
Βασισμένοι στο γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο κοντινούς ξαδέλφους μας, θα νομίζατε ότι εμείς οι άνθρωποι θα γνωρίζαμε ένα ή δύο πράγματα για τις μαϊμούδες και τους πιθήκους. Ωστόσο, υπάρχει ένας εκπληκτικός αριθμός παρανοήσεων και μύθων που συνεχίζουν να κυκλοφορούν σχετικά με αυτά τα έξυπνα πρωτεύοντα. Ας αφιερώσουμε όλοι λίγο χρόνο για αυτά τα 11 γεγονότα που ανοίγουν τα μάτια για αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα.
-
Οι πίθηκοι και οι λεμούριοι δεν είναι μαϊμούδες
Όλα τα πρωτεύοντα που δεν είναι προσιμιίδες ή πίθηκοι, είναι μαϊμούδες. Σήμερα υπάρχουν 264 γνωστά σωζόμενα είδη μαϊμούδων και αντιπροσωπεύουν δύο από τις τρεις ομάδες των σιμιίδων πρωτευόντων.
Ο όρος «πίθηκος» μερικές φορές χρησιμοποιείται ευρέως για κάθε ζώο στην οικογένεια των πρωτευόντων, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μαϊμούδες είναι εντελώς διαφορετικές από την εξελικτική προοπτική τόσο από τους πιθήκους (δηλαδή χιμπατζήδες, γορίλες και ανθρώπους) όσο και τις προσιμιίδες (λεμούριοι, tarsiers και lorises).
-
Η ανθρώπινη βιομηχανία απειλεί πολλές από τις μαϊμούδες του κόσμου
Μερικά από τα πιο συναρπαστικά είδη μαϊμούδων αντιμετωπίζουν ταχείες μειώσεις στον πληθυσμό λόγω διαφόρων παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τα πάντα, από την απώλεια ενδιαιτημάτων και τον κατακερματισμό, τη παγίδευση τους για το παγκόσμιο εμπόριο κατοικίδιων ζώων και το κυνήγι κρέατος ή για να χρησιμοποιηθούν σε εργαστήρια φαρμακοβιομηχανιών ως πειραματόζωα.

-
Στην Ευρώπη υπάρχει μόνο ένα είδος άγριας μαϊμούς
Σχεδόν όλοι οι άγριοι πίθηκοι της Γης περιορίζονται σε τέσσερα μόνο μέρη του κόσμου: Τα είδη του Νέου Κόσμου βρίσκονται στη Νότια και Κεντρική Αμερική, ενώ τα είδη του Παλαιού Κόσμου βρίσκονται στην Ασία και την Αφρική. Υπάρχει όμως μια εξαίρεση – ο ακμάζων πληθυσμός άγριων μακάκων Βαρβαρίας που περιφέρονται ελεύθεροι στο Ιβηρικό νησί του Γιβραλτάρ. Η ανάλυση του DNA δείχνει ότι αυτοί οι μακάκοι, που βρίσκονται στο Γιβραλτάρ για πολλούς αιώνες, προέρχονταν από τη Βόρεια Αφρική.
Αν και αυτοί οι μακάκοι είναι οι μόνες άγριες μαμούδες που ζουν σήμερα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν ήταν πάντα έτσι. Πριν από την εποχή των παγετώνων, τα μακάκια βρίσκονταν σε πολλά αλλα μέρη της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία και τα Βρετανικά νησιά.
4. Οι Πυγμαίες Μαρμοζέτες είναι οι μικρότερες μαϊμούδες στον κόσμο
Η πυγμαία μαρμοζέτα, το γένος Cebuella, είναι ένα μικρό γένος μαϊμού του Νέου Κόσμου που προέρχεται από τα τροπικά δάση της δυτικής λεκάνης του Αμαζονίου στη Νότια Αμερική. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η μικρότερη μαϊμού και ένας από τους μικρότερους πρωτεύοντες στον κόσμο, με βάρος μόλις πάνω από 100 γραμμάρια.

-
Οι Μανδρίλοι είναι οι μεγαλύτερες μαϊμούδες στον κόσμο
Οι Μανδρίλοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι λόγω του ζωηρού χρωματισμού των προσώπων και των οπίσθιων τους, αλλά μια άλλη συναρπαστική πτυχή του ακραίου διμορφισμού τους που τους ξεχωρίζει από άλλες μαϊμούδες είναι το τεράστιο μέγεθός τους. Ενώ οι θηλυκές ζυγίζουν περίπου 27 κιλά κατά μέσο όρο, οι ενήλικοι αρσενικοί μπορούν να ζυγίζουν έως και 82 κιλά!
6. Η ζωντάνια του κόκκινου προσώπου ενός φαλακρού Κακαγιάο είναι ενδεικτική της υγείας του
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι περίεργες μαϊμούδες του Νέου Κόσμου εξελίχθηκαν με έντονα κόκκινα πρόσωπα ως απόκριση στην ελονοσία, η οποία επικρατεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου όπου ζουν. Γενικά, όσο πιο ζωντανό κόκκινο χρώμα έχει το πρόσωπο, τόσο πιο υγιές είναι το άτομο.
Οι Κακαγιάο που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια είναι αισθητά πιο χλωμοί και δεν επιλέγονται ως σεξουαλικοί σύντροφοι καθώς δεν έχουν την επιθυμητή φυσική ανοσία στην ελονοσία.
-
Οι λοφιοφόροι καπουτσίνοι ήταν οι πρώτοι πρωτεύοντες πέραν των πιθήκων που παρατηρήθηκαν να χρησιμοποιούν εργαλεία
Πιθανόν να μην γνωρίζετε, ότι οι λοφιοφόροι καπουτσίνοι θεωρούνται ευρέως ως οι πιο έξυπνοι όλων των μαϊμούδων του Νέου Κόσμου. Είναι από τους πρώτους πρωτεύοντες εκτός από τους πιθήκους που παρατηρήθηκαν ότι ασχολούνται με τη χρήση εργαλείων υψηλής εξειδίκευσης στην άγρια φύση.
Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα της χρήσης των εργαλείων τους είναι ο τρόπος με τον οποίο οι καπουτσίνοι σπάζουν και ανοίγουν τις καρύδες – τοποθετώντας τις σε πέτρινα “αμόνια” και στη συνέχεια χτυπώντας τες σκληρά με έναν άλλο βράχο. Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα της νοημοσύνης και της χρήσης των εργαλείων τους είναι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύονται κατά τη διάρκεια της περιόδου των κουνουπιών. Τρίβουν το σώμα τους με το μανιτάρι millipede, χρησιμοποιώντας το ως φυσικό εντομοαπωθητικό.

