
Συνέργεια Τροφών για Βέλτιστη Υγεία
“Συνέργεια Τροφών”, τι είναι και πως μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας?
Η βασική ιδέα της συνέργειας τροφών, είναι ότι οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς σύνθετους τρόπους και μπορούμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, όταν τρώμε ορισμένες τροφές μαζί.
Συνδυάστε τις παρακάτω τροφές για βέλτιστη υγεία :
Ντομάτες και Αβοκάντο

Τα καροτενοειδή θρεπτικά συστατικά, που υπάρχουν σε πολύχρωμα προϊόντα όπως οι ντομάτες, δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό αν δεν καταναλώνονται μαζί με λίγο λίπος. Οι ντομάτες είναι γνωστές για το ότι περιέχουν το καροτενοειδές λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για να έχετε όλα τα οφέλη για την καταπολέμηση της νόσου, μπορείτε να συνδυάσετε την ντομάτα με ένα τέταρτο ενός αβοκάντο. Άλλα θρεπτικά συστατικά σε φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, απορροφώνται επίσης καλύτερα με λίγο λίπος, γι ‘αυτό είναι καλή ιδέα, να προσθέσετε αβοκάντο στην επόμενη σαλάτα σας.
Μήλα και Σταφύλια
Το φλαβονοειδές κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για πολλά από τα οφέλη των μήλων, και που επίσης υπάρχει και στα μούρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αναπνευστικών προβλημάτων, κάποιων καρκίνων και να κρατήσει την μνήμη αιχμηρή. Αλλά, όταν τρώγονται σε συνδυασμό με κατεχίνες, άλλο φλαβονοειδές, που βρίσκεται στα πορφυρά σταφύλια, ο συνδυασμός μπορεί να αναστέλλει θρόμβους αίματος και να ενισχύει την υγεία της καρδιάς. Άλλες καλές πηγές κατεχίνης, όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι, έχουν παρόμοια οφέλη όταν συνδυάζονται με τα μήλα.
Κουρκούμη και Μαύρο Πιπέρι
Το “χρυσό” μπαχαρικό, που συναντάται και μέσα στο κάρυ, έχει επισημανθεί για πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από την εμφάνιση διαβήτη. Αλλά από μόνο του δεν έχει σημαντική δράση, εκτός αν καταναλώνεται μαζί με μαύρο πιπέρι, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, την κυρίαρχη ένωση στην κουρκούμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε μορφή συμπληρώματος, η κουρκουμίνη και η κουρκούμη παρασκευάζονται και τα δύο με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη, μια ένωση πιπεριού.
Σπανάκι ή Kale και λεμόνι

Το λεμόνι, όχι μόνο νοστιμεύει μια σαλάτα, αλλά μετατρέπει αυτά τα πράσινα φυλλώδη σε υπερτροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τρώγοντας λαχανικά που περιέχουν υψηλό σίδηρο, όπως το σπανάκι, το kale, το Swiss chard και πολλά άλλα, το σώμα απορροφά το σίδηρο πιο εύκολα, όταν τρώγονται μαζί με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C. Προσθέστε λοιπόν χυμό λεμονιού ή μια χούφτα φράουλες ή ακόμα και ορισμένες πιπεριές και μετατρέψτε το σίδηρο στη σαλάτα σας σε μορφή που μοιάζει περισσότερο με το σίδηρο που βρίσκεται στα ψάρια και το κρέας. Αυτό λοιπόν θα κάνει την σαλάτα σας πιο νόστιμη, αλλά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα πιο ισχυρό.
Βρώμη και Βιταμίνη C
Εάν πρόκειται για συνδυασμό πρωινού που ήδη απολαμβάνετε, είστε στο σωστό δρόμο. Η βρώμη είναι ένας τεκμηριωμένος βοηθός της καρδιάς, αλλά η κατανάλωση βρώμης (και άλλων ολικών δημητριακών) μαζί με τροφές και χυμούς πλούσιους σε βιταμίνης C, μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης και να κρατήσει τις αρτηρίες σας καθαρές.
Μπρόκολο και Ντομάτες

Συνδυάστε τις δυο αυτές δυνάμεις καταπολέμησης του καρκίνου! Ντομάτες, πλούσιες σε λυκοπένιο, μαζί με μπρόκολο για επιπλέον προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Το μπρόκολο, μέλος μιας κατηγορίας λαχανικών που ονομάζεται brassicas, έχει μερικές από τις ισχυρότερες αντικαρκινικές ιδιότητές. Αλλά σε μια μελέτη του 2007, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των δυο αυτών τροφών είχε ακόμα μεγαλύτερη αντικαρκινική δράση.
Φιστικοβούτυρο και Ψωμί Ολικής Αλέσεως

Τα φιστίκια περιέχουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία απουσιάζουν από το σιτάρι. Συνδυάζοντας τα δύο, δημιουργείται μια ολόκληρη αλυσίδα αμινοξέων (πρωτεΐνη), που είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσετε και να διατηρήσετε τους μύες σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι το ψωμί είναι ολικής αλέσεως και ότι το φυστικοβούτυρο είναι βιολογικό και όχι γεμάτο με χημικά και συντηρητικά.
Όσπρια και Ρύζι
Ως γνωστό, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, κουκιά, μπιζέλια, φιστίκια, σόγια, φάβα, κλπ) αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όχι υψηλής βιολογικής αξίας. Επομένως, δεν παρέχουν στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και για αυτό χρειάζεται να τα λαμβάνουμε από την τροφή μας. Τα όσπρια περιέχουν λυσίνη, ένα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, το οποίο όμως απουσιάζει από το ρύζι. Όταν λοιπόν το ρύζι συνδυάζεται με τα όσπρια, τότε συμπληρώνεται όλο το φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων και αυξάνεται η βιολογική αξία της πρωτεΐνης που παίρνουμε από το συγκεκριμένο γεύμα. Αυτό μάλιστα, καθιστά το συνδυασμό ισότιμο με τη ζωική πρωτεΐνη. Επιπλέον το ρύζι είναι σχετικά φτωχό σε φαινυλαλανίνη και λευκίνη, δύο επίσης απαραίτητα αμινοξέα, που εμπεριέχονται στα όσπρια.