Vegan Κολλαγόνο – Πώς να ενισχύσετε το κολλαγόνο φυσικά μέσω της vegan διατροφής

Vegan Κολλαγόνο - Πώς να ενισχύσετε το κολλαγόνο φυσικά μέσω της vegan διατροφής - πηγές, οφέλη και τι να αποφύγετε

Τι είναι το vegan κολλαγόνο;

Το vegan κολλαγόνο και γενικά το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη διαφορετικών συνδετικών ιστών.  Αποτελείται από αμινοξέα και είναι μια αδιάλυτη, ινώδης πρωτεΐνη.

Οι συνδετικοί ιστοί βρίσκονται στο σώμα των περισσότερων ζώων και ανθρώπων. Ιστοί όπως μυς, δέρμα, τένοντες και σύνδεσμοι.

Το κολλαγόνο είναι ουσιαστικά η κόλλα που συγκρατεί το σώμα σας μαζί για αυτό και ονομάζεται  «κόλλα»-γόνο. Παίζει ρόλο σε βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως είναι η απόδοση της ελαστικότητας του δέρματος και η ενίσχυση των οστών.

Είναι ευρέως γνωστό ότι καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να αποθηκεύουμε κολλαγόνο μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε φυσικά σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και πόνους στις αρθρώσεις.

Από πού προέρχεται το κολλαγόνο;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το κολλαγόνο προέρχεται από συνδετικούς ιστούς στο σώμα.

Μια πλούσια διατροφή με τρόφιμα και βιταμίνες που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα σας είναι η καλύτερη επιλογή.

Σκεφτείτε το ως κολλαγόνο DIY. Όλα τα οφέλη και χωρίς την χρήση ιστών νεκρών ζώων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της κτηνοτροφίας στο περιβάλλον και τις προσπάθειές μας να υποστηρίξουμε την καλή διαβίωση των ζώων, πιστεύουμε ότι τα φυτικά συστατικά που ενισχύουν το κολλαγόνο είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση για vegan κολλαγόνο.

Και φαίνεται ότι η επιστήμη συμφωνεί.

Μελέτες δείχνουν ότι πολλές φυτικές τροφές έχουν την ικανότητα να προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου.

Υπάρχουν βότανα και superfoods που μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν, να ενισχύσουν και να παρατείνουν την υγεία του δέρματος. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν αλόη βέρα, κουρκούμη, γλυκόριζα, ρόδι, κανέλα και άνηθο. 

Προωθώντας τη δική σας παραγωγή κολλαγόνου μέσω της vegan διατροφής, μπορείτε να συμβάλετε σημαντικά στην προώθηση της μακροζωίας, της ζωντάνιας και ακόμη και να βελτιώσετε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας.

Πώς να ενισχύσετε το κολλαγόνο φυσικά μέσω της vegan διατροφής;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα σώματα παράγουν λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνουν, εξ ου και γιατί πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν ρυτίδες, δυσφορία στις αρθρώσεις και πόνους, εντερικά προβλήματα και γερασμένο δέρμα. Υπάρχουν πολλά προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά που περιέχουν κολλαγόνο, τα οποία δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι είναι ζωικής προέλευσης. Ωστόσο πέρα ότι δεν είναι vegan, τα μόρια κολλαγόνου είναι πολύ μεγάλα για να τα απορροφήσει το δέρμα, οπότε η εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος που περιέχουν κολλαγόνο δεν προσφέρει κανένα απολύτως όφελος για το δέρμα.

Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πραγματικά να τρώνε, ούτε να εφαρμόζουν, κολλαγόνο από άλλο ον για να έχουν υγιή επίπεδα κολλαγόνου στο σώμα τους. Μια πληθώρα φυτικών τροφίμων αρκεί για να προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποκτήσετε λαμπερό δέρμα ως vegan, χάρη στο δικό σας κολλαγόνο.

