της ινσουλίνης και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Tip!
Περισσότερα λαχανικά
Το μισό πιάτο σου, θα πρέπει να είναι γεμάτο με λαχανικά. Τα περισσότερα λαχανικά περιέχουν φυσικά περισσότερες πικρές ουσίες, οδηγώντας τη διατροφή σου προς τη σωστή κατεύθυνση. Για καλύτερα αποτελέσματα, συμπεριέλαβε εκείνα τα λαχανικά που έχουν ισχυρότερη πικρή γεύση, όπως kale, ρόκα, σπανάκι, ραδίκι, πικραλίδα, αγκινάρα, μπρόκολο, σταμναγκάθι και άγρια πικρά χόρτα.
