
Για να σώσουμε το 30% της βιοποικιλότητας μας, πρέπει να μειώσουμε την κτηνοτροφία κατά 50%
4,45 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μειώνοντας την ετήσια κατανάλωση κρέατος κατά 50%. Η έκταση αυτή είναι ίση με το μέγεθος της Ινδίας και της Μογγολίας μαζί.
«Με την μείωση του 50% της ζωικής παραγωγής θα σώσουμε το 30% της απώλειας βιοποικιλότητας και, ως εκ τούτου, 12.000 είδη κάθε χρόνο», αναφέρει ο Bernat Añaños, ο συνιδρυτής της εταιρείας Heura, βασιζόμενος στην έκθεση με τίτλο «Όρεξη για Καταστροφή» και στο γεγονός ότι κάθε μέρα 110 ζώα και είδη εντόμων χάνονται από την καταστροφή των τροπικών δασών. Η έκθεση δείχνει ότι το 60 τοις εκατό της απώλειας βιοποικιλότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη μπορεί να αποδοθεί στην κτηνοτροφική παραγωγή.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Έκθεση Πόρων στο “Creating a Sustainable Food Future” επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και των βοσκοτόπων είναι η κύρια πηγή υποβάθμισης του οικοσυστήματος και απώλειας της βιοποικιλότητας.
Όσον αφορά τη χρήση γης, ο Añaños εξηγεί ότι «μειώνοντας το 50% της κατανάλωσης κρέατος ζώων, 4,45 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη γεωργία, δηλαδή το μέγεθος της Ινδίας και της Μογγολίας μαζί. Πολλαπλασιάζοντας με 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα όσπρια και την παραγωγή σιτηρών για κατανάλωση από τον άνθρωπο, φτάνοντας συνολικά στο μέγεθος της Αυστραλίας, θα λύσουμε πολλές ανησυχίες όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και την πείνα, δημιουργώντας ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων».
Αυτό το συμπέρασμα προέρχεται από έρευνα της Greenpeace όπου δείχνει ότι κάθε κιλό παραγωγής κρέατος απαιτεί 27.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργήσιμης γης. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2017, 330 εκατομμύρια τόνοι ζωικού κρέατος καταναλώθηκαν στον κόσμο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε 8,91 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα μόνο για να τρώμε κρέας», εξηγεί η έκθεση.
Σπατάλη πόρων
Επιπλέον, σύμφωνα με τον FAO (Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας), η τρέχουσα ποσότητα γεωργικής γης στον κόσμο είναι περίπου 15 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και η κτηνοτροφία καταλαμβάνει σχεδόν το 80%, παρόλα αυτά παράγει λιγότερο από το 20% της παγκόσμιας προσφοράς θερμίδων. «Αυτά τα δεδομένα δείχνουν την ασυνέπεια του τρέχοντος συστήματος διατροφής μας και την ώθηση που χρειάζεται στο να μεταβούμε σε μια φυτική διατροφή εάν θέλουμε να φροντίσουμε τη βιοποικιλότητα, τον πλανήτη και επομένως τη δική μας υγεία» καταλήγει ο συνιδρυτής της Heura.
Μπορεί ο καθένας μας να συμβάλλει σε αυτό αλλάζοντας τη διατροφή του με εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά, ή / και ενθαρρύνοντας άλλους να κάνουν το ίδιο.