-
Ο καλλωπισμός χρησιμοποιείται για την ενίσχυση και την επιδιόρθωση σχέσεων
Για τις μαϊμούδες, το να μαζέψουν έντομα, βρωμιά και άλλα υπολείμματα από τους συντρόφους τους, απέχει πολύ από την απλή προσωπική υγιεινή – είναι μια έκφραση φροντίδας και αγάπης.
-
Οι κραυγές των μαϊμούδων Αλουάτα μπορούν να ταξιδέψουν 5 χιλιόμετρα μέσα από πυκνό δάσος
Με μια επιβλητική κραυγή 128 ντεσιμπέλ, οι μαϊμούδες Αλουάτα του Νέου Κόσμου είναι πιθανό να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο, αλλά αυτοί οι ήχοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υψηλής κοινωνικής τους επικοινωνίας.
Σύμφωνα με το National Geographic, “η κραυγή των μαϊμούδων Αλουάτα μπορεί να ακουστεί έως και πέντε χιλιόμετρα μακριά. Οι αρσενικοί πίθηκοι έχουν μεγάλους λαιμούς και εξειδικευμένους, σαν φωνητικοί θάλαμοι που βοηθούν στην αύξηση της έντασης στο διακριτικό τους κάλεσμα. Η κραυγή στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε άλλες μαϊμούδες: “Αυτή η περιοχή έχει ήδη καταληφθεί επομένως μην πλησιάζετε”.
-
Μόνο οι μαϊμούδες του Νέου Κόσμου έχουν προεξέχουσες ουρές
Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται μαϊμούδες, υπάρχει συχνά μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα της Disney που έρχεται στο μυαλό. Εάν έχετε διαβάσει ή δει ποτέ το “Βιβλίο της Ζούγκλας”, ίσως να είστε εξοικειωμένοι με το στρατό των άτακτων μαϊμούδων που χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να περιηγηθούν με τέχνη και να κάνουν κόλπα στο Μόγλη στα πυκνά δάση της Ινδίας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι άγριοι πίθηκοι που ζουν στη Νοτιοανατολική Ασία είναι μαϊμούδες του Παλαιού Κόσμου, και οι μόνες μαϊμούδες που διαθέτουν ουρές βρίσκονται στον Νέο Κόσμο, που βρίσκεται στο αντίθετο άκρο της Γης.
-
Οι μαϊμούδες μακάκοι λατρεύουν ένα χαλαρωτικό ζεστό μπάνιο όσο και ο καθένας από εμάς
Αυτές οι “μαϊμούδες του χιονιού”, όπως ονομάζονται συχνά, έχουν εξελιχθεί για να ευδοκιμήσουν σε κλίματα που κυμαίνονται από υποτροπικά έως υπο-Αρκτικά και ένα από τα κορυφαία χειμερινά στέκια τους είναι το πάρκο πιθήκων Jigokudani στο Yamanouchi της Ιαπωνίας. Από τότε που άρχισαν να επισκέπτονται τακτικά αυτά τα παραδοσιακά onsens στη δεκαετία του 1950, έχουν γίνει συχνοί θαμώνες προκαλώντας τον διεθνή θαυμασμό.
Οι μαϊμούδες χιονιού κολυμπούν κυρίως για να ζεσταθούν το χειμώνα, αλλά μερικές φορές το κάνουν και σε άλλες εποχές. Το ζεστό νερό δεν παίζει ρόλο στην επιβίωση – η παχιά γούνα τους είναι αρκετή για να αντέξει τους σκληρούς χειμώνες της περιοχής – οπότε το μπάνιο είναι προφανώς μια πολυτελής δραστηριότητα που βασίζεται στην άνεση, τις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτιστική παράδοση.
Εκτός από τον άνθρωπο (γένος Homo), οι μακάκοι είναι το γένος πρωτευόντων με τη μεγαλύτερη εξάπλωση, καθώς ζουν από τη βόρεια Αφρική έως και την Ιαπωνία. Πολλά είδη μακάκων χρησιμοποιούνται εκτεταμένα ως αντικείμενα πειραμάτων και δοκιμών.
