
7 Πικρές Τροφές που είναι καλές για την υγεία σου
Οι πικρές τροφές συχνά παίρνουν μια κακή κριτική στο γαστρονομικό κόσμο, δεδομένου ότι οι έντονες γεύσεις τους μπορούν να απωθήσουν τους επιλεκτικούς πελάτες.
Ωστόσο, τα πικρά τρόφιμα είναι απίστευτα θρεπτικά και περιέχουν μεγάλη ποικιλία φυτικών χημικών ουσιών που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Ορισμένα από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ασθενειών – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη – και την καλύτερη υγεία των εντέρων, των ματιών και του ήπατος.
1. Σταυρανθή λαχανικά

Στα Σταυρανθή Λαχανικά συμπεριλαμβάνονται πολλά πικρά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο, το kale, τα ραπάνια και η ρόκα.
Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες (glucosinolates), οι οποίες τους δίνουν πικρή γεύση και είναι υπεύθυνες για πολλά από τα οφέλη για την υγεία μας (8).
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γλυκοσινολάτες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Εκτός από τις πιθανές επιδράσεις τους στην καταπολέμηση του καρκίνου, οι γλυκοσινολάτες στα σταυρανθή λαχανικά βοηθούν τα ηπατικά μας ένζυμα να επεξεργάζονται αποτελεσματικότερα τις τοξίνες, μειώνοντας τις αρνητικές τους επιπτώσεις στο σώμα μας.
Ενώ δεν έχουν οριστεί επίσημες συστάσεις, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων σταυρανθών λαχανικών ανά εβδομάδα παρέχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.
ΣΥΝΟΨΗ: Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο περιέχουν ισχυρές ενώσεις καταπολέμησης του καρκίνου και μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του ήπατος να επεξεργάζεται τις τοξίνες.
2. Πικραλίδα
Επίσης στις πικρές τροφές συμπεριλαμβάνεται το ταραξάκο το φαρμακευτικό ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο ή Dandelion (το δόντι του λιονταριού). Είναι από τα πιο θεραπευτικά πικρά χόρτα.
Μπορεί να σκεφτείς ότι οι πικραλίδες είναι απλά ένα ζιζάνιο κήπων, αλλά τα φύλλα τους είναι βρώσιμα και εξαιρετικά θρεπτικά.
Τρώγονται ωμά σε σαλάτες, ως βραστά χόρτα ή περιλαμβάνονται σε σούπες και smoothies.
Καθώς είναι πολύ πικρά, συχνά εξισορροπούνται με άλλες γεύσεις όπως το σκόρδο ή το λεμόνι.
Είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες A, C και K.
Περιέχουν επίσης τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σας από καταρράκτη και εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.
Επιπλέον, τα πράσινα φύλλα της πικραλίδας είναι μια μεγάλη πηγή της προβιοτικής ινουλίνης και ολιγοφρουκτόζης, τα οποία προάγουν την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

ΣΥΝΟΨΗ: Τα φύλλα της πικραλίδας είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, περιέχουν καροτενοειδή που ωφελούν την υγεία των ματιών και αποτελούν πηγή προβιοτικών που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου.
3. Φλούδες Εσπεριδοειδών
Ενώ η σάρκα και ο χυμός των εσπεριδοειδών όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, η εξωτερική φλούδα και το λευκό μέρος είναι αρκετά πικρά.
Αυτό οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών, τα οποία προστατεύουν τα φρούτα από την κατανάλωσή τους από τα παράσιτα, αλλά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.
Στην πραγματικότητα, οι φλούδες εσπεριδοειδών περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση φλαβονοειδών από οποιοδήποτε άλλο μέρος του φρούτου.
Δύο από τα πιο άφθονα φλαβονοειδή εσπεριδοειδών είναι η hesperidin και η naringin – τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
Εάν θέλεις να συμπεριλάβεις τη φλούδα εσπεριδοειδών στη διατροφή σου, μπορείς να την τρίψεις και να την απολαύσεις σε σαλάτες και smoothies, να την αποξηράνεις και να την χρησιμοποιήσεις σε μείγματα καρυκευμάτων ή ακόμη και να την προσθέσεις σε επιδόρπια.

