Εποχιακά Λαχανικά Μαρτίου (μέρος 3ο)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΈΡΟΣ 1ο

Τρώμε εποχιακά σημαίνει τρώμε υγιεινά!

Καλωσορίζουμε τον 1ο μήνα της Άνοιξης και μια μεγάλη ποικιλία από λαχταριστά και γευστικά λαχανικά!

Αγκινάρα, Άνηθος, Αντίδια, Αρακάς, Καρότα, Κουνουπίδι, Λάχανα, Λαχανάκια Βρυξελλών – Μέρος 1ο

Μαϊντανός, Μαρούλι, Μπρόκολο, Παντζάρι, Παντζαρόφυλλα, Πράσο, Ραδίκια Ιταλικά, Ραδίκια Άγρια Πικρά, Ράπα, Ραπανάκι – Μέρος 2ο

Σέλινο, Σέσκουλα, Σπανάκι, Σπαράγγια Λευκά και Πράσινα, Φινόκιο – Μέρος 3ο

Εποχιακά Λαχανικά Μαρτίου (μέρος 3ο)

Σέλινο

ΣΕΛΙΝΟ VEGAN ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το σέλινο είναι μια πλούσια πηγή φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το σέλινο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και μολυβδαινίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, καλίου, διαιτητικών ινών, μαγγανίου και παντοθενικού οξέος. Το σέλινο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β2, χαλκού, βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμίνης Α (με τη μορφή καροτενοειδών).

Το σέλινο περιέχει επίσης περίπου 35 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά στέλεχος, έτσι τα ευαίσθητα στο άλας άτομα μπορούν να απολαύσουν το σέλινο, αλλά με μέτρο.

Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του σέλινου για την υγεία συμβάλουν στη προστασία από φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Η αντιοξειδωτική υποστήριξη που λαμβάνουμε από το σέλινο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις φαινολικές θρεπτικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι μας προστατεύουν από ανεπιθύμητη οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα, τα αιμοφόρα αγγεία και στα όργανα.

Σε αντίθεση με ορισμένα λαχανικά, το σέλινο διατηρεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, ακόμη και αν μαγειρευτεί.

Σέσκουλα

Σέσκουλα διατροφική αξία

Αν και το kale θεωρείται συχνά ο βασιλιάς των χόρτων, τα σέσκουλα είναι εξίσου εντυπωσιακά όσον αφορά τη διατροφική τους αξία.

Ευδοκιμούν ευρέως στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς είναι παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα και υποβαθμισμένα όσον αφορά τη θρεπτική αξία τους και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ στην ουσία είναι ένα superfood.

Τα σέσκουλα είναι ένα λαχανικό υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνες Α, C και Κ.

Επιπλέον, είναι γεμάτα από πολλά αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτένιο και φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και καρκίνο του πνεύμονα.

Τα σέσκουλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και να προάγει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τη σωστή πήξη του αίματος και την υγεία του σκελετού. Τέλος, τα σέσκουλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, που μπορεί να αποτρέψουν την καρδιακή νόσο.

Σπανάκι

σπανάκι διατροφική αξία

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, βιταμίνης Α (σε μορφή καροτενοειδών), μαγγανίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης C. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, βιταμίνης Β1, ψευδαργύρου, πρωτεΐνης και χολίνης. Επιπλέον, το σπανάκι αποτελεί πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, νιασίνης, παντοθενικού οξέως και σεληνίου.
Το σπανάκι ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση των τροφών που συνοδεύει. Είναι αρκετά επιβαρυμένο με ρύπους, εξαιτίας των πολλών λιπασμάτων που χρειάζεται η καλλιέργειά του, για αυτό προτείνεται το καλό και προσεκτικό πλύσιμο και το μούλιασμα σε νερό με ξύδι.

Σπαράγγια Λευκά και Πράσινα

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΛΕΥΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ανάλογα με το χρώμα τους, τα σπαράγγια διακρίνονται, σε άσπρα, ιώδη και πράσινα. Τα πράσινα σπαράγγια οφείλουν το χρώμα τους στην έκθεση τους στον ήλιο και στη χλωροφύλλη και είναι πιο αρωματικά και πιο τρυφερά από άλλα σπαράγγια.

Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ηλίου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης και τέλος τα λευκά σκεπάζονται με χώμα ώστε να διατηρούν το λευκό χρώμα τους, είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.
Τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Ένα φλιτζάνι σπαράγγια μας δίνει μόνο 27 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου λίπος. Η ίδια ποσότητα μας βοηθάει να καλύψουμε το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, το 17% σε φυλλικό οξύ και το 13% σε βιταμίνη C.
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η γλουταθειόνη, δηλαδή ουσίες που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας και που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά, αλλά και πολλών περιπτώσεων καρκίνου, εξαιτίας της μείωσης του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό. Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και τη ρύθμιση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ σε συνεργασία με τη βιταμίνη Β12, κάνει καλό στον εγκέφαλό μας προστατεύοντας τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επίσης περιέχουν περιέχουν ασπαραγινικό οξύ, το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη διούρηση αλλά βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας αλάτων από το σώμα.
Η βιταμίνη Α μας ωφελεί στην όραση, η C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
Τα σπαράγγια επίσης περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, ενός προβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

Φινόκιο ή Μαραθόριζα

ΦΙΝΟΚΙΟ VEGAN ΜΑΡΑΘΟΡΙΖΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το φινόκιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, καλίου, μολυβδαινίου, μαγγανίου, χαλκού, φωσφόρου και φολικού. Επιπλέον, το φινόκιο είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, παντοθενικού οξέος, μαγνησίου, σιδήρου και νιασίνης.

Βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει ωφέλιμες ιδιότητες στον εντέρου, αφού αφαιρεί τις τοξίνες. Επίσης λόγω της υψηλής βιταμίνης C που περιέχει προστατεύει από κυτταρικές βλάβες που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των πόνων στις αρθρώσεις που συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!

Εποχιακά Λαχανικά Μαρτίου (μέρος 2ο)
Vegan Πιτσούλες με Ψητά Λαχανικά και σως Αβοκάντο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μενού
error: Content is protected !!