Εποχιακά Λαχανικά Μαΐου (μέρος 1ο)

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΑΙΟΥ

Τρώμε εποχιακά σημαίνει τρώμε υγιεινά!

Καλωσορίζουμε τον 3ο μήνα της Άνοιξης και μια μεγάλη ποικιλία από λαχταριστά και γευστικά λαχανικά!

Αβοκάντο, Αγκινάρα (τελευταίος μήνας), Άνηθος, Αντίδια (τελευταίος μήνας), Αρακάς, Βρούβες, Κουκιά (τελευταίος μήνας), Κρεμμυδάκια Φρέσκα (τελευταίος μήνας), Μαϊντανός– Μέρος 1ο
Μάραθος, Μαρούλι (τελευταίος μήνας), Ραδίκια (τελευταίος μήνας), Ραπάνι (τελευταίος μήνας), Ρόκα (τελευταίος μήνας), Σέσκουλο (τελευταίος μήνας), Σπανάκι (τελευταίος μήνας), Σπαράγγια (τελευταίος μήνας), Σταμναγκάθι (τελευταίος μήνας) – Μέρος 2ο

Εποχιακά Λαχανικά Μαΐου (μέρος 1ο)

Αβοκάντο

Θρεπτική αξία Αβοκάντο

Το εξωτικό αβοκάντο, αν και θεωρείται λαχανικό, ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και είναι γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο.

Τα αβοκάντο περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, Ε, Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο απ’ όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Προσφέρει και τα 18 βασικά αμινοξέα τα οποία είναι απαραίτητα στο σώμα για να συντεθεί μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.

Μία μερίδα (περίπου μισό αβοκάντο) μας προσφέρει 134 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 14 γραμμάρια λιπαρών, εκ των οποίων τα 8 γραμμάρια είναι τα «καλά», μονοακόρεστα και πολυακόρεστα (ωμέγα-3) λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύει την καρδιά μας και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της.

Το αβοκάντο αποτελεί μια καλή πηγή μαγνησίου, που βοηθά στη δομή των οστών και τη λειτουργία των μυών. Ενώ, έρευνες δείχνουν ότι είναι δυνατό να βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας.

Επίσης, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών (λουτείνη, ζεαξανθίνη, β- καροτίνη) που περιέχει, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τα μάτια, τα μαλλιά, το δέρμα και γενικότερα την υγεία των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά, τα αμινοξέα και τα αιθέρια έλαια που περιέχει, επαναφέρουν την υγεία σε τραυματισμένα μαλλιά, καλμάρουν το δέρμα από εγκαύματα και σύμφωνα με κάποιους, έχουν και αντιρυτιδική δράση.

Τέλος, τα καροτενοειδή και οι βιταμίνες C και E που υπάρχουν στο αβοκάντο ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αγκινάρες

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αν και δεν θεωρείται και το πιο εύκολο φάγητο, η αγκινάρα είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών. Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και βιταμίνη C. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού, μαγγανιου, φωσφόρου και καλίου. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, την καρδιά, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Τέλος, περιέχει πολλές φυτικές ίνες.

Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων.

Ο πολτός από φύλλα αγκινάρας περιέχει ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται κυναρίνη. Η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Επίσης, η αγκινάρα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Καθώς αποτελεί πολύ καλή πηγή σε βιταμίνη Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.

Τέλος θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα καθώς περιέχει λίγους υδατάνθρακες και πολλές φυτικές ίνες.

Άνηθος

ΑΝΗΘΟΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Εκτός από τις μυριστικές του ιδιότητες για τις οποίες είναι γνωστός, ο άνηθος περιέχει επίσης και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ο άνηθος περιέχει 4% πτητικό έλαιο, το οποίο περιλαμβάνει την καρβόνη, τη λιμονίνη και τη φελανδρίνη. Περιέχει επίσης, φλαβονοειδή, κουμαρίνες, ξανθόνες και τριτερπένια, έχει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και του συμπλέγματος Β.

Ο άνηθος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Επιπλέον, περιέχει κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, καθώς και πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Έχει χωνευτικές ιδιότητες, κατά των διαφόρων ενοχλήσεων του στομάχου και της δυσπεψίας, θεωρείται αποτελεσματικό αντιβηχικό, αντιγριπικό και αντισπασμωδικό και βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και της μνήμης.

