Εποχιακά Φρούτα Οκτωβρίου

Εποχιακά Φρούτα Οκτωβρίου

Τρώμε εποχιακά σημαίνει τρώμε υγιεινά!

Εποχιακά Φρούτα Οκτωβρίου

Αχλάδια

ΑΧΛΑΔΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα αχλάδια είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φαινολικών φυτοθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των υδροξυβενζοϊκών οξέων (χλωρογενικό οξύ, γεντισικό οξύ, συριγγικό οξύ και βανιλικό οξύ), υδροξυκινναμικά οξέα (κουμαρικό οξύ, φερουλικό οξύ και 5-καφεοϋλκινικό οξύ), υδροξυκινόνες (αρβουτίνη), φλαβανόλες (κατεχίνη, επικικατίνη), φλαβονόλες (ισοραμνετίνη, κερσετίνη, καμπεφερόλη), ανθοκυανίνες (σε κόκκινες ποικιλίες) και καροτενοειδή (βήτα-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη). Τα αχλάδια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και μια καλή πηγή χαλκού, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η φλούδα των αχλαδιών περιέχει τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα φαινολικά φυτοθρεπτικά συστατικά από ότι η σάρκα αυτών. Αυτά τα φυτοθρεπτικά περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή και δυνητικά αντικαρκινικά φυτοθρεπτικά, όπως κινναμωμικά οξέα. Η φλούδα του αχλαδιού έχει επίσης δείξει ότι περιέχει περίπου το ήμισυ των συνολικών φυτικών ινών του αχλαδιού. Μην παραλείπετε όμως να τα πλένετε καλά πριν τα καταναλώσετε με την φλούδα

Κλημεντίνες

ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ_ΑΞΙΑ

Οι κλημεντίνες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο, τα οποία μετατρέπονται σε πλεονάζοντα οφέλη για την υγεία.

Οι κλημεντίνες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ που βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου. Η περιεκτικότητα των κλημεντινών σε βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα μας, η οποία αποπνέει υγιές δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτές βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και αναζωογονούν τα κύτταρα του δέρματος αναστρέφοντας έτσι τα πρώτα σημάδια της γήρανσης, ενώ διατηρούν το δέρμα σας νεανικό και υγιές. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο και φώσφορο των κλημεντίνων ενισχύει τους μύες και τα οστά.

Οι κλημεντίνες καθότι είναι επίσης γεμάτες από αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C που αποτρέπουν τις κυτταρικές μεταλλάξεις. Οι βιοδραστικές χημικές ουσίες όπως τα λεμονοειδή, η κουερσετίνη και η πηκτίνη βοηθούν στην προστασία από καρκίνους διαφόρων τύπων. Η περιεκτικότητα τους σε κάλιο συμβάλλει στην ομαλοποίηση των καρδιαγγειακών διαταραχών όπως είναι η αρρυθμία ή ο ανώμαλος καρδιακός παλμός. Επίσης σταθεροποιεί τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βοηθάει πάρα πολύ στην υπέρταση ή την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι κλημεντίνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγρά και κάλιο. Ενώ η περιεκτικότητα σε υγρά βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος, το κάλιο βοηθάει την ισορροπία μεταξύ των ηλεκτρολυτών. Η περιεκτικότητα σε κάλιο ομαλοποιεί επίσης τη συστολή των μυών και βοηθά στην κίνηση του εντέρου. Οι ίνες εξασφαλίζουν καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα και επίσης ελέγχουν τη δυσκοιλιότητα.

Κυδώνια

ΚΥΔΩΝΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα κυδώνια είναι πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών όπως διαιτητικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.

Η σάρκα των κυδωνιών μαζί με τη φλούδα τους περιέχουν καλή ποσότητα ινών. Περαιτέρω, περιέχουν στυπτικές ενώσεις γνωστές ως τανίνες, δηλαδή κατεχίνη και επικικατίνη που έχουν αντί-καρκινικές ιδιότητες. Επίσης, βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα.

Τα κυδώνια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C βοηθά στην απομάκρυνση βλαβερών ελεύθερων ριζών από το σώμα. Η βιταμίνη C συμβάλλει επιπλέον στην ενίσχυση της ανοσίας, στη μείωση του ιικού φορτίου και των φλεγμονωδών καταστάσεων.

Τα κυδώνια είναι μια καλή πηγή ορυκτών, όπως χαλκό, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6).

Λωτοί

ΛΩΤΟΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι λωτοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, που ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα. Το έντονο χρυσοκόκκινο χρώμα τους οφείλεται στα φλαβονοειδή (πολυφαινόλες και κατεχίνες), που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Επίσης οι λωτοί περιέχουν β-καροτένιο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Μπορεί έτσι να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο θρομβώσεων, την κακή χοληστερόλη LDL και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Οι λωτοί περιέχουν βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ), που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα.