  1. Αποφύγετε τις κυτταρικές βλάβες

Η κυτταρική αποσύνθεση είναι αυτό που προκαλεί γήρανση όταν καταστρέφονται τα μιτοχόνδρια (μέρος ενός κυττάρου που είναι υπεύθυνο για μια εξειδικευμένη εργασία). Τα κατεστραμμένα κύτταρα παράγουν τοξικά μόρια, που ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες», τα οποία είναι πολύ αντιδραστικά με άλλα μη τοξικά μόρια.

«Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε τμήματα κυττάρων όπως πρωτεΐνες, DNA και κυτταρικές μεμβράνες κλέβοντας τα ηλεκτρόνια τους μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση

Τα αντιοξειδωτικά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες για να τα εξουδετερώσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση αφθονίας αντιοξειδωτικών, είτε για την προώθηση του υγιούς δέρματος, και μείωση των σημαδιών γήρανσης, είτε για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ασθένειας, είναι κρίσιμη για την κυτταρική υγεία.

Επίσης, αποφεύγετε τοξικά προϊόντα, όπως νικοτίνη, αλκοόλ, τυποποιημένα τρόφιμα, λευκή ζάχαρη και αλεύρι, φάρμακα, τοξικά προϊόντα καθαρισμού και είδη μακιγιάζ, κ.λ.π.

Επιπλέον, ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την προώθηση και δημιουργία κολλαγόνου.

  1. Επιλέγετε αντιφλεγμονώδεις τροφές

Η vegan διατροφή περιέχει γενικά περισσότερες φυτικές τροφές, σε σχέση με αυτή που ακολουθούν οι παμφάγοι, πλούσιες σε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, τα σταυρανθή λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο είναι μερικά παραδείγματα τροφίμων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. προωθώντας επομένως την παραγωγή κολλαγόνου.

  1. Εμπλουτίστε την διατροφή σας με θρεπτικά συστατικά

Βιταμίνες όπως η Α (πρόδρομος βήτα-καροτένιο) και η C (υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που μειώνουν τη φλεγμονή) λειτουργούν αρμονικά για την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα. Ενώ πολλά φυτικά τρόφιμα περιέχουν και τις δύο αυτές βιταμίνες, μερικές είναι υψηλότερης περιεκτικότητας από άλλες. Η παπάγια, το λάχανο, τα μούρα, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, τα μανιτάρια, οι σπόροι κολοκύθας και τα καρότα είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα. Για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά και που βοηθήσετε στην παραγωγή vegan κολλαγόνου, επιλέξτε ένα vegan smoothie για πρωινό.

Αμινοξέα

Τα αμινοξέα, γνωστά ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να ληφθεί μόνο από ζωικές πηγές. Ωστόσο φυτικές πρωτεΐνες, όπως η πρωτεΐνη μπιζελιού ή η κινόα, θεωρούνται επίσης πλήρεις πρωτεΐνες. Μια πλήρης πρωτεΐνη σημαίνει ότι περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.

Η οικοδόμηση υγιούς κολλαγόνου δεν αφορά την απευθείας κατανάλωση πρωτεΐνης κολλαγόνου, αλλά το να παρέχετε στο σώμα σας τα σωστά δομικά στοιχεία, όπως τα παρακάτω, για να την δημιουργήσει από μόνο του.

Αλόη Βέρα

Η αλόη βέρα είναι πλούσια σε συγκεκριμένους πολυσακχαρίτες που παίζουν ρόλο στη συγκέντρωση αμινοξέων στο σχηματισμό κολλαγόνου. Αυτοί οι πολυσακχαρίτες μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στη δημιουργία μεγαλύτερων, ισχυρότερων συγκροτημάτων κολλαγόνου. Σκεφτείτε το ως ικριώματα για να βοηθήσετε γρήγορα στην κατασκευή μακρύτερων, ισχυρότερων κλώνων κολλαγόνου.

Επιπλέον, η αλόη βέρα μελετήθηκε επίσης για την ικανότητά της να παρέχει θρεπτικά συστατικά που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην επιτάχυνση του χρόνου επούλωσης του δέρματος.

