
Το ιώδιο συνιστά βασικό ιχνοστοιχείο του ανθρώπινου σώματος, στο οποίο περιέχονται φυσιολογικά 14 mg από το στοιχείο αυτό. Συγκεντρώνεται κυρίως στο θυρεοειδή αδένα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκκριση ορμονών που περιέχουν ιώδιο, με σημαντικότερη απ’ αυτές τη θυροξίνη. Η θυροξίνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κανονικού μεταβολισμού για όλα τα κύτταρα του οργανισμού.
Στον θυρεοειδικό ιστό και τις ορμόνες του θυρεοειδούς συγκεντρώνονται από 15 έως 20 mg Ιωδίου, αλλά το 70% του συνόλου του Ιωδίου στο σώμα βρίσκεται σε άλλους ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών αδένων, των οφθαλμών, του γαστρικού βλεννογόνου, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το χοριοειδές πλέγμα, στα τοιχώματα των αρτηριών, στον τράχηλο της μήτρας και τους σιελογόνους αδένες.
Το ιώδιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο σημαντικό για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής βοηθά στη διατήρηση των ορμονών και του βάρους μας.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι το μόνο όργανο στο σώμα μας που παίρνει ιώδιο από την τροφή.
Τι είναι το ιώδιο και πως συνδέεται με τον θυρεοειδή;
Το Ιώδιο είναι αμέταλλο χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 53. Ο βιολογικός ρόλος του ιωδίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος, αφού αποτελεί βασικό ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό.
Επίσης, το ιώδιο έχει την ικανότητα να σκοτώνει βακτήρια, μύκητες και μικροοργανισμούς.
Η λειτουργία του ιωδίου και του θυρεοειδούς είναι αλληλένδετες. Σοβαρά σημάδια ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό. Μερικές φορές, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανασταλτική και μειωμένη ανάπτυξη. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και τη λειτουργία του μεταβολισμού καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής.
Η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών απαιτεί την παρουσία ιωδίου και ασβεστίου. Αυτή η σχέση μεταξύ του ιωδίου και του θυρεοειδούς είναι γνωστή από τον εικοστό αιώνα. Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θολούρα στον εγκέφαλο. Επομένως, μια διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι σημαντική .
Συμπτώματα ανεπάρκειας – έλλειψης ιωδίου
- Μειωμένος ρυθμός σύνθεσης θυρεοειδικών ορμονών
- Οίδημα στο λαιμό. (Το Goiter είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας ιωδίου και της έλλειψης θυρεοειδούς ιωδίου.)
- Απροσδόκητη αύξηση βάρους
- Κόπωση και αδυναμία
- Απώλεια μαλλιών και αραίωση μαλλιών
- Ξηρό δέρμα
- Ευαισθησία στο κρύο (Ελαττωματική δυσλειτουργία της ρύθμισης θερμότητας του θυρεοειδούς)
- Διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό
- Πρόβλημα συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης
Στην πραγματικότητα, το 1/3 του πληθυσμού κινδυνεύει από ανεπάρκεια, ιδίως εκείνων που ζουν σε περιοχές που έχουν μικρή ποσότητα ιωδίου στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών .
Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο του θυρεοειδούς αδένα, γνωστό ως βρογχοκήλη, και υποθυρεοειδισμό, που μπορεί να προκαλέσει κόπωση, μυϊκή αδυναμία και αύξηση βάρους.
Απαιτούμενες ποσότητες ιωδίου ανάλογα με την ηλικία
Η κατάλληλη ποσότητα ιωδίου αλλάζει από άτομο σε άτομο. Αλλάζει επίσης ανάλογα με την ηλικία του εν λόγω ατόμου. Η πραγματική ανάγκη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, η καθημερινή δραστηριότητα και η λειτουργία του μεταβολισμού.
Η συνιστώμενη ημερήσια διαιτητική πρόσληψη είναι
- μεταξύ 110 και 130 μg για βρέφη έως 12 μηνών,
- 90 μg για παιδιά έως και οκτώ ετών,
- 130 μg για παιδιά έως 13 ετών,
- 150 μg για τους ενήλικες,
- 220 μg για τις έγκυες γυναίκες
- 290 μg για τις γυναίκες που θηλάζουν
Το ανώτερο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης για τους ενήλικες είναι 1.100 μg / ημέρα (1.1 mg / ημέρα).
*Η υπερβολική ποσότητα ιωδίου δεν συνιστάται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό.
Τροφές φυτικής προέλευσης πλούσιες σε Ιώδιο
Τα φύκια είναι η τροφή με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο. Ορισμένα είδη περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα του στοιχείου, που σε περίπτωση θερμού όζου στον θυρεοειδή μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδική κρίση. Αυτό, συμβαίνει σπάνια και γενικά η κατανάλωση φυκιών μια στο τόσο είναι μια τέλεια πηγή ιωδίου. Το ιώδιο περιέχεται, επίσης, σε πολλά φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα που περιέχουν ιώδιο είναι:
- φράουλα,
- δαμάσκηνο,
- κράνμπερι,
- σύκο,
- ανανάς,
- μήλο,
- καρύδα,
- γκρέιπφρουτ,
- ακτινίδιο,
- μάνγκο,
- χουρμάς,
- βερίκοκο
Από τα λαχανικά είναι τα «στρυχνοειδή» (πατάτες, τομάτες).

Επιπλέον, τα όσπρια έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε ιώδιο, με τα πράσινα φασόλια και του γίγαντες (navy beans) να έχουν την περισσότερη και τις φακές τη χαμηλότερη.
Η ποσότητα ιωδίου διαφέρει ανάλογα με το έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται τα φρούτα και τα λαχανικά. Θεωρητικά, τα παραθαλάσσια εδάφη έχουν περισσότερη ποσότητα.
Τα μανιτάρια, επίσης, συμβάλλουν στην καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη ιωδίου και αποτελούν βασικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής.
Εάν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ιωδίου σας είναι υπό έλεγχο!