Νέα μελέτη αποκαλύπτει: “Η βιομηχανία πουλερικών κερδοφορεί από παραμορφωμένα κοτόπουλα”

Η βιομηχανία πουλερικών κερδοφορεί από παραμορφωμένα τροποποιημένα κοτόπουλα

Για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για κρέας κοτόπουλου, η βιομηχανία πουλερικών επέλεξε τροποποιημένα κοτόπουλα για αύξηση της παραγωγής και του μεγέθους του στήθους. Αν και αυτή η υψηλή παραγωγικότητα σημαίνει προσιτή τιμή για τους καταναλωτές, έχει κόστος για την ευημερία των κοτόπουλων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη και πίεση των καταναλωτών στους κτηνοτρόφους, παραγωγούς, σούπερ μάρκετ και λιανοπωλητές για βελτίωση της ευημερίας των δισεκατομμυρίων κοτόπουλων που υποβάλλονται σε εκτροφή/θανάτωση κάθε χρόνο. Αρκετές μελέτες μικρής κλίμακας ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα ευημερίας για βραδύτερα αναπτυσσόμενα στελέχη σε σύγκριση με τα ταχέως αναπτυσσόμενα, συμβατικά στελέχη.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες εκτός από την ανάπτυξη, δεν λάμβαναν υπόψη παράμετρους, όπως για παράδειγμα την παραμόρφωση του σώματος, που επηρεάζουν σημαντικά την ευημερία.

Νέα διετής μελέτη για την βιομηχανία πουλερικών

Η μεγαλύτερη μελέτη για τη μεταχείριση των κοτόπουλων στη βιομηχανία κρέατος κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Global Animal Partnership – μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει στη βελτίωση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων. Η μελέτη, με τίτλο “In Pursuit of a Better Broiler: A Comprehensive Study on 16 Strains of Broiler Chickens Differing in Growth Rates”,  πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 7.500 κοτόπουλα για δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, μελέτησαν τις επιπτώσεις της γενετικά τροποποιημένης ταχείας ανάπτυξης που μετατρέπει τους νεοσσούς σε κοτόπουλα πλήρους ανάπτυξης εντός έξι εβδομάδων – το ισοδύναμο ενός ανθρώπινου μωρού δύο μηνών που ζυγίζει 660 κιλά.

Για τη μελέτη, τοποθετήθηκαν στην πλάτη  ορισμένων κοτόπουλων όργανα παρακολούθησης δραστηριότητας για να μετρήσουν την απόδοση τους. Ενώ σε άλλα δόθηκε μια πορεία με εμπόδια για να δουν αν τα πουλιά ήταν αρκετά ευκίνητά για να μπορούν να φτάσουν στο φαγητό και το νερό τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κοινά, ταχέως αναπτυσσόμενα κοτόπουλα, είχαν δυσκολία στην κίνηση και υπέφεραν από πληγές. Επίσης παρουσίασαν υψηλότερους βιοχημικούς δείκτες μυϊκής βλάβης και δυσανάλογη ανάπτυξη της καρδιάς και των πνευμόνων. Μια ταλαιπωρία που ονομάζεται «ξύλινο στήθος» – η σκλήρυνση του στήθους του κοτόπουλου που το κάνει να αισθάνεται σχεδόν σαν ξύλο – ήταν ακραία όσο πιο γρήγορα τα κοτόπουλα μεγάλωναν.

«Όταν αγοράζουμε κρέας πουλερικών, στην ουσία χρηματοδοτούμε τα παραπάνω. Αγοράζουμε ένα κοτόπουλο που υπέστη τρομερούς πόνους και καταστροφές στο σώμα του. Ο γενετικός χειρισμός αυτών των ζώων που οδηγεί σε συνεχή πόνο και βασανισμό είναι επαίσχυντος», δήλωσε ο Josh Balk, αντιπρόεδρος της Farm Animal Protection at The Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών. «Τα εστιατόρια και τα παντοπωλεία πρέπει να υποχρεώσουν τους προμηθευτές κοτόπουλου τους να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές και να επιτρέπουν στα κοτόπουλα τους να μεγαλώσουν με πιο φυσικό ρυθμό. Αυτό είναι το λιγότερο που οφείλουμε σε αυτά τα ζώα που αντιμετωπίζονται επί του παρόντος σαν να είναι άψυχα αντικείμενα».

Η Global Animal Partnership ελπίζει ότι η μελέτη θα συμβάλει σημαντικά στην επιστημονική βιβλιογραφία σε πολλούς τομείς και θα διαδραματίσει ρόλο στην επιδίωξη καλύτερης ευημερίας για τα κοτόπουλα.

Σοκαριστήκατε από τα παραπάνω; Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε τα κοτόπουλα είναι να τα κρατήσετε μακριά από το πιάτο σας. #GoVegan

Vegalife – Ελληνικά vegan και cruelty free καλλυντικά – οροί ομορφιάς
8 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα θα σωθούν ετησίως αν η Πολωνία προχωρήσει με την απαγόρευση εκτροφής τους

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

error: Content is protected !!