Επιπλέον περιέχουν φυτικές ίνες και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί για άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Επίσης εμφανίζουν διουρητική δράση επειδή περιέχουν άφθονο ασβέστιο και κάλιο, που βοηθούν στο να απελευθερωθούν τα πλεονάσματα των υγρών. Περιέχουν, τέλος, βετουλινικό οξύ, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δραστική κατά κάποιων μορφών καρκίνου.

Λόγω όμως της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα δεν πρέπει να προτιμούνται από άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Μήλα

ΜΗΛΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα μήλα είναι εξαιρετική πηγή πολυφαινόλων. Αυτές οι πολυφαινόλες περιλαμβάνουν φλαβονολίνες (ειδικά κβερκετίνη, αλλά και καμφερολίνη και μυρικετίνη), κατεχίνες (ιδιαίτερα επικατινίνη), ανθοκυανίνες (αν τα μήλα έχουν κόκκινο δέρμα), χλωρογενικό οξύ, φλοριδισίνη και αρκετές δεκάδες θρεπτικές ουσίες πολυφαινόλης που υποστηρίζουν την υγεία. Τα μήλα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, συμπεριλαμβανομένων τόσο των διαλυτών όσο και των αδιάλυτων πηκτινών, και είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C. Τα θρεπτικά συστατικά των μήλων είναι ιδιαίτερα παρόντα στη φλούδα, η οποία είναι ένα πολύτιμο μέρος του φρούτου σε σχέση με το θρεπτικό του περιεχόμενο.

Είναι επιπλέον πλούσια σε κουρσετίνη και πηκτίνη. Η κουρσετίνη είναι ένα φλαβονοειδές, ένας τύπος φυσικά απαντώμενης φυτικής χημικής ουσίας που έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Η πηκτίνη είναι ένας τύπος διαλυτής ίνας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και έχει μέτρια επίδραση στη μείωση της LDL, της “κακής” χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρκίνων και διαταραχών του εντέρου.

Πορτοκάλια

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ_ΑΞΙΑ

Τα πορτοκάλια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Επιπλέον, τα πορτοκάλια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, όπως η βιταμίνη Β1, το παντοθενικό οξύ και το φυλλικό οξύ καθώς και η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο χαλκός και το κάλιο.

Σε πρόσφατες ερευνητικές μελέτες, οι θεραπευτικές ιδιότητες των πορτοκαλιών έχουν συσχετιστεί με μια μεγάλη ποικιλία φυτοθρεπτικών ενώσεων. Αυτά τα φυτοθρεπτικά περιλαμβάνουν φλαβονοειδή εσπεριδοειδών (τύποι φλαβονοειδών που περιλαμβάνουν τα μόρια εσπερετίνης και ναρινενίνης), ανθοκυανίνες, υδροξυκινναμικά οξέα και μια ποικιλία πολυφαινολών.

Αλλά είναι ακόμα μια φλαβανόνη στα πορτοκάλια, το μόριο της χερσεδίνης, το οποίο έχει επισημανθεί στην φυτοθρεπτική έρευνα για τα πορτοκάλια. Αναμφίβολα, η πιο σημαντική φλαβανόνη στα πορτοκάλια, η ερπεριδίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και τη χοληστερόλη και ότι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι σημαντικό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού βρίσκεται στο φλοιό και στον εσωτερικό λευκό πολτό του πορτοκαλιού, αντί στο υγρό πορτοκαλί κέντρο του, έτσι ώστε αυτή η ευεργετική ένωση να απομακρύνεται πολύ συχνά από την επεξεργασία των πορτοκαλιών σε χυμό.

Ρόδια

Ρόδι θρεπτική αξία

Το ρόδι είναι πολύ χρήσιμο φρούτο, επειδή είναι από τα ελάχιστα που μπορούν να φαγωθούν με το κουκούτσι, προσφέροντας όλη τη θρεπτική του αξία. Περιέχει πολύ σίδηρο, σελήνιο, καροτίνη και βιταμίνη C. Το ρόδι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο και νερό. Είναι γνωστό ότι το κάλιο και το μαγνήσιο, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, μπορούν να διατηρήσουν ενυδατωμένο τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει (τανίνες, ανθοκυανίνες, καροτίνη, βιταμίνη C, κ.α.) Οι ουσίες αυτές, έχουν την ιδιότητα να καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας έτσι τους διάφορους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Έχει προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου και κυρίως του καρκίνου στο δέρμα, στον προστάτη και στον μαστό και μπορεί να μειώσει την ανάπτυξή τους.

Το ρόδι επίσης περιέχει αυξημένη περιεκτικότητα σε φώσφορο. Ο φώσφορος είναι απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο καθότι συμβάλλει στη μυϊκή ανάπτυξη, στη σωστή ανάπτυξη των οστών και στην ομαλή λειτουργία των νεφρών, του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Επίσης, ο φώσφορος μπορεί να μειώσει τους πόνους της αρθρίτιδας. Πρέπει όμως να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με νεφροπάθειες.

Γιατί τα γαλακτοκομικά και η ζωική πρωτεΐνη καταστρέφουν τα οστά?
NOCTUA – η Vegan Ελληνική Μπύρα

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!