Αντίδια

ΑΝΤΙΔΙΑ VEGAN ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αντίδια, γνωστά και έως ήρεμα ραδίκια, είναι εξαιρετική πηγή νιασίνης, θειαμίνης και ψευδαργύρου. Είναι επίσης πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, παντοθενικού οξέος, φυλλικού οξέος, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, μαγγανίου και χαλκού. Τα φύλλα τους είναι γεμάτα με γεύση και μερικά μπορεί να είναι πικρά. Τα αντίδια είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή για τους προ-διαβητικούς και τους διαβητικούς, λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, τα αντίδια είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών που εμποδίζουν το λίπος από τα τρόφιμα που καταναλώνονται να απορροφηθούν από τα έντερα, βοηθώντας έμμεσα την απώλεια βάρους.

Τα αντίδια έχουν προβιοτική δραστηριότητα που βοηθά στη διατήρηση της πεπτικής υγείας. Επιπλέον, αποφεύγουν τον σχηματισμό καρκίνου στο παχύ έντερο. Τέλος τα αντίδια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Αρακάς

ΑΡΑΚΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ο αρακάς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχει μεγάλο φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, καθώς και βιταμίνη A και C. Η περιεκτικότητά του σε θερμίδες είναι αρκετά χαμηλή, με μόνο 62 θερμίδες ανά 1/2 φλιτζάνι (170 γραμμάρια).

Ο αρακάς είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, κάτι που τον καθιστά εξαιρετική επιλογή φαγητού για όσους δεν τρώνε ζωικά προϊόντα. Επίσης, λόγω των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών που περιέχει, μας προσφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες και μας βοηθάει να χτίσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να έχουμε υψηλή ενέργεια.

Οι πολλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα μπιζέλια, μπορούν να λειτουργούν ως πρόληψη της νοσου Alzheimer, της αρθρίτιδας, της βρογχίτιδας, της οστεοπόρωσης και των ρυτίδων. Επίσης ο αρακάς περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα μετάλλων για την υγεία της καρδιάς, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Τέλος, μελέτες έχουν δείξει πως τα μπιζέλια προλαμβάνουν τον καρκίνο του στομάχου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες.

Βρούβες (σινάπι)

ΒΡΟΥΒΕΣ ΣΙΝΑΠΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Οι βρούβες είναι από τα πιο κοινά και δημοφιλή άγρια χόρτα στην Ελλάδα. Επιστημονικά ονομάζονται Sinapis και υπάρχουν τρία υποείδη, η Sinapis Alba (άσπρη), η Sinapis Nigra (μαύρη) και η Sinapis Arvensis (άγρια).

Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών (βιταμίνης C, β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης), ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη-Β1, ριβοφλαβίνη-Β2, νιασίνη-Β6), φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Επίσης περιέχουν θειογλυκοζίτες, σιναλμπίνη, σιναπικό οξύ, ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και βιταμίνες Α.

Όλες οι βρούβες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και η βρώση τους θεωρείται καθαρτική, διουρητική, αποτοξινωτική, έχουν τονωτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και μας δίνουν την αίσθηση ευεξίας. Το ζουμί από βρασμένα φύλλα σιναπιού θεωρείται αποχρεμπτικό και μας βοηθά στη γρίπη.

Το λευκό σινάπι δρα ως αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό, ενώ το μαύρο σινάπι χρησιμοποιείται εξωτερικά ως κατάπλασμα σε ρευματισμούς, μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, καθώς προκαλεί υπεραιμία.

Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τις βρούβες για στομαχικές διαταραχές. Επίσης, εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει πως η βρώση του σιναπιού μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέως εντέρου και του στομάχου.

Κουκιά

ΚΟΥΚΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Tα κουκιά είναι από τις αρχαιότερες τροφές που άρχισαν να καταναλώνονται από τους ανθρώπους γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.. Εκτός από την υπέροχη γεύση τους, τα κουκιά είναι επίσης γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, φωσφόρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και τα λιπαρά οξέα ω6 και ω3.