Σίλικα

Μια άλλη πολύ γνωστή ένωση ενίσχυσης του κολλαγόνου είναι η σίλικα (μερικές φορές αναφέρεται ως πυρίτιο). Το πυρίτιο είναι ένα εξαιρετικά ευεργετικό μέταλλο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της εμφάνισης των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Τροφές που περιέχουν πυρίτιο είναι το alfalfa (τριφύλλι), τα παντζάρια, το καστανό ρύζι, το πίτουρο ρυζιού, το βότανο horsetail ή εκουϊζέτο, η τσουκνίδα, τα φασόλια σόγιας, οι πιπεριές τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η επεξεργασία των τροφίμων μπορεί να μειώσει τα επίπεδά του πυριτίου στις τροφές, έως και 98%, όπως επίσης και μια καθημερινή διατροφή πλούσια σε λίπη, άμυλο και απλούς υδατάνθρακες.   Πλούσιες πηγές πυριτίου είναι επίσης τα κόκκινα άλγη (Lithothamnium) και το μπαμπού (bamboo).

Βιταμίνη C

Όχι μόνο για να κρατήσει την ασθένεια μακριά! Εκτός από τα αμινοξέα, η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που πρέπει να έχουν στην παραγωγή φυσικού κολλαγόνου.

Χωρίς επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, το σώμα σας δεν μπορεί καν να αποθηκεύσει ή να σχηματίσει κολλαγόνο.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για να μετατρέψει το αμινοξύ προλίνη σε υδροξυπρολίνη. Η υδροξυπρολίνη είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση της δομής του κολλαγόνου. Αυτό το κάνει σταθεροποιώντας τη δομή τριπλής έλικας του κολλαγόνου (αν θέλετε να πάρετε τεχνικό).

Χωρίς βιταμίνη C, έχετε φτωχό σχηματισμό δομής κολλαγόνου που οδηγεί σε εύθραυστα μαλλιά, κακό δέρμα και ευαίσθητες αρθρώσεις μεταξύ πολλών άλλων συμπτωμάτων.

Εκτός από τη συμβολή στην οικοδόμηση δομών στο σώμα, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και τις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε, επίσης γνωστή ως συνεργικός καλύτερος φίλος της βιταμίνης C και υποστηρίζει την αντιγήρανση.

Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη στο δέρμα, αλλά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ενισχύονται σημαντικά.

Η πρόσληψη βιταμίνης Ε βοηθά στην καταπολέμηση της διασύνδεσης κολλαγόνου και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων. Και οι δύο αυτές δραστηριότητες έχουν συνδεθεί με τη γήρανση του δέρματος.

Συμπέρασμα

Το κολλαγόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως είναι η απόδοση της ελαστικότητας του δέρματος και η ενίσχυση των οστών. Είναι ευρέως γνωστό ότι καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να αποθηκεύουμε κολλαγόνο μειώνεται. Αυτό οδηγεί σε φυσικά σημάδια γήρανσης, όπως ρυτίδες και πόνους στις αρθρώσεις. Τα προϊόντα με κολλαγόνο δεν είναι vegan. Όμως πολλές φυτικές τροφές έχουν την ικανότητα να προάγουν τη σύνθεση κολλαγόνου. Πολλές φυτικής προέλευσης τροφές μπορούν να βελτιώσουν, να ενισχύσουν και να παρατείνουν την υγεία του δέρματος.

Μέσω της vegan διατροφής μπορείτε να βοηθήσετε στη παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλετε σημαντικά στην προώθηση της μακροζωίας, της ζωντάνιας και ακόμη και βελτιώνετε την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών σας.

 

Συναντώντας τον Γιώργο Κοψιδά – μια συνέντευξη στη φύση με αρκετά «μυστικά»
Raw Vegan μίνι Cheesecakes με Φράουλα και χωρίς γλουτένη

διαβάστε επίσης στο VeganWorld.gr

Μενού
error: Content is protected !!