
Φύτρες από Σπόρους Κάνναβης – 9 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία
Οι σπόροι κάνναβης είναι μια πλήρης πηγή θρεπτικών ουσιών. Πάνω από το 80% της συνολικής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά αποτελείται από σημαντικές συγκεντρώσεις PUFA, ω-6 GLA & ω-3 SDA. Αυτές οι ενώσεις μειώνουν τον σχηματισμό φλεγμονωδών προστανοειδών από το αραχιδονικό οξύ.
Οι φύτρες από σπόρους κάνναβης είναι λιγότερο γνωστές σε σχέση με τους ίδιους τους σπόρους, όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω όμως θα αναλύσουμε τα 9 εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία που προσφέρουν οι φύτρες κάνναβης και γιατί θα έπρεπε να τις εντάξουμε στην διατροφή μας.
1) Οι φύτρες – βλαστάρια κάνουν τους σπόρους πιο εύπεπτους
Η φύτρα αναστέλλει το φυτικό οξύ και εξουδετερώνει τους αναστολείς των ενζύμων, συμβάλλοντας στην αποφυγή του φουσκώματος (τον νούμερο ένα λόγο που οι άνθρωποι αποφεύγουν να τρώνε συχνά όσπρια).
Η φύτρα επίσης μειώνει γενικά τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά και μετατρέπει την πυκνή φυτική πρωτεΐνη σε απλούστερα αμινοξέα, βοηθώντας τους οργανισμούς μας να αφομοιώσουν ευκολότερα το διατροφικό τους περιεχόμενο.
2) Η φύτρα κάνει τους σπόρους κάνναβης να γίνονται πιο αλκαλικοί
Οι σπόροι και τα έλαια δεν είναι πολύ αλκαλικά σε σύγκριση με άλλες φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά. Όταν βλαστήσουμε τους σπόρους, αυτοί μετατρέπονται σχεδόν στην «κατάσταση» των λαχανικών και, ως εκ τούτου, γίνονται πιο αλκαλικοί. Η αλκαλικότητα των τροφών είναι μια σημαντική ποιότητα που μας βοηθά να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη φυσιολογία απαλλαγμένη από φλεγμονές.
3) Η φύτρα αυξάνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
Αυτό ισχύει για κάθε είδος φύτρας. Οι βιταμίνες όπως η βιταμίνη C αυξάνονται όταν μετατρέπονται οι σπόροι σε φύτρες. Οι Κινέζοι ναυτικοί τα παλαιά χρόνια μετέφεραν φασόλια mung, όταν έκαναν μεγάλες διαδρομές στη θάλασσα, για να τα βλαστήσουν προκειμένου να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C και να αποφύγουν το σκορβούτο.
Τι συμβαίνει συγκεκριμένα με τις φύτρες από σπόρους κάνναβης? Το αντιφλεγμονώδες γ-λινολενικό οξύ (GLA) το οποίο αναφέρθηκε νωρίτερα αυξάνεται κατά 30% από σπόρο σε φύτρα!
4) Η φύτρα δεν προκαλεί σχηματισμό κανναβινοειδών
Αυτό είναι αρκετά απλό: με τη φύτρα το φυτό δεν παράγει κανναβινοειδή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχότροπος επίδραση. Αυτό το καθιστά ασφαλές προϊόν για χρήση ως διατροφικό στοιχείο για οποιονδήποτε, από παιδιά έως ηλικιωμένους ή ακόμα και έγκυες γυναίκες.
5) Η φύτρα προκαλεί το σχηματισμό μοναδικών φλαβονοειδών
Σε ορισμένες ποικιλίες κάνναβης, οι φύτρες προκαλούν το σχηματισμό προνυλιωμένων φλαβονοειδών όπως οι κανναβλαβίνες, τα κανναβισιράνια, τα καννιπρένια, τα οποία υπάρχουν στα φύλλα και στα άνθη της κάνναβης και όχι στους σπόρους.
Τα φλαβονοειδή είναι δευτερογενείς μεταβολίτες φυτών. Τα φυτά τα παράγουν για να προστατεύονται από το οξειδωτικό στρες, τους παθογόνους παράγοντες και από την ακτινοβολία UV. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο φυτό κάνναβης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
6) Η καναφλαβίνη είναι ένα φλαβονοειδές μοναδικό στις φύτρες κάνναβης
Η κάνναβη παράγει περίπου 20 φλαβονοειδή, κάποια κοινά με άλλα φυτά και άλλα μοναδικά για το φυτό κάνναβης όπως το Cannflavin, το οποίο είναι πραγματικά ένα μείγμα δύο στενά συνδεδεμένων φλαβονοειδών, CFA και CFB.
7) Η καναφλαβίνη έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση
Η αντιφλεγμονώδης δράση της καναφλαβίνης έχει εντοπιστεί ήδη από το 1985 και αποδείχθηκε ότι είναι υψηλότερη από αυτή της ασπιρίνης.
Οι κανναβίνες είναι στην πραγματικότητα τα πρώτα φλαβονοειδή που έχουν άμεση ανασταλτική δράση στα δύο κρίσιμα ένζυμα στη βιοσύνθεση αυτών των προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών (5-LO & PGES-1).
8) Η καθημερινή κατανάλωση φύτρων κάνναβης προσφέρει πιθανά κλινικά οφέλη
Τα φλαβονοειδή έχουν μακρά διάρκεια απομάκρυνσης από το σώμα μας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη βιοενεργών συγκεντρώσεων καναφλαβινών στο πλάσμα και στους ιστούς με τακτική κατανάλωση, για παράδειγμα από τη διατροφή μας.
Αν και αυτό δεν έχει ερευνηθεί διεξοδικά, οι επιστήμονες που μελετούν τις κανναβίνες υποδηλώνουν ότι η καλύτερη πρόσληψη κανναβίνων είναι όταν βρίσκονται σε βλαστάρια και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της δραστηριότητας και απορρόφησης καναφλαβίνων. 20 γραμμάρια φρέσκων φυτρών κάνναβης ημερησίως, επαρκούν για να ληφθούν σημαντικές συγκεντρώσεις αυτών των αντιφλεγμονωδών μορίων.
9) Οι φύτρες από σπόρους κάνναβης είναι μια εύκολη & απολύτως οικονομική διαδικασία
Το καλύτερο μέρος όλων είναι ότι για να αποκτήσουμε όλα αυτά τα υπέροχα διατροφικά οφέλη δεν χρειαζόμαστε πραγματικά πολλά!
- Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας και όλες οι επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε είναι πραγματικά καθαρές
- Αφήστε τους σπόρους σας να διατηρούν σταθερή υγρασία & επαρκή ζεστασιά.
- Αφήστε τους σπόρους σε ηρεμία & στο σκοτάδι για 4 έως 5 ημέρες μέχρι να βγάλουν τις φύτρες.
- Απολαύστε όλα τα καταπληκτικά παραπάνω οφέλη για την υγεία!