Τα φλαβονοειδή των εσπεριδοειδών μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου μειώνοντας τη φλεγμονή, βελτιώνοντας την αποτοξίνωση και επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
ΣΥΝΟΨΗ: Η φλούδα των εσπεριδοειδών έχει πικρή γεύση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης φλαβονοειδών. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από τον καρκίνο.
4. Κράνμπερι
Τα βακκίνια, γνωστά κυρίως ως Κράνμπερι είναι ξινά, πικρά κόκκινα μούρα που μπορείς να τα απολαύσεις ωμά, μαγειρεμένα, αποξηραμένα ή σε χυμό.
Περιέχουν έναν τύπο πολυφαινόλης γνωστού ως προανθοκυανιδίνες τύπου Α, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει την προσκόλληση βακτηρίων σε επιφάνειες, όπως οι ιστοί του οργανισμού μας.
Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη μείωση της βακτηριακής φθοράς των δοντιών, για τη μείωση της εμφάνισης μολύνσεων από το Η. Pylori στο στομάχι και ακόμη παρεμποδίζει τις λοιμώξεις από το Ε. Coli στο έντερο και στο ουροποιητικό σύστημα.
Μια μελέτη 90 ημερών για τις πικρές τροφές, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου δύο φλιτζανιών χυμού κράνμπερι (500 ml) καθημερινά, βοήθησε στην εξάλειψη λοιμώξεων του στομάχου από τον H. pylori τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο. Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI), ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Εκτός από τις αντιβακτηριδιακές τους ιδιότητες, τα βακκίνια είναι απίστευτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση από τα 24 φρούτα που καταναλώνονται πιο συχνά.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η τακτική κατανάλωση χυμού βακκινίων έχει συνδεθεί με την καλύτερη καρδιακή υγεία, καθώς και τη μείωση των φλεγμονών, του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και των τριγλυκεριδίων.
ΣΥΝΟΨΗ: Τα κράνμπερι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων τύπων βακτηριακών λοιμώξεων και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.
5. Κακάο
Το Κακάο προέρχεται από τον καρπό του φυτού του κακάο και και έχει γεύση εξαιρετικά πικρή, όταν είναι χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τρώνε σοκολάτα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα έχουν 56% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν τρώνε καθόλου σοκολάτα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κακάο, τα οποία μπορούν να διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσουν τη φλεγμονή, προστατεύοντας την καρδιά μας.
Το κακάο είναι επίσης μια καλή πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.
Η έξτρα μαύρη σοκολάτα περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό αντιοξειδωτικών και ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης.

ΣΥΝΟΨΗ: Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία και η τακτική κατανάλωση μπορεί να σε προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις.
6. Πράσινο Τσάι
Το πράσινο τσάι έχει μια φυσικά πικρή γεύση λόγω της περιεκτικότητάς του σε κατεχίνη και πολυφαινόλη. Η πιο γνωστή από αυτές τις κατεχίνες ονομάζεται γαλλική επιγαλοκατεχίνη, ή EGCG. Μελέτες δείχνουν ότι η EGCG μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης μια ποικιλία πολυφαινολών που δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Μαζί, αυτές οι ενώσεις μειώνουν τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση μόνο ενός φλιτζανιού πράσινου τσαγιού καθημερινά συνδέεται με σχεδόν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Επιλέξτε πράσινο τσάι, αντί για μαύρες ή λευκές ποικιλίες για τη μέγιστη δόση αντιοξειδωτικών
ΣΥΝΟΨΗ: Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες και πολυφαινόλες που παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προστασίας από τον καρκίνο και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
7. Καφές
Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Όπως και οι περισσότερες πικρές τροφές, ο καφές είναι γεμάτος με πολυφαινόλες.
Μια από τις πιο άφθονες πολυφαινόλες στον καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που πιθανώς είναι υπεύθυνο για πολλά οφέλη στην υγεία που σχετίζονται με τον καφέ, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οξειδωτικής βλάβης και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τους κινδύνους θανάτου, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων κατά 17%, 15% και 18% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την κατανάλωση καθόλου καφέ.
Μια ξεχωριστή ανάλυση διαπίστωσε ότι κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλώνεται ανά ημέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 7%.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο καφές με καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer και της νόσου του Πάρκινσον, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους λόγους.
ΣΥΝΟΨΗ: Ο καφές είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νευρολογικών διαταραχών.
