
Ορισμένα είδη ζυμαρικών πρόκειται να θεωρηθούν ως λαχανικά για εκατομμύρια κρατικά σχολεία, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που πρότεινε η διοίκηση του Donald Trump.
Οι νέες σχολικές κατευθυντήριες γραμμές, που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα επιτρέψουν να εμφανιστούν περισσότερα φαγητά, όπως πίτσα, μπιφτέκια και πατάτες, στα σχολικά μενού. Η νέες κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στην αναθεώρηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων από την πρώην Πρώτη Κυρία Michelle Obama, που είχε δώσει έμφαση σε μια διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Μεταξύ των νέων αλλαγών, είναι η αποδοχή των ζυμαρικών που παρασκευάζονται από πατάτα, σόγια ή άλλες αμυλώδες τροφές, ως λαχανικά.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες:
“Τα ζυμαρικά από φυτικά άλευρα μπορούν να θεωρηθούν ως λαχανικά, ακόμα και αν τα ζυμαρικά δεν σερβίρονται με άλλο αναγνωρίσιμο λαχανικό”.
Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές θα θεωρούν τις πατάτες και άλλα αμυλώδη τρόφιμα, ως φρούτα. Έτσι, θα σερβίρουν στα πρωινά σχολικά γεύματα, μισό φλιτζάνι φρούτων έναντι ενός ολόκληρου που ίσχυε ως τώρα. Οι ελλείπουσες θερμίδες θα εξυπηρετούνται με αρτοσκευάσματα και άλλα αμυλώδη και ζαχαρώδη τρόφιμα. Οι πατάτες μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως λαχανικό κάθε μέρα.
Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι κανόνες αποσκοπούσαν στην “απλούστευση” των υπαρχουσών σχολικών πολιτικών για το μεσημεριανό γεύμα στο πλαίσιο του 2010’s Healthy, Hunger Free Kids Act. Ως δικαιολογία για την αναθεώρηση πρόβαλαν ότι με την επέκταση των τύπων τροφίμων που χαρακτηρίζονται ως λαχανικά, τα σχολεία είναι πιο πιθανό να μειώσουν τα απόβλητα.
Ο γραμματέας του USDA, Sonny Perdue, δήλωσε ότι “τα σχολεία συνεχίζουν να μας λένε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά απόβλητα τροφίμων και ότι χρειάζεται περισσότερη ευελιξία για να προσφέρουμε στους μαθητές θρεπτικά και ορεκτικά γεύματα”.
Ο κ. Colin Schwartz, αναπληρωτής διευθυντής των νομοθετικών υποθέσεων του Κέντρου Επιστήμης Δημόσιου Ενδιαφέροντος, επέκρινε τους νέους κανόνες δηλώνοντας “Οι νέοι κανόνες θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κενό στις κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή στα σχολεία, αποσκοπώντας ενδόμυχα να συμπεριλάβουν τρόφιμα που είναι “υψηλά σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά ή νάτριο στη θέση των ισορροπημένων σχολικών γευμάτων που ίσχυε τα τελευταία χρόνια. Επίσης αυτό το κενό θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τη βιομηχανία κρέατος, μεταλλαγμένης σόγιας, γαλακτοκομικών προϊόντων, πατάτας και άλλες βιομηχανικές ομάδες πίεσης, τα γνωστά lobby, για να επεκτείνουν την εμπορική τους διαθεσιμότητα στα σχολικά μενού”.