Η φυτική πρωτεΐνη των κουκιών παρέχει υψηλό επίπεδο κορεσμού και χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο και είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση της κατανάλωσης κρέατος. Επιπλέον, είναι από τις σπάνιες πηγές του φυσικά απαντώμενου αμινοξέος L-dopa, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson.

Αξιοσημείωτο είναι και το υψηλό αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο (φλαβονειδή και καροτενοειδή, λουτεϊνη και ζεαξανθίνη) που προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, οι καλές ποσότητες βιταμίνης-Β6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης και νιασίνης που περιέχει, λειτουργούν ως συνένζυμα στον κυτταρικό μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Τέλος, λόγω των μετάλλων που περιέχουν βοηθούν στο σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, στην διατήρηση σταθερής αρτηριακής πίεσης και στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας. *Παρά την πληθώρα των οφελών που ενέχουν, η κατανάλωσή τους θα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με ανεπάρκεια στο ένζυμο G6PD λόγω της πρόκλησης μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως κυαμισμός

Κρεμμυδάκια Φρέσκα

ΦΡΕΣΚΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια, εκτός από τη γεύση, μας χαρίζουν και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση της οστικής υγείας. Επίσης περιέχουν σημαντικά ποσοστά φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, περιέχουν καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, καθώς και απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το κάλιο.

Η βιταμίνη Α παίζει κεντρικό ρόλο στην υγιή όραση ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συνεργάζονται και αυτές για να κρατήσουν τα μάτια μας υγιή, καταπολεμώντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τους ιστούς από τη φθορά και λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργία ελεύθερων ριζών. Μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή αντιοξειδωτική συγκέντρωση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν πολύ λίγες θερμίδες, με τα 100 γραμμάρια να αποδίδουν 30 μόνο θερμίδες. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, προστατεύουν από τον καρκίνο των πνευμόνων και της στοματικής κοιλότητας.

Μαϊντανός

ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ_ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Ο μαϊντανός είναι το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Ένα κλαδάκι μαϊντανό μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από ό, τι μια απλά διακόσμηση. Είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο φυτό που περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συστατικά απαραίτητα για έναν υγιή οργανισμό.

Ο μαϊντανός περιέχει δύο κατηγορίες σπάνιων συστατικών που παρέχουν μοναδικά οφέλη για την υγεία. Η πρώτη κατηγορία είναι τα πτητικά έλαια, όπως μυριστικίνη, λιμονένιο, ευγενόλη και μονοτερπένιο. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα φλαβονοειδή, όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση, ενώ τα πτητικά έλαια έχει αποδειχθεί ότι συμβάλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος.
Εκτός από αυτά ο μαϊντανος περιέχει Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ, χολίνη και φολικά. Επίσης περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο χαλκό και ψευδάργυρο.
Ετσι λοιπόν ο μαϊντανός μας προσφέρει μια πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων: τονωτικές, διεγερτικές, ανακουφιστικές, καθαρτικές, διουρητικές, αντισηπτικές, ρυθμιστικές.
• Συμβάλλει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της κατακράτησης του νερού και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα λόγω της ήπιας διουρητικής του δράσης .
• Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης ενώ μας προστατεύει από καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου.
• Μπορεί να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα των αλλεργιών.
• Προωθεί την καλή υγεία των οστών.
• Βοηθά στην καταπολέμηση των ιών.
• Βοηθά τους πνεύμονες, καταπολεμά την ιγμορίτιδα και το άσθμα.
• Ρυθμίζει τον εμμηνορροϊκό κύκλο στις γυναίκες και βοηθάει στους πόνους της περιόδου.
• Επίσης προστατεύει την υγεία των ματιών και την λειτουργία της όρασης, συντελεί στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, χρησιμοποιείται ακόμα για πολλά χρόνια ως φυσική θεραπεία για την κακοσμία του στόματος.

Χοίροι σώζονται, βάσει νομοθεσίας, από παράνομη κατάσταση στην Ιταλία
Εποχιακά Λαχανικά Μαΐου (μέρος 2ο)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μενού
error: Content is protected !!