
Το “Just Egg“, ένα vegan “αυγό” είναι μια ακόμα καινοτομία στο φαγητό. Οι φυτικές πρωτεΐνες εισέρχονται στον κόσμο των τροφίμων, από τα μπιφτέκια μέχρι και τα ψαρικά. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι εμφανίζονται άλλες μορφές φυτικών πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένων των αυγών. Όμοια με το “Beyond Meat” και το “Impossible Foods”, το “Just Egg” αποτελείται κυρίως από φυτικές πρωτεΐνες.
Τα φασόλια ροβίτσα είναι το κύριο συστατικό, αν και το κρεμμύδι συμπεριλαμβάνεται για το άρωμα και προστίθενται τα καρότα και το κουρκούμη για να δώσουν στο “Just Egg” την κίτρινη απόχρωση που το κάνει να μοιάζει με αυγό. Φυσικά, έχει επίσης σε πολύ μικρές ποσότητες κάποια επιπλέον συστατικά, μη φυτικής προέλευσης, όπως tetrasodium, pyrophosphate, transglutaminase, και nisin.
Το κύριο συστατικό όμως – αυτό που κάνει πραγματικά το προϊόν – είναι το προαναφερθέν φασόλι ροβίτσα, ένα φασόλι που συνήθως βρίσκεται σε όλη την Ασία και συχνά χρησιμοποιείται για επιδόρπια. Το Mung Bean, όπως ονομάζεται η ροβίτσα στα αγγλικά, παρέχει στο vegan αυγό την χαρακτηριστική υφή αυγού.
Όπως τα αυγά, έτσι και το Just Egg περιέχει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης – 5g ανά μερίδα – αλλά δεν έχει χοληστερόλη και δεν είναι προϊόν εκμετάλλευσης ζώων. Τα “vegan αυγά” δεν απευθύνονται μόνο στους vegan, αλλά και στους λάτρεις των αυγών που πρέπει ή θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη χοληστερόλης. Επίσης, είναι για “όσους θέλουν να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κτηνοτροφίας”, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
“Δεδομένων των επιζήμιων επιπτώσεων, της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της παραγωγής ζωοτροφών, στο περιβάλλον, πρέπει να βρούμε πιο βιώσιμες λύσεις για να θρέψουμε τον αυξανόμενο πληθυσμό με έναν ασφαλή και υγιεινό τρόπο. Η ομάδα R + D (έρευνας και ανάπτυξης) που στελεχώνεται από επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης και αρχιμάγειρες Michelin, δημιούργησε τα τελευταία έξι χρόνια μια μοναδική βάση δεδομένων φυτικών πρωτεϊνών. Φυτικών πρωτεϊνών ικανών να αντικαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνουμε καθημερινά. Μέσω της έρευνας ανακαλύψαμε ότι η ροβίτσα – όπως τα αυγά – μπορούν να γίνουν τζελ και να πήξουν. Η παρατήρηση αυτή οδήγησε την εταιρεία να απομονώσει τη πρωτεΐνη του φασολιού και να την κάνει να “συμπεριφέρεται σαν πρωτεΐνη των αυγών … όταν ανακατεύεται σε ένα τηγάνι”, δήλωσε η ομάδα μαγειρικής της Just Egg.
Όπως και με το “Beyond Meat” και το “Impossible Foods“, μπορούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εξαλείψουν ή να μειώσουν δραστικά την εξάρτησή τους από τα ζωικά προϊόντα – ακόμη και με την κατανάλωση ενός «Beyond Burger», ή ένα «Just Egg» σάντουιτς – μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξάλειψη της βίας προς τα ζώα και να βοηθήσουν στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.
